Termen, zondag middag 16h00,
Actueel
Vandaag was het in de Alpen meest bewolkt maar op de meeste plaatsen , afgezien van een spat of vlok, meest droog. De temperatuur kon oplopen tot 4 °C boven het vriespunt, het nul graden niveau lag op circa 2000 meter.
Vanmiddag steeg de temperatuur hier op Rosswald ( 1800 meter ) tot circa 2 °C.
De sneeuw op Rosswald ( 130 cm op 1 december ) is in de afgelopen dagen mooi geconserveerd , gemeten vanmiddag gemiddeld zo'n 70 cm.
Webcam Bettmeralp ( 1800 meter ) vanmiddag
Hoe verder
Ten opzichte van de verwachting van gisteren en ook eergisteren heeft zich vandaag in grote lijnen niet veel veranderd. De computer mainframes van oa. GFS en ECMWF moeten al hun reken capaciteit gebruiken om de ontwikkelingen van de komende dagen juist in kaart te gaan brengen. Nog steeds zijn ze er niet helemaal uit maar langzaam lijkt steeds duidelijker te worden voor welke oplossing de atmosfeer zal gaan kiezen.
Noord-Amerika, de "bakermat" van ons weer
Opnieuw moeten we daarvoor de ontwikkelingen in noord Amerika voor de komende dagen nauwlettend in de gaten houden. Ook vandaag komen GFS en ECMWF met een min of meer gelijk scenario zoals ik dat gisteravond in mijn weerpraatje al uit de doeken heb gedaan. ( lees de lange termijn verwachting )
Arctic outbreak Noord Amerika donderdag
OPER GFS
Het ziet er dus ook vandaag weer naar uit dat de winter vanuit noord Amerika in stelling wordt gebracht en eind volgende week vanuit het noord-oosten Europa zal gaan veroveren.
Vanaf vrijdag zal het in de Alpen definitief met het zachte weer gebeurd zijn en zullen de temperaturen elke dag een stap terug doen. Ook de sneeuwval grens zal dan niet meer boven de 1000 meter uitkomen. Nog koudere arctische luchtmassa's zullen vanaf begin volgende week van uit het noord-oosten gaan binnenstromen.
Bovenstaand koude scenario wordt met name door de operationele run van GFS ( OPER ) berekend. Een groot gedeelte van de ensemble leden ( dat zijn de runs met een mindere oplossing en ietwat andere begin voorwaarden ) zijn ( nog) wat terughoudender met dit extreme scenario.
De Engelse modellen ( ECMWF en UKMO ) berekenen ook een overgang naar een belangrijk kouder weer type, zijn echter al met al ook weer wat minder extreem dan de operationele run van het Amerikaanse model GFS .
Samengevat begint het er toch steeds meer op te lijkend at we vanaf midden volgende week een overgang gaan krijgen naar belangrijk kouder weer. Hoe alles in detail in zijn werk zal gaan is met de kennis van nu nog niet te zeggen.
GFS 500 hPA en bodemdruk voor volgende week zondag, steeds kouder lucht stroomt vanuit het noord-oosten richting Europa.
Nieuwe sneeuw
Bijna zouden we vergeten dat er ook op korte termijn interessante ontwikkelingen gaande zijn.
In de avond en nacht van maandag op dinsdag bereikt een nieuwe storing ( koufront ) de Alpen en gaat er op uitgebreide schaal weer een aantal decimeter sneeuw bijkomen ( zie kaart ).
De sneeuwval grens zakt in de loop van de nacht weer tot circa 800 a 1000 meter.
Woensdag wordt het geleidelijk weer droog.
In hoeverre en hoogte laag ( koude putje ) het weer met name op donderdag zal gaan beïnvloeden is nog onzeker. Volgens de laatste kaarten trekt het via Nederland ( donderdag ) via Duitsland naar het zuid-oosten en zal dan weinig tot geen invloed hebben op het Alpenweer.
Na passage van het koude putje op vrijdag kan de instroom van koudere lucht op gang komeen
Hoogte laag trekt via Nederland naar noord Duitsland, na passage kan aan de achterzijde de instroom van koudere lucht opgang komen
Meer weer op mijn -> Weersite
Ciao voor nu
Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten