Het wordt zo langzamerhand saai. Ook vandaag bezorgd ons een langerekt hogedrukgebied met kernen boven noord en zuid Scandinaviƫ rustig, zonnig en vrij zacht weer in de Alpen, enkel het noord-oosten van Oostenrijk heeft last van wat meer bewolking.
Het hoog heeft echter zijn beste tijd gehad en verplaatst zich onder afzwakking richting het zuidoosten. Tot en met zondag zal het echter voor de Alpen nog weer bepalend blijven.
Satelliet foto Alpen vanmorgen.
Webcam Fiesch ( Oberwallis )
Hoe verder:
Ook vanmorgen komen de diverse weer modellen eensgezind wee met zeer onbestendig weer op de proppen voor grote delen Europa en met name de Alpen.
In de nacht van maandag zal een eerste storing de Alpen bereiken, het wordt nat , winderig en de temperaturen gaan na passage van het koufront een flink stuk terug.
Volgende storingen staan voor dinsdag en woensdag op het programma met steeds weer neerslag, veel wind en nog iets verder teruggaande temperaturen.
ECMWF ( EC00) bodemkaart en neerslag voor as. maandag
en voor as. woensdag
Met inzetten van de eerste neerslag ligt de sneeuwval grens nog zeer hoog ( 2700 M ) , zal met instromen van de koudere lucht echter snel zakken naar 1200 tot 1000 meter en rond het midden van de week tot onder de onder de 1000 meter.
Hoeveel neerslag er precies zal gaan vallen is nog niet geheel duidelijk en met de prognose van neerslag over een tijdsbestek van meer als 5 dagen ben ik altijd heel voorzichtig.
Echter , kijkende naar de drukverdeling en hoogtestroming ( Polar Jet frontaal tegen de Alpen )
ga ik vandaag uit van 50 tot 70 mm neerslag tot midden volgende week. Afhankelijk van de preciese drukverdeling en stroming boven de Alpen kan er echter lokaal ook nog meer vallen
Dit zou betekenen dat er er tussen de 100 en 140 cm Neuschnee in de hoger gelegen skigebieden gaat vallen.
ECMWF (EC00 ) kaart dinsdagochtend met neerslagverdeling Alpen.
Sneeuwvalgrens
De hoogte van de sneeuwval grens is op verschillende manier te berekenen of te bepalen
Een vrij betrouwbare methode is bijvoorbeeld m.b.v de Theta-E kaarten.
Hierop kunnen we de zgn. equivalent potentiƫle temperatuur aflezen en deze geven wederom een indicatie van de hoogte van de sneeuwvalgrens.
Vuistregel daarbij is;
Theta-E = SVG
12°C = 0 meter
18°C = 500 meter
24 °C = 1000 meter
30 °C = 1500 meter
etc.
Voor meer informatie voor het bepalen van de sneeuwvalgrens zie -> hier
EC00 , kaart Theta-E's Alpen dinsdag 3 november.
Meer weer op mijn -> Weersite
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten