Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 9 november 2014

Na Südstau kouder met meer sneeuw

Algemeen
Aan de voorzijde van een depressie boven de Britse Eilanden wordt met zuidwestelijke winden zachte lucht aangevoerd. Geleidelijk nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer toe en dient zich een volgende Südstau -Südföhn fase aan.


Opkomende neerslag zuiden, föhnig in noorden

Gisteren meldde Michael dat er op de lange termijn signalen die mogelijk duiden op een meer winters weerbeeld voor ons eigen land, de Duitse middelgebergten (Sauerland) en natuurlijk ook de Alpen. Ook gisteravond kwam vooral het ECMWF weer met interessante oplossingen en ook het GFS lijkt uit een ander vaatje te gaan tappen. Voordat we straks de kaarten erbij gaan pakken en kijken wat ons de komende dagen allemaal te wachten staat eerst nog even terug naar de dag van gisteren. Deze deze kenmerkte zich zoals aangekondigd door grote verschillen tussen de westelijke en oostelijke Alpen.


Grote verschillen gisteren in het Alpenweer: Sonne pur in het westen en
het inner-alpine Wallis (Aletsch Arena)

Terwijl in de westelijke Alpen van begin af aan de zon volop scheen moesten de oostelijke Alpen het doen met "trübes Wetter". Het was er over het algemeen bewolkt en hier en daar viel wat regen en hogerop sneeuw. Al met al "ungemütliches Wetter". Later op de dag begon ook in de Franse en later Zwitserse Alpen weer (hogere) bewolking binnen te drijven en nam ook de wind geleidelijk weer in kracht toe. Verder was het, mede gelet op de tijd van het jaar, opnieuw aan de zachte kant, zowel in dalen (dit maal zonder Hochnebel) als ook in de bergen.


........bewolking en sneeuw in het oosten / (Grossglockner)
De toenemende bewolking en wind zijn de voorbode van een volgende weersverslechtering
welke de komende dagen op het weer-menu staan. Boosdoener is een depressie op de Atlantische Oceaan met zijn kern ten westen van Ierland. De bijbehorende trog breidt zich deze week verder in zuidoostelijke richting uit waarbij zich in de tweede helft van de week een bel koudere lucht afsnoert welke in de vorm van een apart laag via de Alpen richting de Balkan koerst. Door deze ontwikkelingen krijgen we dus opnieuw te maken met wisselvallig weer waarbij de Südstau en Südföhn periodiek weer het weerbeeld zullen gaan bepalen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Vandaag is het vooral naar het oosten toe nog aardig weer en door de opstekende Südföhn deels ook weer zonnig en -of opgeklaard. Overtrekkende (hogere) bewolking zal de zon niet al te erg weten te frustreren. De westelijke Alpen en de centrale Alpenzuidkant hebben (toenemend) weer met bewolking te doen waaruit eerste neerslag gaat vallen. Het is vrij zacht dus diegenen die gaarne sneeuwvlokken willen zien moeten toch al gauw naar een hoogte van 2000 meter afreizen. Aan de noordkant is het met de föhn nog een stuk zachter met een nulgradenniveau tussen de 2500 en 3000 meter rond het vriespunt tot op een hoogte van circa 2900 a 3100 meter. De wind neemt verder toe en vooral in de bergen kan het behoorlijk gaan waaien. Al met al nog steeds niet niet echt winterse omstandigheden.


Aparte wolkenluchten door föhn boven de Hasliberg (Berner Alpen)

Maandag en dinsdag dan weer een portie Südstau en Südföhn in het voor-traject van het naderende koufront. De zuidkant krijgt weer "kleddernatte voeten" en ook de gebieden aan de (westelijke) Alpennoordkant kunnen deels weer wat neerslag gaan meepakken. Zoals zo vaak wordt de meeste neerslag weer aan de centrale Alpenzuidkant berekend, tot woensdag kan er boven de 2000 meter a 2300 meter tot een halve meter sneeuw gaan (bij)vallen. Hoeveel neerslag (sneeuw) er aan de oostelijk Alpenzuidkant gaat vallen is nog onzeker. Woensdag trekt dan het koufront behorend bij de bovengenoemd depressie door en de föhn komt van west naar oost weer tot liggen. Na een tijdelijke weersverbetering krijgen we vervolgens opnieuw een herhaling van zetten.


daar zijn ze weer de bonte kleuren aan de Alpenzuidkant!

Over de gehele periode tot 15 november gaat er in de klassieke Südstau gebieden (Aosta, Simplon, Ticino, Karinthië, Süd-Tirol) weer het nodige aan hemelwater en sneeuw vallen. De modellen komen met 100 tot 200mm en lokaal ook nog meer. In de bergen boven de 2000 meter betekent dit opnieuw 100 tot 150cm aan Neuschnee. Ons eigen model komt zelfs met lokaal met bijna 200cm (Aosta). Overigens zal de sneeuwvalgrens deze week sterk variëren. Zo kan het woensdag -donderdag tot 1300 a 1000 sneeuwen, daarna dan weer flink hoger (föhn, zachtere lucht) om vervolgens in het weekend weer te dalen naar 1700 tot 1400 meter of zelfs nog lager (nog onzeker).

Spannende vooruitzichten!
En dan zoals beloofd een blik op de weerkaarten van vanmorgen voor de periode na het weekend. Daar zien we ook vanmorgen weer heel interessante ontwikkelingen tevoorschijn worden getoverd die menig winterhart sneller zullen doen laten kloppen.We zien namelijk dat vanaf het weekend de jetstream en depressies gedwongen worden om een nog zuidelijkere koers te gaan volgen. Tegelijkertijd zien ten noorden daarvan boven Scandinavië en iets later richting IJsland een enorm bastion van hogedruk worden opgeworpen. Aan de noordoostflank van dit hoog stroomt vervolgens steeds koudere arctische lucht naar het zuiden. Het is nog dat een uitloper van hogedruk over west Rusland de directe transportkou naar het zuiden afremt maar al met al gaan we toch naar een veel kouder scenario evolueren.


Het zal echter nog even duren voordat de echt koudere lucht ook tot aan en over de Alpen zal zijn gevorderd. In eerste instantie krijgen de Benelux en noord Duitsland er mee te maken. Later dan mogelijk ook de Alpen en Frankrijk. Toch is het niet alleen de koude lucht die vanuit het noorden op transport wordt gezet en die het zo interessant maakt. Net zo interessant voor de Alpen wordt de lagedruk die tot over centraal Europa moet uitwijken. Meerdere lagedruk kernen kunnen zich daar dan lekker gaan "uitleven" en juist op het grensvlak van de koudere lucht uit het noorden en de minder koude lucht over centraal Europa kon het wel een aardig te keer gaan. Het is helaas nu nog te vroeg om daarover in details te treden. Wel heeft deze constellatie een hoop "potentie" in huis. Overigens zullen de neerslagen die dan gaan vallen meer en meer in sneeuw overgaan, daarvoor is de lucht binnen de lage druk circuleert koud genoeg en kan zelfs nog wat "afkoelen". Algemeen mogen we dan boven de 1000 meter sneeuw gaan verwachten.


De ochtend "pluim" (ensembles) van het ECMWF voor Nederland met een
markante temperatuurdaling (bron: Jan Visser / @janvisserweer)

Ook in het verdere verloop komt het ECMWF met die stevige blokkade" met "high-over-low". Een prachtige winterse constellatie met goede opties voor sneeuw, veel sneeuw voor het gehele Alpen gebied. Ik zeg "kom maar op met die kaarten"!

Tot zover voor dit moment. Morgen hopelijk een voortzetting van bovenstaande en eventueel vanavond een extra update. Fijne zondag en stay tuned. Aktueel in Oberwallis 9.6° en bedekt -föhnig.


Waarschuwingen - geen -








Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
  







Geen opmerkingen: