Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 21 januari 2010

Tijdelijk hogedruk, zondag opnieuw sneeuw

Termen donderdagochtend 11h00,Een zwakke storing ( Occlusie ) trok van west naar oost over de Alpen en gaf op uitgebreide schaal wat lichte sneeuwval. Van het westen uit komen we opnieuw onder invloed van een tussen hoog, na een bewolkte start van de dag (lage rest bewolking en nevel) klaart het verder op en belooft het op veel plaatsen een zonnige dag te worden. De restanten van de storing liggen vandaag nog over de oostelijke Alpen en kunnen vandaag in Oostenrijk naast veel bewolking ook nog wat lichte sneeuwval geven.


Webcam Gornergrat (3100 meter) met blauwe luchten boven de Matterhorn vanmorgen.....evenals Courchevel (1850m)


....tegelijkertijd nog sneeuwval in Lech (Arlberg, 1560m)Ook de komende dagen hebben we onder tussen hoog invloed te maken met rustig en zonnig weer. Vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam als ook inner-Alpin schijnt de zon, ten noorden van de Alpen in de lagere gelegen gebieden en dalen kan de zon het moeilijk krijgen door hardnekkig lage bewolking en nevel (Hochnebel). De temperaturen in de Alpen liggen overdag rond het vriespunt, s' nachts vriest het meest licht tot matig.

Zondag zien we op de kaarten een gebied van lage druk met kern boven de Benelux. Storingen behorende bij dit laag zullen in de loop van zondagmiddag de Alpen bereiken. Van het noordwesten uit neemt de bewolking toe en vervolgens gaat het vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuwen. Ook op maandag kan het nog wat sneeuwen. Het lijkt erop dat vanaf dinsdag het weer tijdelijk verbetert. In hoeverre storingen vanaf de Middellandse zee naar het noorden richting de (zudelijke) Alpen doorschuiven is op dit moment nog onzeker.


ECMWF bodemdruk kaart voor zondagnacht, als een luis in de pels wurmt zich een laag in het gebied van hoge druk.

Na het midden van de volgende week trekt het gebied met hoge druk zich geleidelijk terug op de Atlantische Oceaan en het noordwesten van Rusland. Tegelijkertijd neemt de depressie activiteit boven de Middellandse Zee toe. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor depressies die vanuit het hoge noorden naar west en centraal Europa gaan koersen. Koude arctische lucht stroomt van het noorden uit over west en centraal Europa. De gevolgen laten zich raden. Het wordt toenemend onbestendig (sneeuw) en later ook weer gevoelig kouder.


ECMWF bodemdruk kaart voor volgende week zondag, met een noordelijk hoogte stroming wordt het koud en onbestendig over grote delen van EuropaBovenstaand scenario wordt vandaag door de meeste weer modellen onderbouwd. Hoe het een en ander in detail zal gaan verlopen is nog niet duidelijk.

Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: