Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 16 november 2014

Winterse aspiraties

Hieronder de oude blogs tot 16-11-14 (zonder beelden etc) 


Algemeen

Een koufront behorend bij een depressie met kern ten westen van Engeland trekt vandaag met regen en sneeuw van west naar oost over de oostelijke Alpen. Achter het koufront wordt (is) de zachte lucht uit zuidelijke breedtegraden geleidelijk vervangen door maritiem polaire lucht.

Maandag en dinsdag nog wat sneeuw


Geheel volgens verwachting trok een koufront gisteren de westelijke Alpen binnen en in de avond lag de voorste begrenzing van de bijbehorende neerslagband tot net over het westen van Oostenrijk. De westelijke Alpen hadden de gehele dag te maken met aanhoudende en deels steeds weer intensiverende neerslag. Met het instromen van de kouder lucht daalde de sneeuwvalgrens in de loop van de dag en avond van 2000 naar 1500 a 1200 meter. Daar waar het intensief regende kon door de neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens zelfs nog een paar honderd meter verder dalen.


Maagdelijke sneeuw vanmorgen in het Franse Serre Chevalier - Cucumelle

Zo zagen we bijvoorbeeld dat in het noorden van het Zwitserse Ticino in sommige afgesloten dalen het in de namiddag en avond tot onder de 1000 meter sneeuwde en zich bij een temperatuur van net iets boven het vriespunt een sneeuwdekje begon te vormen. Tegelijkertijd zagen we dat iets verderop het op 1700 a 1800 meter nog regende bij een temperatuur van 4 a 5 graden. Ook elders in de westelijke Alpen daalde in de namiddag en avond de sneeuwvalgrens lokaal tot onder de 1000 meter.


en ook winters ontwaken in Saas-Fee (1800m)  vanmorgen 

De zondag start in de westelijk Alpen deels nog met (rest)bewolking en lokaal kan er nog een regen en boven de 1000 a 1400 meter sneeuwbui vallen. Van het westen uit breekt de bewolking en wordt het zelfs zonnig. Minder zon mogen we verwachten richting de oostelijke Alpen. De oostelijke Alpen en dan met name de krijgen vandaag juist met het koufront te doen, de laatste föhn zal tot liggen komen en moet plaatsmaken voor de neerslag. Aanvankelijk sneeuwt het pas boven de 2000 a 1800 meter maar met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van west naar oost 1500 tot 13000 meter, in het uiterste zuidoosten zal het naar verwachting de sneeuwvalgrens rond de 1700 tot 1800 meter blijven hangen.


actuele radar (bron WetterOnline)

De meeste neerslag valt in de westelijke delen, meer naar het oosten duidelijk minder tot niets (föhn). In vergelijking met de voorgaande dagen is het een stuk afgekoeld en met de sneeuw in de bergen eindelijk een beetje winters, althans in de westelijke Alpen. Op 2000 meter vriest het een graad of 3 en op 3000 meter ongekende -10 tot -5 graden. Diegenen die even willen proeven van de diepvrieskou moeten afreizen naar de hoogste regionen alwaar het een graad of 15 vriest!  In de bergen kan tot vanavond 10 tot 30cm sneeuw gaan vallen.


Sneeuw vanmorgen ook in Livigno

Maandag en dinsdag weer sneeuwkansen
Op de kaarten zien we voor de maandag en dinsdag een apart lagedrukgebiedje van de Golf van Genua naar het noordoosten indraaien en via de oostelijke Alpen verder trekken. Dit laagje gaat tijdelijk weer even voor wat föhn zorgen voordat een bijbehorend koufront hier weer een einde aan maakt. Tevens neemt het laagje weer een hoop vocht mee waardoor we nog niet van de neerslag af zijn. Maandag hebben de westelijke (en zuidelijke Alpen er vooral mee te maken en dinsdag zijn de oostelijke Alpen aan de beurt. Omdat de lucht een stuk kouder is kan het ditmaal meteen vanaf het begin tot de wat lagere delen sneeuwen. Algemeen zal de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1200 meter liggen, in de oostelijke Alpen rond 1400 a 1600 meter.


Een apart laagje zal maandag en dinsdag de sneeuwkansen weer doen stijgen

Opnieuw kan er maandag en dinsdag tussen de 20 en 30cm gaan vallen en lokaal (Alpenzuidkant. oostelijke Alpen) is ook nog meer mogelijk afhankelijk van de precieze koers van het laagje. Dinsdag draait de stroming van het westen uit na passage van de hoogteas tegen de wijzers van de klok in naar de noordhoek. Dit zal er voor zorgen dat de zuidkant gaat profiteren van een opkomende Nordföhn.
In het verdere verloop trekt de bel koude lucht (hoogtelaag) naar de Balkan weg. Tegelijkertijd zien we dat het west Russische hoog een filiaal gaat vormen boven Scandinavië. Dat betekent dat we met een continentale stroming te maken gaan krijgen. In deze tijd van het jaar is het dan bijna niet meer mogelijk dat de ingestroomde koudere lucht nog veel kan opwarmen en de temperaturen veranderen dan ook niet veel. Omdat de lucht, vooral naar het oosten toe, niet geheel stabiel is kan het hier en daar nog tot een sneeuwbuitje of wat uitsneeuwende (lagere) bewolking komen, dit geldt met name voor de Oostenrijkse Alpen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 800 en 1200 meter waarbij de hoogste waardes voor de westelijke  Alpen gelden.


Vanaf woensdag kunnen we een aantal dagen genieten van de sneeuw en zon
in de bergen

Meest is het echter droog en schijnt de zon (bergen). Eigenlijk prima weer en ook de sneeuw zal zich in de drogere lucht vooral hoger op prima weten te houden (conserveren). Sowieso hoeven we niet bang te zijn de sneeuw boven de 1600 a 1800 meter zal smelten, die blijft gewoon tot volgend voorjaar liggen. Interessant gaat het dan in of vanaf het weekend worden.

We zien dan (ECMWF model) dat het hoog zich met zijn zwaartepunt nog wat verder richting de Britse Eilanden uitbreidt. Tegelijkertijd komt de invloed van de Atlantische Oceaan tot stilstand doordat het Azorenhoog een wat westelijkere en noordelijkere positie inneemt. De depressie (hoogtelaag) worden nu gedwongen om via de westelijke Middellandse Zee naar het oosten te koersen. Tussen de lagedruk in het zuiden en de hogedruk in het noorden komt vervolgens een krachtige noordoostelijke hoogtestroming opgang waarmee steeds koudere vrieslucht richting West Europa en de Alpen gaat uitstromen. Na het weekend vriest het tot in de dalen en het laagland en met een beetje geluk gaat er ook nog eens een hele vracht sneeuw vallen. In hoeverre die scenario gestalte gaat krijgen is sterk afhankelijk van de precieze koers van oa het laag ten zuiden van de Alpen.


Winterse setting volgens eht ECMWF vanaf het volgende weekend

Sneeuwkansen Benelux
Uitgaande van de huidige ECMWF wordt het echter compleet winters met bakken sneeuw. Ook het GFS opteert een kouder weertype, dit is mooi terug te zien aan de diverse ensemble berekeningen. Zo uitgesproken winters is dit model echter nog niet, iets wat we overigens wel vaker zien de laatste tijd bij het GFS. Hoe dan ook, mooie kaarten vanmorgen die wellicht een vroege winterinval in de steigers gaat zetten. Overigens niet alleen in de Alpen. Een apart hoogtelaag (in combinatie met een grondlaag) welke zondag vanuit het oosten richting de Benelux trekt laat in de Benelux de sneeuwkansen sterk toenemen.


Maandag 23 november, sneeuw in de Benelux?

Dit heeft vooral te maken met het feit dat in de onderste atmosfeer koude continentale lucht wordt aangezogen en hogerop wat zachtere lucht. Zogenaamde opglijdingsprocessen doen dan de neerslagkansen vanuit het zuiden sterk toenemen waarbij sneeuw tot op zeeniveau goed mogelijk is. Het ECMWF berekent begin volgende week voor de Benelux deels zelfs een gesloten sneeuwdek(je) en in de Ardennen wordt het dan compleet winters! 


Sneeuwdekje volgende week Benelux (bron weeerman Ed Aldus via twitter)

Maar goed, ook dit is nog ver weg en we weten het inmiddels, die hoogtelaagjes blijven onvoorspelbaar! Fijne dag en tot morgen of later maar weer.


Waarschuwingen - geen -








Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

1 opmerking:

Noodweer Benelux zei

Uitstekend berichtje Johan :)