Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 23 oktober 2014

Update sneeuwval Alpen(noordkant)

Update sneeuwval Norstau Alpen


Lokaal tot 130cm Neuschnee
De afgelopen 24-36 uur viel er in de Nordstau van de Alpen geheel volgens verwachting het nodige aan neerslag. In de koude lucht daalde de sneeuwvalgrens tot 1000 a 700 meter. Bij aanhoudende en intensive sneeuwval en bij buien tijdens en na koufront passage lokaal ook nog lager. De meeste sneeuw viel aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen, algemeen viel er hier tussen de 50 en 100cm, lokaal tot 130cm ! Inmiddels is de stroming al naar oostelijke richtingen gedraaid en daarmee een einde gekomen aan de klassieke Nordstau(neerslag).

Radar 18h20: Sinds vanmiddag einde Nordstau en afnemende neerslag (sneeuw)

In de Zwitserse en Franse Alpen maar ook in de Italiaanse Alpen (Dolomieten) viel sneeuw, de hoeveelheden die aan de noordkant vielen werden echter bij lange na niet gehaald. Meest bleef het bij enkele centimeters, bij stau lokaal 20 tot 50cm. Een paar getalletjes stand 17h00 vanmiddag:

Centrale Oostenrijkse Alpennoordkant: 80-130cm
Urner Alpen, Glarner Alpen en Nordbünden: 60 bis 80 cm
Overige Alpennordhang vanaf Berner Oberland tot Liechtenstein, Mittelbünden, Unterengadin: 30 bis 60 cm,overige gebieden tot 30 cm, in zuiden niets

Blijft de sneeuw liggen?
De grote vraag is natuurlijk hoe lang (en of) deze sneeuw blijft liggen. Factoren die hier sterk van op invloed zijn: hoogte gebied, ligging van het gebied (noord-zuidkant) , soort luchtmassa oftewel hoge of lage druk (hoe droger de lucht en minder de wind hoe beter voor het behoud van de sneeuw) en de temperatuur van de ondergrond.

In eerste instantie zal de nog luchtige sneeuw boven de 1200 meter zich gaan "zetten", wordt echter in de lager gelegen gebieden vochtig (pos. luchttemperaturen, warme ondergrond) en dus zal ze snel inzakken (tot 75% van het gevallen volumen).  

Naarmate we stijgen kan de verse sneeuw zich steeds beter "zetten" en deels ook conserveren. Omdat we de komende dagen met hogedruk te maken gaan krijgen met daarbij in de bergen over eht algemeen negatieve dauwpunten (droge lucht) zal de sneeuw boven de 1600 meter steeds beter geconserveerd kunnen worden respectievelijk niet al te snel weer wegsmelten. Boven de 2000 a 2200 meter zal er nauwelijks tot geen sneeuw meer smelten.

ECMWF MOS sneeuwhoogte MOS (zie paars "sneeuwhoogte in cm"
onderin in diagram)
ECMWF MOS sneeuwhoogte  Rüdolfshütte
Kijken we bijvoorbeeld naar de MOS sneeuwhoogte berekeningen van het ECMWF dan zien we dat voor Davos, (1600m)  van de 50cm die er nu ligt aan het einde van de maand nog 25cm over is. Van de circa 100cm die nu bijvoorbeeld rondom het meetveld van de Rudolfshütte (Nationalpark Hohe Tauern, 2315m) ligt zal het meeste begin november er nog gewoon liggen. Voor de hogere skigebieden en met name de gletsjer skigebieden zal de meeste sneeuw dus gewoon blijven liggen en de basis vormen voor het komende seizoen. Natuurlijk dit alles met inachtneming van hierboven genoemde factoren.

Ter afsluiting nog een paar mooie sneeuw plaatjes










Volgende uitgebreide Alpenweerpraat volgt morgenochtend

Waarschuwingen -Lawinegevaar Alpennoordkant niveau 2 tot 3







Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: