Termen, vrijdagavond 21h00
...en meteen dan maar de volgende vraag daaraan koppelen, waar gaat de meeste neerslag (sneeuw ) de komende dagen vallen ?
De algemene situatie
Een omvangrijk lage druk gebied met kern op de noordelijke Atlantische Oceaan en noord Europa bepaald in grote delen van Europa het weer. Een daarbij behorend zwak koufront trekt vandaag over de Alpen. Morgen komen aan de voorzijde van een volgende depressie boven de oostelijk Atlantische Oceaan tijdelijk in drogere lucht, tevens komt de föhn opzetten, van het zuiden uit stuwen zich steeds meer vochtige luchtmassa's tegen de zuidkant van het Alpen massief
De föhn zal zondagavond zijn hoogte punt bereiken en in de nacht van zondag op maandag in een vallen. Na föhn einde kan vanuit het westen en zuiden neerslag naar het oosten en noorden over grijpen.
Föhndiagram , krachtige zuid Föhnfase (storm) op zondag
Verantwoordelijk voor de neerslag is enerzijds een markante hoogte trog tot over de Middellandse Zee en anderzijds een bodem laag welke zich boven het warme water van de Middellandse Zee ( Golf du Lion ) zal gaan ontwikkelen.
Met name dit lage druk gebied wordt bepalend voor het weer in grote delen van de Alpen.
GFS bodemdruk kaart , markante hoogte trog tot aan noord Afrika, aansluitend bodem cyclogenese boven de Middelandse zee (Golf du Lion)
Het zag er lange tijd dat het lage druk gebied boven de Middellandse Zee met name voor de west, centrale en zuid Alpen sneeuw technisch een ideale positie zou in nemen.
Via de Golf van Genua zou het zich langzaam richting oostelijke richting verplaatsen. met name door de langzame verplaatsing zou het door aanhoudende Südstau enorm veel neerslag gaan produceren in bovengenoemde gebieden.
Sinds vanmorgen simuleren de toon aangevende modellen GFS, ECMWF en met name WRF een ietwat andere ontwikkeling. Ook de huidige avond output bevestigt deze trend.
Zoals het er nu naar uit ziet verplaatst het laag zich veel sneller in noord-oostelijke richting en komen de Alpen van west naar oost al weer vrij snel onder invloed van een zich opwerpend tussen hoog.
GFS bodemdruk kaart vor maandag middag 30 november, laag trekt via noord Italië richting noord-oosten
GFS bodemdruk kaart voor dinsdag ochtend 1 december, het laag is alweer van de kaart verdwenen , boven de Alpen heeft zich een tussen hoog opgeworpen.
Negatief voor de westelijke Alpen
Gevolg van deze ontwikkeling is dat met name de westelijke Alpen minder neerslag zullen gaan krijgen, tevens ligt het zwaartepunt van de neerslag meer naar het oosten waardoor ook bv. het westelijke en zuidelijke Wallis minder neerslag krijgen dan voorheen berekend.
WRF LaMMA, neerslag T = 60 uur 30 november
WRF LaMMA, neerslag T = 72 uur 30 november
Ter vergelijk neerslag kaart GFS ( Bergfex ) voor het Alpengebied de komende 4 dagen.
Positief voor Oostenrijk
Door de meer noord-oostelijke koers van het laag heeft dit echter weer positieve effecten met name de westelijke en zuidelijke gebieden van Oostenrijk. Met name in Voralberg, Tirol maar ook Karinthië wordt nu aanzienlijk meer neerslag berekend.
Positief voor beiden
Door de snellere verplaatsing van het laag kan de koudere lucht sneller worden aangetapt en zullen met name de oostelijke Alpen minder lang in de warme zuidelijk stroming zitten.
Op dinsdag en woensdag kan het boven de vers gevallen sneeuw met name in de lange nacht sterk afkoelen met lokaal strenge vorst.
Sneeuwvalgrens
Zondagmiddag en avond ligt de sneeuwval grens aanvankelijk nog meest boven de 1500 meter,
in gebieden met intensieve en aanhoudende neerslag en met name in de inner-alpine gebieden ligt de sneeuwval grens rond d 1000 meter en lokaal zakt deze tot in de dalen .
In de loop van de nacht op maandag en maadag ochtend daalt de sneeuwvalgrens van west naar oost tot circa 700 meter.
GFS kaart Theta-E voor maandagochtend, deze liggen tussen de 20 en 24 °C in Frankrijk en Zwitserland wat theoretisch een sneeuwvalgrens van 700 a 1000 meter betekent
zelfde kaart voor dinsdagavond, afgezien van het oostelijke deel van Oostenrijk ligt de sneeuwval grens overal tussen de 500 en 800 meter
Al met al stevenen we af op een winterse episode met vanaf zondagmiddag -avond op uitgebreide schaal neerslag die langzaam maar zeker tot in de dalen als sneeuw zal gaan vallen.
Hoe de neerslag verdeling er precies uit zal gaan zien zal in de komende 3 dagen langzaam maar zeker duidelijk gaan worden
Ook in het verdere verloop blijft het meest onbestendig met af en toe sneeuwval.
Na een korte temperatuurstijging op zondag liggen de gemiddelde temperaturen algemeen iets onder het langjarig gemiddelde. Met name dinsdag en woensdag kan het , vooral in de hoger gelegen dalen, erg koud worden.
GFS ensembles 850 hPa ( temperatuur op circa 1500 meter ) voor midden Zwitserland
Meer weer op mijn -> Weersite
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten