Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 20 oktober 2014

Winterweer in aantocht

Algemeen: het "mooi-weer-hoog" verliest langzaam zijn invloed op de Alpen. Een eerste zwak koufront trekt vandaag over de Alpen, een volgend veel actiever koufront volgt op woensdag. Dit koufront zal vooral in de noordelijke Alpen voor een heuse winterinval gaan zorgen met sneeuw van betekenis.

Woensdag markante Temperatursturz

 

Afscheid nemen van "zomerweer"
Voordat we zo nader zullen gaan kijken hoe het er met de komende Wintereinbruch en sneeuwval voorstaat wil ik eerst nog even terugblikken op het zomerse weer van de afgelopen dagen. Meest opvallend waren wel de zeer hoge temperaturen in de bergen en met name het hoge nulgradenniveau. Gisteren klom deze zelfs tot 4300 a 4400 meter hoogte en dat zijn waardes die we in de afgelopen zomer nauwelijks hebben gezien. Ook de temperaturen in de lagere delen en het laagland mochten er wederom wezen, lokaal steeg het kwik tot 24 a 25 graden. Verder scheen de zon weer volop en de enige sporen aan de hemel waren die van de condens van vliegtuigmotoren, de zogenaamde contrails en wat hogere wolken flarden. Overigens werden er gisteren geen "warmterecords" gevestigd, veel scheelde het echter niet.


Prachtige zonsopkomst en Hochnebel gisteren rond de "Peilstein" 

Niet verwonderlijk dat na bijna 3 weken oktober-warmte de natuur nog steeds in opperbeste "zomer"stemming is".  Zaterdag was ik in Appenzell op de "Ebenalp" en daar op 1700 meter vlogen de vlinders nog vrolijk rond, op terugreis naar Oberwallis op de terrasjes nog bijen en wespen en ander vliegend zomergespuis. En opvallend overal de nog volop bloeiende petunia's, geraniums en andere zomer-flora.


Nog is alles "groen" in de Oberwalliser "Aletsch Arena" (foto Andreas Furrer)


...en staat alles nog volop in de bloei in het Obergoms (1300m)

Eerste zwakke koufront
De maandag start wederom vol goede zomermoed. Ofschoon de zon wat meer concurrentie krijgt van (hogere)wolkenvelden wordt het nog één keer zeer zacht met temperaturen die tot 18 a 22 graden zullen gaan oplopen, lokaal kan het zelfs 23 tot 25 graden worden. Ook in de bergen nog steeds ongekend zacht, op 2000 meter tot 13 en op 3000 meter tot 6 graden. Het nulgradenniveau ook vandaag nog meest nog boven de 4000 meter. Lokaal wel weer kans op Hochnebel of mist, dit geldt met name in de buurt van grotere wateroppervlakten ten noorden van de Alpen. In de loop van de dag trekt de westenwind geleidelijk aan en ook de (hogere) bewolking wordt steeds dikker.


Langzaam gaan we afscheid nemen van de Goldener Oktober en het
Kaiserwetter
(foto Cindy Schmidt-Flens)

De toenemende bewolking en wind zijn de voorboden voor een weersverslechtering. Deze wordt in gang gezet door een eerste zwak (kou)front welke maandagavond de Alpen binnentrekt. Veel heeft dit nog niet te betekenen en met een nulgradenniveau welke geleidelijk daalt naar 3500 meter is het voor de tijd van het jaar nog steeds zeer zacht. Meest opvallende is misschien wel de wind die aan de Alpennoordkant  flink gaat aantrekken. Dinsdag is het dan wat koeler en hebben we te maken met een mix van opklaringen, wolken en lokaal kan nog wat regen of een buitje vallen met voorkeur voor de Alpennoordkant.

Markante "Wintereinbruch" Alpen
In de nacht van dinsdag op woensdag volgt een veel actiever koufront welke niet alleen voor een markante "Temperatursturz" zal gaan zorgen maar ook voor de eerste sneeuw tot in de lagere delen van de Alpen. Pakken we de temperaturen op 1400 tot 1500 meter hoogte erbij (T850hPa) dan zien we zowel bij het GFS als ook het ECMWF model een verschil van 15 tot 18 graden (!)  tussen de maandag en woensdag. Dit betekent dat het nulgradeniveau van boven de 4000 meter naar ergens tussen de 1500 en 1300 zal dalen en de neerslag tot 1200 a 700 meter geleidelijk in sneeuw overgaat. Dit alles wordt begeleid door een stormachtige van west naar noordwest draaiende wind. Onze trouwe lezers -volgens weten dan meteen wat dat betekent aangezien we dit thema recentelijk nog uitvoerig belicht hebben: "Nordweststau". Met de harde tot stormachtige wind wordt de vochtige maritiem polaire lucht tegen de noordelijke Alpenkam opgestuwd en kan het langdurig en ook intensief gaan regenen en later dus sneeuwen.


GFS voor woensdagnacht 00h00, koude lucht (groen) nadert in
rasse schreden de Alpen
De westelijke en centrale Alpenzuidkant krijgt met de noordelijke wind duidelijk minder  neerslag en meestal betreft het enkele lossen buien of buitjes. Enkel de direct aan de Alpenhoofdkam aangrenzende gebieden zoals bijvoorbeeld het Engadin mogen ook op wat meer overgrijpende neerslag  (sneeuw) rekenen.Uitgaande van de laatste kaarten van het GFS kan er echter in de zuidoostelijke Alpen onder invloed van een laag wat woensdag boven de noordelijke Adriatische Zee aankomt ook veel neerslag gaan vallen die dan met het instromen van de koudere lucht tot 1000 meter hoogte in sneeuw zal overgaan. Op dit moment is, mede ook nog door het ontbreken van alle modeluitdraai, nog moeilijk in te schatten waar de grens met de meeste neerslag en koude lucht (dus sneeuw) zal gaan verlopen. Vooral voor de zuidoostelijke Alpen kan dit lokaal grote gevolgen hebben, zeg maar "alles of niets". Hier is tussen een krachtige Nordföhn en -of sterke sneeuwval alles mogelijk.

Neerslagkaart en verdeling (sneeuw) aan de hand van het door ons
gebruikte weermodel
komende dagen

Voorlopig houden we het er maar op dat de meeste neerslag in de Stau van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam gaat vallen met als zwaarte punt het oostelijke Tirol, Salzburg en de westelijke Steiermark. Hier gaat tussen de 50 en 100mm aan neerslag vallen, lokaal ook nog meer. Omgerekend in droge sneeuw, vuistregel 1mm regen = 1cm sneeuw, kan dit tussen de 50 en 100cm Neuschnee gaan opleveren (zie ook hier)

Donderdag valt er dan vooral in de nordstau van de oostelijke centrale Alpenhoofdkam nog sneeuw (sneeuwvalgrens circa 1000 tot 800 meter). De westelijke Alpen hebben dan al weer te maken met de gunstige uitwerkingen van luchtdrukstijgingen. Het is er droog en deels zelfs ook zonnig en ook zullen de temperaturen over de gehele linie met een naar zuidwest draaiend stroming weer hoger uitkomen.

Houd vanaf dinsdagnacht rekening met verkeersoverlast door opkomende
sneeuwval en opvriezing

Woensdag dus "massiver Wintereinbruch" en Temperatsturz aan de Alpennoordkant. Mocht u de bergen ingaan of onderweg zijn met de auto houd hier dan terdege rekening mee. Vermijd woensdag het (hoog)gebergte en ga al helemaal niet onderweg zonder winteruitrusting. Doorgaande kleinere wegen zullen (tijdelijk) niet meer of slechts beperkt toegankelijk zijn of er geldt een "Schneekettenobligatorium". Hoger gelegen doorgaande Alpenpassen op de noord-zuid as zullen (tijdelijk) worden afgesloten en wellicht wordt er ook een Wintersperre afgekondigd !


ensembles GFS T850hPa prikpunt centrale Oostenrijkse Alpen

Opnieuw hogedruk
De weersverbetering met temperatuurstijging zal zich vrijdag en in het weekend ook weer over de oostelijke Alpen uitbreiden. Vooral in de bergen wordt het dan weer een stuk zachter met een sneeuwvalgrens die tot circa 3000 meter zal stijgen. In de dalen neemt de kans op Hochnebel toe, hier is het duidelijke kouder dan dat we gewend waren. Sowieso zullen de temperaturen nergens meer die hoge waardes gaan halen die we gewend zijn en de verse gevallen sneeuw in het hooggebergte kan zich mede door de hogedruk (droge lucht) gaan opmaken voor een lang winterseizoen.
Tot zover voor dit moment, morgen meer Alpenweer. Actueel in Oberwallis 10.7° en grotendeels (nog) onbewolkt.
 
Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl
 
ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwing -Woensdag Wintereinbruch en Temperatursturz, volg de berichten !








Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: