Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 3 maart 2014

Sneeuw westelijke Alpen

Samenhangend met een depressie boven de Britse eilanden trekt een storing over de Alpen. Na een tijdelijke korte föhnfase trekt een front van west naar oost met neerslag over de Alpen. De komende dagen blijft het onder invloed van lagedruk nog wisselvallig en onbestendig. Na donderdag hogedruk en weersverbetering

Opnieuw sneeuw


Gisteren was weer zo'n dag van gaat het lukken of gaat het niet lukken!? En daarmee bedoelden we dus de zon die gedurende de dag zou moeten gaan schijnen. Terwijl dit met name in de westelijke (Franse) Alpen en deels ook aan de zuidkant prima lukte verliep dit proces elders maar zeer moeizaam tot helemaal niet. Door weinig stroming (wind) en een nog zwakke zon kon de aanwezig (rest)bewolking en Hochnebel niet oplossen en op veel plaatsen in de Alpen was bleef die gewoon hangen.


Het skigebied van de Lauchneralpn (Lötschental) lag nog net onder de Hochnebel; het
was gisteren zaak om daarboven te komen....

Weliswaar klaarde het af en toe wat op maar het beloofde zonnige weer onder invloed van een overtrekkend tussenhoog konden we dus gevoegelijk vergeten. Weer zo'n dag waar de diverse Meteodiensten er toch behoorlijk naast zaten. Eerlijkheidshalve moet ook ik bekennen dat ik met de aantal zonne-uren naast zat. Boven de Hochnebel was het overigens Kaiserwetter, knalblauwe luchten en de zon bepaalden hier het weerbeeld en zorgden voor uitstekende wintersportcondities.


...daar immers was de zon en kon je genieten van Kaiserwetter. Blik vanaf de Aletsch
gletsjer over de Wallisere Alpen met oa de Matterhorn


Freeride sporen door de maagdelijke sneeuw, in het midden de Hollandia Hütte en links
daarvan het besneeuwde Lötschental

Ook hier in het inner-alpine Wallis was het voornamelijk grauw door een hardnekkig Hochnebel deken tussen de 1600 en 2200 meter. Gelukkig kwamen er in de loop van de dag wat gaten in waardoor we een geplande helicopter vlucht toch nog kon doorgaan. Wat we daarna al vliegende boven de grote Aletsch Gletser aantroffen was adembenemend. Het was juist daar knalblauw met boven de Hochnebel fenomale vergezichten over de Berner en Walliser Alpen !

Vannacht trok op nadering een storing boven Frankrijk (occluderend front) nieuwe bewolking met neerslag al weer snel de westelijke Alpen binnen en op dit moment sneeuw het vooral in de Franse en Zwitserse Alpen. Ook aan de Alpenzuidkant sneeuwt het door de Südstau hier en daar. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt momenteel boven de zuidwestelijke Alpen. Een gebied met nauwelijks bewolking strekt zich uit vanuit Tirol tot aan centraal Oostenrijk, oostelijk hiervan dan weer (rest)bewolking en Hochnebel. Verder in het voorveld van het opkomende front dan kort ook föhnig. In het verloop van de dag trekt het front met de sneeuw dan verder van west naar oost over de Alpen. Diegenen die dus nog even van het mooie weer willen genieten moeten nu eigenlijk al weggaan dan wel al in de lift zitten.


Actuele radar met de opkomende frontale neerslag (sneeuw) vanuit het westen


Zonnige start de dag in delen van Oostenrijk en de Dolomieten. Blik vanaf de
Sonnblick (3106m) over de Lienzer Dolomieten
 
Van westen uit weersverslechtering
De westelijke Alpen starten de nieuwe week dus met bewolking en neerslag en deels kan het in de bergen ook aanhoudend en intensief sneeuwen, dit geldt met name voor de zuidwestelijke (Franse) Alpen. Meer naar het noorden toe valt minder sneeuw. Later op de dag gaat het in het laagland dan weer wat opklaren maar in de bergen zal de zon vandaar niet of nauwelijks te zien zijn en sneeuwt het op veel plaatsen vrolijk verder. In de na-middag en avond zou het dan vanuit het westen weer wat beter moeten worden, het eerst  in de Dauphine en Mont Blanc gebied. De oostelijke Alpen starten zoals al gezegd met deels nog zonnige perioden en tijdelijk ook föhnige condities, verder hier vooral lokaal ook weer de Hochnebel en mist. In de loop van de dag wordt van het westen en ook zuidoosten uit de bewolking ook hier steeds dichter en krijgt de zon het steeds moeilijker. In de middag is in het westen de bewolking dan zo dik dat er ook hier sneeuw uit gaat vallen.


In de Franse Alpen sneeuwt het er alweer  vrolijk op los. Webcam
Meribel Mottaret(1750m)

De sneeuwvalgrens ligt meest rond de 500 a 800 meter en deels sneeuwt het tot in de dalen. In de oostelijke Alpen sneeuw vandaag rond de 800 a 1300 meter. Het nulgradenniveau varieert van 1000 tot 1600 meter. Op 2000 meter vriest het ussen de -7 en -4 graden en op 3000 meter tussen de -12 en -9 graden. Wie de echte kou zoekt moet nog iets verder stijgen tot een hoogte van 4000 a 4300 meter waar het kwik op -17 tot -24 graden pendelt. Ondanks het opkomende front zal de wind (föhn) niet echt een thema zijn, meest is deze zwak tot matig en kan hier en daar en met name tijdens frontpassage tijdelijk ook wat aantrekken.

In de westelijk Alpen en met name de zuidwestelijke Franse en Zwitserse gebieden kan er tot morgenochtend weer een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw gaan vallen. Algemeen wordt er hier tussen de 30 en 40cm verwacht en lokaal kan er 40 tot 60cm vallen. Naar het noorden en oosten toe (oostelijke Alpen) valt vandaag beduidend minder tot geen sneeuw.
 
Woensdag sneeuw door Nordstau
Ook dinsdag en woensdag is meest bewolkt of hebben we te maken met Hochnebel en steeds weer valt er wat sneeuw. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich dan echter wat meer naar de oostelijke Alpen waarbij het naar de woensdag toe en op woensdag zelf ook in de Nordstau van de Alpenhoofdkam gaat sneeuwen. Deze nordstau wordt veroorzaakt  door het draaien van de stroming naar noordoostelijke richtingen waarbij tegelijkertijd ook de Bise merkbaar zal gaan worden. De gebieden aan de Alpenzuidkant mogen dan rekenen op droog weer en weer meer zon door de opkomende (zwakke) Nordföhn.


ECMWF voor woensdag. Met een naar noordoost draaiende stroming gaat er ook
aan de noordelijke Alpenhoofdkam sneeuw vallen
 
Hogedruk, meer zon en zachter
Richting de donderdag en vrijdag verliest de depressie boven Italië dan steeds meer zijn invloed op het Alpenweer. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een uitgerekte zone van hogedruk welke zich gaat uitstrekken vanaf de Azoren, het Iberische Schiereiland, west Europa tot over West Rusland. Daarmee krijgen ook de Alpen toenemend met de hogedrukinvloed te maken. Vanaf vrijdag mogen we door de inzettende subsidentie (dalende luchtbewegingen in het hogedrukgebeid) dan ook zonnig weer verwachten en vooral in de bergen wordt het een stuk zachter. Ondanks de hogedruk moeten we nog wel op onze hoede zijn voor wat verstoringen in de hogere atmosfeer (hoogtelaagje) wat niet al ter ver weg boven de Middellandse Zee actief is. Deze zou tijdelijk voor wat meer bewolking kunnen zorgen met voorkeur voor de oostelijke Alpenzuidkant.

Zoals het er nu naar uitziet zal de hogedruk ook op de langere termijn het weerbeeld gunstig bepalen. Wel zien we vanaf dinsdag volgende week een volgend hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan naar West Europa opschuiven (kaart hieronder). Tijdens het "wisselen van de wacht" stroomt aan de noordoostflank van dit hoog dan weer wat koudere maar ook vochtigere lucht binnen (koufront). Richting dinsdag dan weer toenemend sneeuwkansen vanuit het noordwesten en kouder.


ECMWF dinsdag 11 maart, tijdens wisselen van de wacht hogedruk en op koufront
vooral in de Nordweststau sneeuwval

Natuurlijk moeten we voor deze lange termijn en al helemaal neerslagtechnisch nog even een heel grote slag om de arm houden. Het is overigens wel opvallen dat de modellen (inclusief de ensembles) deze ontwikkeling als ook de hogedrukopbouw vanaf donderdag al dagen lang consequent berekenen. De kans dat dit dus gaat gebeuren is dan ook vrij groot. Of het inderdaad allemaal zo gaat verlopen zullen de komende dagen duidelijk gaan maken.


GFS ensembles prikpunt Tirol-Vorarlberg

Tot zover voor deze maandag. Morgen zijn we er weer, een fijne dag en ciao vanuit een winters Oberwallis (bewolkt maar nog droog)

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing
Het lawinegevaar is code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk).Door de sneeuwwal in in het zuidelijke Zwitserland is regionaal code rood van kracht (4 -groot)






Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: