Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 23 december 2009

Tijdelijke rust

Termen woensdagochtend 11h00


Een koufront vanuit het westen en een warmtefront vanuit het zuiden gaven vannacht in grote delen van de Alpen opnieuw wat sneeuw. De meeste sneeuw ( 30 tot 50 cm ) viel in de centrale gedeelten van de zuidelijke Alpen maar ook in andere gebieden viel er door lokale stuwings effekten toch nog zo'n 15 tot 35 cm Neuschnee.


Webcam Arosa, Graubünden (1740m / CH )

Sneeuw 24 uur Zwiterland


Sneeuwhoogtes ZwiterlandDoordat het tussen de 1500 en 1800 tamelijk warm was en de koude lucht van het westen slechts langzaam vorderingen maakte viel de neerslag in de lager gelegen gebieden lange tijd als regen. In de vroege morgen kon de koude lucht dan nog wat verder naar het zuiden en westen oprukken en ging de neerslag tot 800 a 600 meter over in sneeuw. gelijktijdig werd het echter ook droog.

Zo melde bv Adelboden ( 1300 M ) in het Berner Oberland tot middernacht nog steeds regen met een temperatuur van 1 °C in de plus en in de nacht steeg de temperatuur door föhn effecten zelfs weer tot 3 °C . Pas tegen de ochtend kon het kwik onder het vriespunt zakken en viel er nog een aantal centimeter sneeuw.

Temperatuur verloop AdelbodenNa een tijdelijke rust wordt het vanavond op andering van een nieuwe storing opnieuw nat resp. wit. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk in de dalen maar stijgt in de loop van de avond en nacht tot circa 1000 meter.


Donderdag keert de föhn terug, het wordt ( tijdelijk ) droog en de temperaturen liggen met 3 tot 6 graden op een hoger niveau dan vandaag.
In de loop van de namiddag en avond dan opnieuw ( het wordt bijna eentonig ) opnieuw in zettende neerslag op nadering van een volgende storing via Frankrijk naar West Duitlsand trekt. Tevens zien we boven de Golf van Genua een klein lage druk gebiedje ontstaan welke via noord Italië richting het noordoosten koerst.

Deze ontwikkeling staat garant voor een onbestendige vrijdag met deels intensive neerslag. Vooral ten zuiden van de Oostenrijkse en Zwitserse Alpenhoofdkam kan een meter sneeuw gaan vallen. Aangezien de Alpen bij het inzetten van de neerslag zich nog in de zachte lucht bevinden ligt de sneeuwval grens aanvankelijk nog boven de 1400 a 1600 meter, zal in het verloop van vrijdag echter weer tot in de dalen afzakken.


GFS kaart bodemdruk, met storingen boven oost Nederland en noord ItaliëNeerslag Alpen tot zondagochtend

Na een paar koudere dagen lijkt het erop dat we begin volgende week opnieuw een thermische opleving krijgen. Zoals het er nu uitziet is dit echter ook weer een tijdelijk gebeuren.

Tegen het einde van het jaar zien we dat de planetaire golven ( Rossby golven ) boven de Atlantische Oceaan weer behoorlijk gaan slingeren met als resultaat een nieuw blokkade hoog ( Omega blokkade ) in het zee gebied tussen Groenland en IJsland .
Bovendien daalt de luchtdruk boven noordoost Europa en komt er een lage druk gebied boven Scandinavië te liggen . Tussen beide druksystemen krijgen we opnieuw te maken met een noord tot noordoostelijk hoogtestroming en met het begin van het nieuwe jaar meldt de winter zich dan in de Alpen ( en ook in Nederland ) opnieuw terug.

ECMWF kaart 500 hPA voor 2 januari 2010 met winterse aspiratiesGFS ensembles centrale AlpenTot zover.

Meer weer op mijn - > Website

Tijdens de kerstdagen verblijf ik in de bergen van Rosswald. Ik zal echter proberen vanuit daar korte updates te verzorgen.

Voor een ieder alvast hele fijne ( winterse ) feestdagen toegewenst.

Ciao Johann

Geen opmerkingen: