Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 6 november 2014

Winterse capriolen Alpen

Koufront stagneert, dump een feit

Algmeen
Een koufront trekt langzaam nog wat verder naar het oosten om vervolgens boven de oostelijke Alpen tot stilstand te komen. De vochtige zuidelijke hoogtestroming blijft behouden maar neemt wat in kracht af en daarmee ook de neerslag. Vrijdag wordt het front en ook de zachtere lucht weer naar het westen terug

 

Zuidkant dump in optima forma


Wat gebeurt er wanneer koudere lucht heel langzaam op warmere lucht botst, de warmere lucht vervolgens over de koudere lucht heen glijdt en de jetstream frontaal van het zuiden op de Alpenhoofdkam knalt ?!  Voor diegenen die hebben geslapen of ons even niet hebben gevolgd: het gaat regenen, heel hard en langdurig regenen. Voeg daarbij in de hoogte nog een portie wat koudere lucht en het gaat ook nog eens sneeuwen, heel hard sneeuwen !


Cervinia (Aosta) gisteren in de middag (Facebook Rifugio Guide del Cervino)

Nadat het dinsdag in het westen en in zuiden al begon te regenen ging het woensdag onverminderd verder met de Südstau. Aanvankelijk sneeuwde het pas boven de 1800 a 2300 meter maar gaandeweg de dag druppelde er geleidelijk wat koudere lucht vanuit het westen binnen. In de loop van de dag daalde de sneeuwvalgrens dan ook heel geleidelijk naar 1000  meter. In de namiddag en avond daalde mede door inzettende neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens tot ver onder de 1000 meter en viel er zelfs sneeuw tot in het Alpenvoorland en laagland (600 a 500meter). Het effect van de neerslagafkoeling komt bij dit soort situaties vooral goed tot zijn recht in de dalen en dus inner-alpine gebieden. Gisteravond viel er hier in Oberwallis in Brig (680m) sneeuw bij een temperatuur van iets boven nul en was het tegen middernacht compleet winters.


Sneeuw gistermiddag ook in de lagere delen van Zwitserland zoals
hier in het Bündner Oberland (foto via Sturmforum.ch)


Zwitserse treinen rijden ook met sneeuw natuurlijk gewoon volgens
Fahrplan (foto Markus Kägi)

Door de enorme overdruk en de sterke hoogtestroming kon de neerslag ook vrij makkelijk tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen en daarmee viel in een groot gebied vanaf de westelijke Franse Alpen tot over de Zwitsers Alpen en het Zwitserse laagland neerslag die dus tot in de lagere delen in vaste vorm viel. Het zwaartepunt lag echter zoals verwacht aan de centrale Zwitserse zuidkant en Italiaanse Alpen. Hier vielen vanaf maandagmiddag gin de Stau extreme neerslag hoeveelheden.
Spitzenreiter was wederom weer het Zwitserse Ticino: toppers tot gistermiddag waren Intragna met 418mm, Mosogno met 369mm en Frasco met 306mm. Ook elders viel extreem veel neerslag en zelf kon ik tot middernacht 112mm aflezen ! In de bergen natuurlijk een heuse (mega)dump,  tot de avond lag er in de Staugebieden boven de 2000 a 2200 meter al tussen de 100 en 210cm Neuschnee, deels was deze ook nog eens sterk verwaaid en vervracht door de stormachtige wind in de bergen.

Momenteel sneeuw het vooral nog in de centrale Alpen Zwitserse en Oostenrijkse Alpen (radar) maar met het vorderen van de dag zullen we in de westelijke delen en ook het inner-alpine Wallis in wat rustiger vaarwater terecht gaan komen. De neerslag neemt verder af en van het westen uit wordt het droog. Deels kan het naar het westen en zuidwesten ook gaan opklaren, dit geldt vooral voor de Alpes de Maritmes en het Mont Blanc gebied, verder overheerst vooral toch de bewolking en algemeen kan men stellen hoe oostelijker hoe slechter. De oostelijke Alpen hebben juist vandaag te maken met het koufront en hier valt aanhoudend en intensive neerslag en ik ben bang dat daar tot de avond weinig aan zal veranderen, hooguit zal de intensiteit er wat uitgaan.


Aktuele radar (WetterOnline.de)

Opnieuw weer grote temperatuursverschillen tussen oost en west en noord en zuid. Het nulgradenniveau ligt in de westelijke Alpen tussen de 1400 en 2200 meter en op 2000 meter tussen de - 4 en +1 graden. Tussen de 3000 en 4000 meter vriest het -5 tot -12 graden. In de oostelijke Alpen kunnen we voor alle hoogtes een aantal graden bij op tellen. Bij dit alles staat een zwakke tot matige, in de oostelijke Alpen een harde tot stormachtige wind.   
 

In de hoogte wordt de lucht al weer "afgedroogd", eerste opklaringen
boven de Matterhorn -Zermatt

Vrijdag is het in vrijwel het gehele Alpengebied droog waarbij de bewolking zal overheersen. Mocht de zon een kans maken dan is die het grootst voor de zuidwestelijke (Franse) Alpen. De oostelijke Alpen krijgen in de nacht op zaterdag waarschijnlijk alweer met neerslag te maken die echter qua intensiteit niet al te veel zal voorstellen. De sneeuwvalgrens stijgt van circa 1500 naar circa 2000 meter.

In het weekend kunnen we nog even genieten van vrij rustig en deels ook zonnig herfstweer voordat we vanaf maandag opnieuw op herhaling gaan met een inzettende Südstau en opkomende föhn aan de noordkant. De verwachting is dat het dan allemaal wat minder heftig zal gaan verlopen. Daarover dan de komende dagen meer.



ECMWF met op termijn interessante ontwikkelingen voor de Alpen

Tenslotte nog even een blik op de wat langere termijn. Nog steeds zien we tussen de weermodellen verschillen voor wat betreft de positie van de sturende druksystemen. De hoofdrolspelers zijn nog steeds het Atlantische laag, het west Russische hoog en een afgesnoerd hoogtelaag (hoogtetrog) ergens boven de Middellandse Zee. De precieze positie van deze systemen bepaalt uiteindelijk hoe het weer in grote delen van West Europa en de Alpen zich zal gaan ontwikkelen. Uitgaande van het Europese model lijkt het erop dat we tegen het einde van de week en het weekend naar een geleidelijk kouder weertype zullen gaan evolueren. In hoeverre dit neerslag gaat brengen (sneeuw dan tot rond de 1000 meter) is dus nog onzeker. Ook daarover de komende dagen meer.


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Waarschuwingen -Föhnstorm bergen, intensieve neerslag Alpenzuidkant-sterk verhoogd             lawinegevaar Alpenzuidkant








Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: