Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 26 februari 2014

Vooral in westelijke Alpen onbestendig

Onder invloed van een depressie bij IJsland hebben we te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming. Vooral in de westelijke Alpen gaat een koufront voor bewolking en neerslag zorgen. De noordkant en oostelijke Alpen krijgen te maken met föhnige condities en meer zon. In Zuiden toenemende Südstau

Tweedeling Alpenweer


Gisteren konden we toch opnieuw weer een heel mooi dag meepakken. Goed, het was opnieuw vrij zacht met eerder lentegevoelens in de dalen en het laagland maar in de bergen gewoon perfect en daarom gaat het immers. Omdat de lucht ook gisteren nog erg droog was hadden we tevens weer te maken met prima ski en piste condities en natuurlijk dan die heerlijke al warme "voorjaars" zon die vooral in de oostelijke Alpen prominent aanwezig was. De westelijke Alpen hadden deels al te maken met de (hogere) bewolking behorende bij een langzaam naderende storing boven Frankrijk.
Deze storing (koufront) behoort bij een depressie die vandaag met een kerndruk van 980 hPa in het zeegebied tussen IJsland en Schotland is aangekomen. Andere depressies met storingen volgen en zullen voor de komende dagen een wisselvallig en deels onbestendig weertype gaan inluiden waarbij er lokaal weer het nodige aan sneeuw gaat bijvallen !


Genieten van de zon en lunch in de Kristal hut bij Kaltenbach  Mayrhofen (via APP)


en prachtige vergezichten. Blik over de Oostenrijkse Alpen (foto Marc Herpers via FB)

Afgelopen nacht trok de bewolking verder naar het oosten en vooral in de westerse Alpen viel eerste neerslag. Op dit moment regent en sneeuw het vooral in de Zwitserse en aangrenzende Italiaanse Alpen en deels ook in de Franse Alpen en het zier er naar uit dat juist deze delen van de Alpen de meeste last zullen gaan ondervinden van de bewolking en neerslag. De oostelijke Alpen profiteren meer van de invloed van een Russisch hogedrukgebied.

Minder fraai westen
Vandaag is het in de westelijke Alpen dan ook bewolkt en en er valt neerslag die zich vooral op de westelijke en zuidelijke Alpenboog concentreert. De noordkant heeft te maken met een licht Südföhn die de neerslag vooreerst nog onderdrukt, later op de dag en dan waarschijnlijk pas in de avond gaat het ook hier op meer plaatsen regen en -of sneeuwen. De oostelijke Alpen mogen opnieuw rekenen op veel zon met ook hier een opkomende zwakke Südföhn. Door de zuidwestelijke stroming gaat aan de zuidkant de vochtige lucht ook hier meer en meer stuwen met als gevolg toenemende wolken. Later op de dag dan ook (hogere) bewolking en in de nacht in het zuiden en westen dan ook wat neerslag.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)

De temperaturen liggen op een gelijk niveau als gisteren maat zullen van het westen en zuiden uit wat gaan dalen. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 1200 en 1400 meter en in de föhngebieden rond de 1800 meter. Op 2000 meter meter vriest het tussen de -2 en - 5 graden en op 3000 meter rond de -10 graden.

De neerslag in de westelijke Alpen zal vandaag boven de 1200 a 1000 meter in de vorm van sneeuw gaan vallen en hier kan tot morgenochtend tussen de 10 en 30cm aan Neuschnee vallen. De meeste neerslag (sneeuw) zal vallen in een gebied uitstrekkende vanaf de Dauphiné tot de over het oostelijke Wallis en Lago Maggiore, elders blijft het meest bij 5 tot 10 cm.Vannacht kan er dan ook in de de zuidelijke Alpen wat sneeuw gaan vallen door de toenemende Südstau.


Vooral in de oostelijke Alpen zullen de zonnige momenten overheersen. Winters
Wanglspitz Tuxertal (2420m) 


bewolkt (trübe) met lokaal als wat sneeuw in de zuidelijke Walliser Alpen.
Zermatt-Findeln, (2050m)

Sterk wisselvallig
Morgen donderdag wordt het in de westelijke Alpen dan ook tijdelijk weer beter. 's Morgens is het nog veelal bewolkt (restbewolking) met lokaal nog een vlok sneeuw of sneeuwbuit. Gaandeweg de dag klaart het dan op steeds meer plaatsen op voordat in de middag en avond de bewolking van een volgende storing alweer nadert die opnieuw wat sneeuw zal gaan opleveren. De noordkant van de oostelijke Alpen tot aan een lijn westelijke Nieder Österreich -Steiermark worstelt donderdag nog  met (rest)bewolking en een lokale sneeuwbui en opklaringen zijn pas later op de dag waarschijnlijk. In het zuidoosten kan later op de dag eveneens een vlok sneeuw(bui) vallen.

Vrijdag nadert in de loop van de dag een volgende storing met neerslag en in de nacht op zaterdag volgt na een korte adempauze snel weer de bewolking en neerslag van een wat actiever exemplaar. (koufront) welke vooral zaterdag van west naar oost weer sneeuw gaat produceren. Zondag trekt een volgend lagedrukgebiedje via de Benelux richting de Alpen en zal opnieuw voor een weersverslechtering gaan zorgen.


lagedrukgebieden zullen het weerbeeld de komende dagen vooral in de
westelijke en zuidelijke Alpen onbestendig bepalen
Meter Neuschnee
Al met al staat ons de komende dagen dus een sterk wisselvallig en onbestendig weertype te wachten waarbij de neerslag zich vooral zal concentreren op de westelijke en zuidelijke Alpenhoofdkam. Hier kan de komende dagen dan ook weer het nodige aan neerslag -sneeuw gaan vallen. Kijk maar eens na het geen het WRF model berekend -hier - voor bijvoorbeeld de Franse en Italiaanse Alpen, gaat op vele plaatsen weer een metertje sneeuw of meer opleveren. Het ECMWF doet het wat rustiger aan maar ook hier zien we neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 80mm. Al met al mogen we dus rustig uitgaan van 50 tot 80cm Neuschnee voor de komende 5 a 6 dagen. De oostelijke Alpen lijken in eerste instantie wat buiten het "sneeuw-potje" te gaan pissen, later volgens het WRF model dan ook hier toch het nodige aan sneeuw erbij (kaart hieronder)


Steeds meer bonte kleuren (sneeuw) op onze WRF neerslagkaart voor
de komende 5 dagen
Lange termijn
Kijken we nog even naar de langere termijn (volgende week) dan lijkt het zeer waarschijnlijk dat ook dan de Atlantische Oceaan het weerbeeld in grote delen van west Europa en de Alpen zal gaan dicteren. Het is dan ook wisselvallig waarbij storingen periodiek voor verse sneeuw zullen gaan zorgen. De goede momenten met zon tussen de storingen door (tussenhoog) zijn er natuurlijk ook met zon zijn er ook maar we zullen onze activiteiten daaromtrent moeten gaan afstemmen op de precieze timing. Qua temperaturen verandert er niet veel, hooguit in het voorveld van een storing even wat zachter en erachter dan weer kouder. Een overgang naar zachter winterweer met dooi tot op grotere hoogte is vandaag niet uit de kaarten op te maken. Integendeel, de kans op een verder dalende trend lijkt waarschijnlijker.  Zit dus wel met snor voor de komende dagen dus geen zorgen maken, de sneeuw die er ligt blijft gewoon liggen en er komt zelfs nog weer het nodige bij !


ECMWF ensembles (50 berekeningen) temperatuur op 1500 meter hoogte prikpunt
Salzurg. Een verzachting de komende 10 dagen is onwaarschijnlijk (bron; MeteoMedia)

Morgen maar weer eens verder kijken, fijne dag en ciao vanuit een bewolkt en licht föhnig Oberwallis.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk)






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: