Vandaag bevonden de Alpen zich in duidelijk koudere en drogere lucht.
Afgelopen nacht kwam het op vele plaatsen tot lichte of matige vorst en overdag kon het kwik toch nog weer tot enkele graden boven het vriespunt uit komen. Aanvankelijk kwam er vooral richting het zuiden nog veel bewolking voor en viel er hier en daar nog wat licht sneeuw.
Grote hoeveelheden werden nergens meer gemeld.
Vanmorgen kon ik zelf Rosswald 8 cm fijnste pulver sneeuw meten, de totale sneeuw hoogte bedroeg 75 cm.
Rosswald vanmiddag ( 1800 meter , Oberwallis )
Winterse week
Het blijft de gehele week winters. Vanaf het midden van de week kan er opnieuw een portie zeer koude arctische lucht vanuit het noord-oosten over centraal en west Europa uitstromen en gaan de temperaturen verder omlaag
Het is meest wisselend bewolkt en hier en daar kan een verdwaalde vlok sneeuw uit de bewolking neer dwarrelen. De zon zal zich echter ook regelmatig laten zien. Overdag blijft het op de meeste plaatsen gewoon vriezen, 's nachts meest matige en lokaal ook strenge vorst. Met name in de hoger gelegen dalen kan het kwik boven sneeuw en bij heldere hemel behoorlijk onderuit gaan en is zeer strenge vorst mogelijk. Temperaturen tussen de - 20 en -30 °C zijn in deze zgn. "Kältelöcher" zonder problemen mogelijk. Vanaf het midden van de week zal de noord-oosten wind wat in kracht afnemen.
In het verder verloop , en dan praten we alweer over de periode vanaf het volgende weekend, lijkt er toch wat te gaan veranderen. Laten we eens even het rijtje afgaan;
GFS (Global Forecast System)
Het Amerikaanse model GFS laat vanaf vrijdag een depressie ten westen van Scandinavie via de Noordzee afzakken en vervolgens in het weekend naar het westen afbuigen. Maandag 21 december wordt dit complex laag boven Engeland berekend. Wordt dit scenario bewaarheid dan draait de hoogte stroming geleidelijk via west naar zuidwest en later zuid. De aangevoerde lucht is een stuk zachter en ook steeds vochtiger. Met name de zuidelijke Alpen kunnen zich weer gaan voorbereiden op een nieuwe vracht sneeuw.
GFS kaart 500 hPA en Bodemdruk voor 21 december.
Een zuidelijke hoogte stroming brengt niet alleen zachtere lucht maar ook veel neerslag in de zuidelijke Alpen.
Ook de GFS Ensembles met een duidelijke "opwarming"
ECMWF ( European Centre for Medium-Range Weather Forecasts)
Het Europese model ECMWF laat tot zaterdag de 19 december een vrijwel gelijke oplossing Vanaf zaterdag komt het model echter met een andere scenario.
In dit geval zien we dat het complexe lagedrukgebied boven Scandinavië blijft hangen en de hoogte stroming is meer noord tot noord-west. Begin volgende week tovert het model vervolgens een zeer actieve depressie ( kern druk woensdag 23 december 945 hPa ) ten noorden van de Azoren op de kaarten.
Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven centraal Europa een (nog) zwak bodem hoog
Ook met dit scenario gaan de temperaturen geleidelijk omhoog met stijgende neerslag kansen.
vanuit het noord-westen.
ECMWF kaart 500 hPA en Bodemdruk voor 21 december
Westelijke stroming met zachtere lucht, optimaal voor neerslag ( sneeuw ) in de westelijk Alpen
ECMWF kaart 500 hPA en Bodemdruk voor 23 december
Sterk uit diepende ( kerst ? ) depressie ten noorden van de Azoren.
Ter vergelijking ook nog de kaart van GFS voor de 23 december.
Ook hier zien we een vergelijkbare situatie zoals ECMWF die schets, zei het allemaal wat minder actief.
Singulariteit, opmerking t.a.v. de ensemble berekeningen
De globale weermodellen hebben de eigenschap om naarmate de verwachting termijn ( trend ) vordert zich ook klimatologische gemiddelden te oriënteren.
Een mooi voorbeeld hiervan is de bekende kerst depressie die meestal rond de de kerstdagen het weer bepaald en als zgn. singulariteit binnen de meteorologie geldt.
Een winterse periode wordt vaak rond deze tijd beëindigd en we krijgen te maken met het bekende dooi weer met vaak een groene kerst als resultaat. In het duits zo mooi genoemd " "Weihnachtstauwetter" .
Deze singulariteit kan de beoordeling van de ensembles moeilijker maken en we zullen moeten afwachten in hoeverre, en vooral ook hoe zwaar, deze singulariteit in de huidige ensemble oplossingen wordt mee genomen. ( De kerstdepressie is overigens een van de hardnekkigste en opvallendste singulariteiten die we daarbij kennen )
We zullen in de komende dagen de diverse trends verder moeten vervolgen en pas in een later stadium zal duidelijk worden welke kant het opgaat. Een trend richting , laten we zeggen minder koud weer vanaf volgend weekend, lijkt echter waarschijnlijk.
Of in de aanloop van kerst de kerst depressie de singulariteit zal gaan bevestigen en het nog zachter gaat worden is nog verre van zeker.
Nog even snel naar de stroming patronen op het noordelijk halfrond kijkend dan zien we dat ook andere ( winterse ) oplossingen tot de mogelijkheden behoren. Het zou me derhalve dan ook niet verbazen dat we te maken gaan krijgen met een tijdelijk zachter intermezzo...........
Affijn , genoeg gespeculeerd.
Tot dan lekker het winterse weer genieten en voor alle wintersporters geldt;
:::::::::::::::::::::::: Goed warm aankleden ::::::::::::::::::::::::::::
Meer weer op mijn - > Website
Ciao Johann
Geen opmerkingen:
Een reactie posten