Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 9 januari 2010

Nogmaal sneeuw vanuit het zuiden

Termen zaterdagmiddag 14h00

Gisteren schreef ik al dat het met de sneeuw in de Alpen best mee viel en er duidelijk minder is gevallen dan door de diverse weer modellen berekend.
Daarnaast waren ook de lokale verschillen soms erg groot (Föhn)

In het zuiden van Frankrijk en delen van de franse Alpen heeft Daisy ( het op dit moment weer bepalende lagedruk gebied in Europa ) echter goed huis gehouden. Hier waren de omstandigheden ( opglijden van warme lucht over de koude lucht ) perfect voor deels zware sneeuwval en zo viel er lokaal meer dan een halve meter sneeuw.

Vooral in gebied rond Nimes in zuid Frankrijk, niet ver van de Middellandse Zee kust zullen ze met verbazing opgekeken hebben toen de sneeuw met bakken tegelijk uit de lucht kwam vallen.

Hieronder nog een paar beelden uit die omgeving en voor de geinteresseerden ook nog een filmpje over de sneeuw aldaar -> Video

Poulx ( iets ten noorden van Nimes ) in het zuiden van Frankrijk niet ver van de Middellandse zee

Avignon


Pont du Gard

Tot zover over de sneeuw in het zuiden van Frankrijk en terug naar de realiteit van nu en morgen.

Onbestendig weekend

Dit weekend wordt het weer in de Alpen nog steeds bepaald door een enorm lagedruk gebied (satellietfoto hieronder ) welke op dit moment met de kern iets ten zuiden van de Alpen ligt. Hoge bewolking en hochnebel bepalen heet weerbeeld en de zon zal zich slechts hier en daar met grote moeite kunnen doorzetten.
Webcam Belalp met prachtige "Hochnebel" zee boven het Rhonedal, slechts de toppen van de zuidelijke walliser Alpen ( Simplon) steken nog boven de Hochnebel uitEen volgende storing ( occlusie front ) heeft de zuidelijke Alpen bereikt en gaat opnieuw enige neerslag in de vorm van sneeuw produceren. Momenteel sneeuwt het alweer ten zuiden van de Alpenhoofdkam. De storing met sneeuw zal in de nacht verder langzaam naar het noordoosten trekken. Achter het front kan nog iets koudere lucht instromen.

In de Alpen Südstau kan opnieuw zo'n 10 tot 20 cm Neuschnee gaan vallen, ten noorden van het Alpenmassief wordt zo'n 5 tot 10 cm berekend. Lokaal ( geheel afhankelijk van de lokale topografie en orograpfie) kan er ook nog meer gaan vallen. Föhn zal vandaag en morgen geen item zijn. De temperaturen liggen bij dit alles overdag overal onder het vriespunt, op 2000 meter vandaag rond de -4 °C en morgen rond de -10 °C.


Maandag en dinsdag mooi


Morgen komen we toenemend onder invloed van een uitloper van een hoge drukgebied welke met kern boven het zuiden van Scandinavië ligt. De nog aanwezige lucht wordt toenemend "afgedroogd" en het kan in de nacht van zondag op maandag flink gaan opklaren. Ook maandag en dinsdag beloven rustige dagen te worden. Het is droog en, afgezien van hardnekkige Hochnebel, over het algemeen zonnig.

Vanaf woensdag opnieuw onbestendig

Helaas is de weersverbetering slechts van tijdelijke aard. In de loop van dinsdag zien we opnieuw depressie vanaf de Atlantische Oceaan via Frankrijk het Middellandse Zee gebied induiken en de fronten met neerslag zullen dinsdag avond met bewolking en neerslag de westelijke Alpen bereiken. Met name op woensdag kan er weer sneeuw van betekenis gaan vallen. Een volgende storing staat voor vrijdag op het programma maar zal wrs. een iets zuidelijkere koers nemen zodat het met een beetje geluk droog zal blijven.
Doordat niet alleen vochtigere maar ook zachtere lucht de Alpen bereikt gaat de vorstgrens en ook de sneeuwval grens stijgen. Dit betekent dat het onder de 600 tot 900 meter later kan gaan regenen. Boven de 900 a 1000 meter valt sneeuw.

GFS bodem druk kaart voor woensdag , depressies duiken opnieuw de Middellandse Zee inLange termijn

Het lijkt erop dat de scherpe kantjes van deze koudegolf er langzamerhand wat af van gaan en de temperatuur geleidelijk oploopt naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Van een door zettende verzachting vanaf de Atlantische Oceaan lijkt echter ook dan geen sprake.
De winter gaat dus gewoon verder, zei het in ietwat afgezwakte vorm.


GFS T850 hPA ensembles ( locatie centrale Alpen )


Nederland

Voor de thuisblijvers en schaatsliefhebbers in Nederland ook nog even een blik op de temperatuur ensembles voor Nederland en dan met name voor Friesland.
Ook hier zien we een geleidelijke stijging van de temperatuur ( in het onderstaande beeld de maximum temperatuur weergeven voor Leeuwarden ). De bandbreedte binnen het ensemble gemiddelde wordt echter naar het einde toe enorm groot. Dit als teken voor een toenemende onzekerheid. Het ensemble gemiddelde ( de zwarte curve ) blijft echter steeds onder de nul graden.Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: