Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 13 oktober 2014

Opnieuw veel neerslag Alpenzuidkant


Algemeen
Aan de voorzijde van een depressie ten westen van Bretagne hebben we te maken met een in kracht toenemende Südföhn en Südstau. In de westelijk Alpen kan lokaal veel neerslag gaan vallen, met Föhn aan de noordkant zeer zacht. In de loop van maandag-dinsdag van west naar oost koufrontpassage en (tijdelijk) föhneinde.

Voorlopig nog zeer zacht


Oktober wil van winterweer voorlopig nog helemaal niets weten. Nog steeds is het zacht tot zeer zacht, ja zeg maar gerust warm en het weerbeeld doet eerder aan de nazomer denken dan aan de herfst laat staan winter. Gisteren was het aan de Alpennoordkant met een matige Südföhn opnieuw "zomers" met temperaturen die op diverse plaatsen tussen de 20 en 25 graden uitkwamen.


Blauwe luchten en Hochnebel over de dalen. Dachstein (2700m) gistermidag

Nog steeds zien we op de weerkaarten hetzelfde stromingspatroon waar we sinds 1 oktober al over berichtten: lagedruk ten westen van de Alpen en hogedruk ten oosten met daartussen dus een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee onverminderd zeer zachte lucht vanuit het westelijke Middellandse Zee gebied Europa wordt ingepompt. Depressie boven de Atlantische Oceaan lopen steeds weer stuk op de hogedruk en de koudere lucht aan de achterkant van de fronten kan ons niet bereiken of slechts in zeer afgezwakte vorm. In plaats van zeer zacht dan tijdelijk iets minder zacht, tja echt opgewonden zullen we daar ook niet van worden.


Meer bewolking gisteren in de inner-alpine Oberwallis en aan de
zuidkant (Lötschental)

Sneeuw Sierra Nevada
Gisteren kon wat minder zachte lucht via het zuidwesten tot over het Iberische schiereiland doordringen en dit zorgde ervoor dat er in de hogere delen van de Spaanse Sierra Nevada (Andalusië, Zuid-Spanje) wat sneeuw is gevallen. Overigens op zich ook weer niets bijzonders want de skigebieden liggen hier meest boven de 2600 meter en gaan tot maar liefst 3396 meter  (Pico Veleta). Verder zien we dat de koudere lucht ook tot over het noorden van Engeland (Schotland) is binnen geslopen en zich verder ophoudt in het hoge noorden.


Sneeuw gisteren in de hogere delen van de Sierra Nevada (zuid Spanje)

Veel neerslag zuid Zwitserland
Op de weerkaarten zien we een nog wat uitdiepende depressie die naar Bretagne trekt. Aan de voorzijde en op nadering van een bijbehorend koufront  heeft zich de zuidwestelijk hoogtestroming weer versterkt en daarmee ook de Südföhn en Südstau. Na een pauze gaat er aan de Alpenzuidkant met de toenemende Südstau opnieuw weer deel intensieve neerslag vallen.


Weerkaart met fronten voor maandag13 oktober (bron Meteo Schweiz)

Zwaartepunt van de neerslag ligt in een gebied vanaf de Monte Rosa tot over de Tessiner Alpen (Ticino). Met name rondom  Locarno- Vallemagia wordt in 24 uur extreem veel neerslag verwacht en diverse weeralarmen zijn weer uitgeven. Lokaal kan er hier 100 tot 150mm of nog meer gaan vallen. Verder in de westelijke Alpen vandaag niet al te best. Er staat een harde tot stormachtige wind en geleidelijk gaat het dus vanuit het westen regenen, ook onweer is daarbij mogelijk. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens op 3200-3000 meter, op nadering en passage van het koufront daalt ze naar circa 2700 meter. Het nulgradenniveau ligt rond de 3600 meter en daalt naar circa 3000 meter in de loop van de dag. De meeste neerslag valt door de hoge temperaturen ook in de bergen dus meest in vloeibare vorm. Pas boven de 3000 meter sneeuwt het en hier kan tussen de 20 en 50cm sneeuw gaan vallen, in de Tessiner Alpen en het Monte Rosa gebied wordt hogerop lokaal 50 tot 80cm berekend.



Extreem veel neerslag wordt er in de Tessiner Alpen verwacht. (model COSMO)

Ook de noordkant van de oostelijke Alpen krijgen geleidelijk te maken met een in kracht toenemende Südföhn zonder dat het echt zonnig zal zijn of worden. Integendeel, op nadering van het koufront later op de dag ook hier steeds dichter wordende bewolking gevolgd door eerste neerslag (buien). Ook hier aan de zuidkant reeds vanaf de ochtend veel bewolking en neerslag die geleidelijk verder intensiveert. De sneeuwvalgrens ligt rond de 3000 a 2800 meter, het nulgradenniveau tussen de 3100 meter in de westelijke delen en rond de 3800 meter in het oosten. Er staat een harde tot stormachtige wind (föhn).



Actuele radarbeeld met in de westelijke Alpen al neerslag (bron
WetterOnline)

Zeker tot in weekend nog zeer zacht
In de loop van de dinsdag-woensdag zien we op het midden van de Atlantische Oceaan een volgende joekel van depressie verschijnen (kerndruk tot 960 hPa). In combinatie met de hogedruk boven het oost Europese continent wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming opnieuw zeer zachte lucht van zuidelijke breedtegraden aangevoerd. Later in we week trekt de depressie langzaam het noordoosten. Veel maakt dat voor het weer in west Europa en de Alpen allemaal niet uit. De stroming blijft zeker tot in het weekend ook dan zuidwest en dus blijft het zacht tot zeer zacht. De noordkant profiteert van de Südföhn, de zuidkant van de Südstau.


Pakken we nog even de kaarten erbij voor de langere termijn dan zien we ook hier nog maar weinig verandering (zie ensembles van het GFS hierboven). De straalstroom verloopt via een zeer noordelijke route (ECMWF via noord Engeland-zuid Scandinavië) en wij verblijven aan de zachte (zuidelijke) kant ervan. GFS laat de straalstroom er na het weekend wat zuidelijker inkomen. Na het weekend lijkt de temperatuur dan ook een (licht) dalende trend te gaan volgen maar ook dat heeft met winterweer of winterkou (nog) weinig te maken. Morgen maar weer eens verder kijken, fijne dag en ciao vanuit een regenachtig Rosswald (1800m) met een temperatuur van 10°.

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

@Alpenweer Twitter



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: