Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 20 september 2014

Tijdelijk flink kouder oostelijke Alpen

Kil, grauw en nat
Nog even en het is weer voorbij met de mooie zomer. Eigenlijk kunnen we dat "mooi" voor wat betreft de Alpenlanden gelijk wel weer schrappen want zo mooi was het niet. Vooral de zuidelijke Alpenlanden hadden te maken met een zeer natte zomer waarbij de zon het liet afweten en er ook nog eens veel (buiige) neerslag viel. Zo was het bijvoorbeeld in het Zwitserse Ticino (Tessin) één van de koelste en zonne-uur-armste zomers sinds het optekenen van de meetgegevens. Door de vele sneeuw van de afgelopen winter aan de Alpenzuidkant en door de koele zomer kon de sneeuw op beschutte plaatsen in de zuidelijke Alpen vrij gemakkelijk "overleven". Onderstaande foto's laten nog de resten van een lawine en sneeuw zien op lokaal 1200 meter hoogte in de zuidelijke Zwitserse Alpen


 


Herfst
Nog 2 dagen en dan start de astronomische herfst. Op 23 september gaat de zon door het herfstpunt en staat precies boven de evenaar waardoor dag en nacht vrijwel even lang duren. Om praktische redenen begint de meteorologische herfst eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Die afspraak, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden tot één seizoen te bestempelen, is afkomstig van de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties uit 1780. In de herfst wordt het mede door de lagere stand van de zon en de kortere daglengte steeds kouder maar soms leeft de zomer weer even op, in de volksmond oudewijvenzomer of Indian Summer genaamd. De herfst staat vooral bekend om zijn stormen. Oorzaak van de levendige depressie-activiteit zijn de grotere tegenstellingen in temperatuur op het noordelijk halfrond. 


Herfst, tijd om de nodige voorbereidingen te treffen voor de
winter (Bergmarmot Funtensee)

Tijdelijk kouder
De stormen kunnen we voorlopig vergeten want de komende dagen zullen we voornamelijk profiteren van hogedruk invloeden. Wel gaat het een stuk afkoelen en dat geldt met name voor de oostelijke Alpen. Een koufront trekt morgen zondag(avond) over de Benelux naar het zuiden en zal in de nacht van maandag op dinsdag de Alpen bereiken. Voor in Oostenrijk gaan we dit merken. In de koudere lucht daalt het nulgradenniveau tot circa 1500 meter en de sneeuwvalgrens tot 1400 en lokaal 1250 meter. Omdat de lucht ook veel droger is worden er geen grote neerslaghoeveelheden verwacht. 



Dinsdag heeft de polaire lucht ook de (oostelijke) Alpen bereikt

Lang zal de koude polaire lucht het boven de Alpen echter niet uithouden. Vanaf woensdag zien we een overgang naar een zonaal stromingspatroon waarmee een grote hoeveelheid warme lucht wordt aangevoerd en uiteindelijk het nulgradenniveau tot 3000 a 3400 meter zal gaan stijgen.


Voorlopig echter alleen nog maar winter in het hooggebergte.
Foto Kapruner Alpen

Even mogen we dus, in aanloop naar de echte herfst met de eerste (blijvende) sneeuw op de toppen, genieten van een wat kouder herfst-intermezzo met vooral aan de oostelijke Alpennnoordkant wat regen en sneeuw en tijdelijk dus een flink stuk kouder ! Ciao en stay tuned !


Vanaf 1 oktober weer dgl updates, wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  




Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: