Termen woensdagochtend 11h00,
Gisternamiddag begon het op nadering van een volgende stroming ( warmtefront ) opnieuw te regenen. De sneeuwvalgrens lag in de warmere lucht rond de 1800 meter. In geschutte dalen zoals het Rhonedal in Oberwallis ( Obergoms ) lag de sneeuwvalgrens beduidend lager en ook vanmorgen sneeuwde het hier nog tot op een hoogte van 1100 meter.
In totaal viel er gisteren vanaf 1800 meter tussen de 10 en 30 cm Neuschnee
Webcam Rothorn ( Zermatt )
Ikzelf kon gistermiddag en avond ook geruime tijd nate sneeuw registreren bij een temperatuur van 2 °C. Echter in de loop van de avond dan met iets oplopende temperaturen alleen nog maar regen.
Na passage van het koufront vandaag stroomt geleidelijk van het westen weer wat koudere lucht binnen en daalt de sneeuwval grens in de loop van de middag en avond weer tot circa 1000 meter. De aangevoerde lucht van polaire oorsprong is echter ook een stuk droger zodat er vandaag niet veel neerslag meer zal vallen.
Satellietfoto Europa , met naderende buien vanuit het westen ( klik op foto voor animatie )
De atmosfeer is op hoogte behoorlijk koud (-30 °C tot -26 °C op 5 kilometer ) en dit zorgt voor toenemende instabiliteit in de atmosfeer. Boven het warme water van de Atlantische oceaan worden buien gevormd welke in de westelijke tot noordwestelijke hoogte stroming worden meegevoerd en tegen de avond en nacht de neerslag activiteit van het westen uit doet opleven. Het weer krijgt dan een buiig en ook winderig karakter. Sneeuw valt boven de 1000 meter. Grote hoeveelheden worden echter niet berekend.
Rosswald 1800 meter vanmorgen met 10 cm Neuschnee
In het weekend zien we opnieuw trog vorming met af snoering van een laag over midden Europa richting Middellandse zee ( Genua ). Daarna krijgt het Azorenhoog een verbinding met een hoog boven Scandinaviƫ. De Alpen komen onder een meer continentale stroming.
Door bovengenoemde verplaatsing van het laag neemt vanaf vrijdag de sneeuwkans in de Alpen weer toe. De temperatuur doet daarbij nog een stapje teug.
Tot 11 november liggen de Alpen in het grensgebied van het hoog (brug) boven west Europa en de depressie boven de Middellandse zee. Het blijft licht wisselvallig en vrij koud.
Vanaf de 11 november lijkt het erop dat de depressie activiteit boven de oceaan weer opleeft en probeert richting west Europa door te breken met als gevolg oplopende temperaturen.
GFS00 Ensembles ( West Alpen ) simulieren oplopende temperaturen vanaf 12 november ( kaart T 850 hPA = temperatuur op 1500 meter hoogte.
De ervaring leert echter dat een de situatie zoals boven beschreven ( zie ook kaart hieronder ) zeer hardnekkig kan zijn en de koude luchtbel welke boven grote delen van centraal en ook zuid Europa aanwezig is niet zomaar wordt opgeruimd. Ik ben derhalve nogal sceptisch t.a.v. de bovengenoemde opwarming vanaf 12 november en het zou met niet verbazen als deze ontwikkeling in de loop van de volgende dagen weer wordt terug gerekend.
GFS00 voor 10 November met koude luchtbel boven zuid en centraal Europa
Meer weer op mijn -> Website
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten