Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 7 oktober 2010

Blauw, grauw en kou...

Termen donderdag avond 18h00,


Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied met een een kerndruk van 1038 hPa boven de Baltische Staten, was het vandaag in grote delen van Europa alsmede ook in de Alpen prachtig en zeer zacht herfstweer. Met veel zon kon de temperatuur lokaal oplopen tot meer dan 25 °C ! Vanmiddag kon ik zelf onder eens strak blauwe hemel een maximum temperatuur van 23 °C registreren en dat is, op 1000 meter hoogte, vrij uniek voor deze tijd van het jaar. In het Rhonedal (650 m) werd het met lichte föhn ondersteuning zelfs tot 26 °C warm.

IsobarenkaartBlauw en Grauw
Overigens was het niet overal zo zonnig, vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam hadden deels met hardnekkige mist (Hochnebel) te maken en hier liet de zon verstek gaan. Onder de Hochnebel was het een graad of 17 en door deze "warme vochtige " deken was er ook maar nauwelijks dagelijks temperatuur verloop. Verschil tussen dag en nacht bedroeg in de gebieden met hardnekkige Hochnebel hooguit zo'n 3 °C. Ook de komende dagen zal er in dit weerbeeld maar nauwelijks iets veranderen.

Satellietfoto Europa, mooi zijn de uitgebreide mistvelden boven het zuiden van Duitsland en westen van oostenrijk te zien


...met wat meer detail
...Sonne pur in oa. Zwitserland (Wallis, Matterhorn) ...

..en Grundlsee, Steiermark...tegelijkertijd Hochnebel in Berchtesgadenland en

en een troosteloos Lienz in oost Tirol


Koning winter ligt op de loer
Toch zien we op termijn veranderingen in de grootschalige luchtdruk verdeling.
Het centrum van hogedruk verplaatst zich langzaam via Scandinavië naar de oostelijke Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd daalt de luchtdruk in Scandinavië en het noordwesten en westen van Rusland. Door deze ontwikkelingen wordt de weg vrij gemaakt voor arctische luchtmassa's welke van uit het hoge noorden via Scandinavië en west Rusland naar het zuidoosten uitstroomt. Hier doet de winter zijn intrede, het kwik komt nauwelijks nog boven nul uit en lokaal valt er wat sneeuw. Maandag bereikt de voorste grens van deze koude lucht de het oosten van Duitsland en Polen en vanaf woensdag volgende week de Alpen. Vooral de oostelijke Alpen (Oostenrijk) krijgen te maken met gevoelig lagere temperaturen. Overdag wordt het hooguit nog een graad of 5 °C en s'nacht gaat het licht en lokaal ook matig vriezen. Omdat de lucht droog is zal er nauwelijks tot geen neerslag vallen.

GFS voor woensdag 13 oktober, koude lucht stroomt uit naar het zuidoosten


Bovenstaande ontwikkeling wordt zowel door het Europese model ECMWF als ook door het Amerikaanse model GFS gesimuleerd. Wel zijn er verschillen in positie van de druksystemen waardoor het nog enigszins onzeker is in in hoeverre de koude lucht naar het zuiden en westen zal kunnen uitstromen. Een overgang naar markant kouder weer met temperaturen vanaf midden volgende week lijkt zeer aannemelijk. Tot het zover is nog maar het mooie en vooral ook zeer zachte weer genieten.


Vergelijk de kleuren (klik op foto) op het 850 hPA vlak (temperaturen circa 1500 meter) voor vandaag en eind volgende week. De warmte (rood) heeft het veld geruimd voor duidelijk kouder luchtmassa's (blauw en groen)
Tot slot nog een sfeervolle herfstfoto genomen omgeving Zürichersee en daaronder 2 mooie foto's van een zgn. Föhnmauer, genomen 3 oktober omgeving Luzern (Pilatuskette).FöhnmauerTot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Cioa voor nu, Johann

Geen opmerkingen: