zaterdag 30 oktober 2010

Veel regen en sneeuw Alpenzuidzijde, föhn(storm) Alpennoordzijde

Termen zaterdagochtend 11h00,

Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje trekt langzaam naar het zuiden van west Europa en wordt in de nacht van zondag op maandag met kern boven het zuiden van Frankrijk verwacht. In het voorveld van deze depressie wordt met een krachtige zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming zachte en vochtige lucht tegen de Alpen gestuwd. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam krijgen te maken met föhn, in de bergen trekt de föhn aan tot stormkracht.


ECMWF bodemdrukkaart maandagnacht
Sinds gisteren zijn er al diverse "Wetterwarnungen" uitgegeven voor sterke regenval, sneeuwval boven de circa 2000 meter, en storm in de bergen. De neerslag (regen) begint in de loop van de dag en neemt qua intensiteit geleidelijk toe en zal tot maandagmiddag aanhouden. Deels valt daarbij zeer intensieve neerslag en zijn neerslaghoeveelheden van 60 tot 100 mm mogelijk binnen 48 uur. Het zou me zelfs niet verbazen als er lokaal meer dan 100 mm neerslag gaat vallen. Boven de 2000 kan er de komende 36 uur 40 tot 80 cm Neuschnee bijkomen en lokaal ook nog meer. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk vrij hoog (1800 a 2000M) , zakt echter geleidelijk naar 1500M op zondag. Bij aanhoudende en intensive neerslag (neerslagafkoeling) lokaal tot 1000 meter aan de Alpenzuidkant.


Wetterwarnungen (Unwetter) MeteocentraleSchweiz vanmorgen


Idem Franse Alpen
Neerslag Alpen komende 3 dagenVanaf maandag middag stabiliseert zich het weer in de Alpen onder toenemende invloed van hogedruk. Ook de rest van de volgende week staat in het teken van een uitgebreid hogedrukgebied welke zich uitstrekt vanaf de Azoren, centraal Europa, tot over de Balkan en west Rusland. We krijgen te maken met rustig en zacht herfstweer. Ondanks het ontbreken van kou zal de enorme sneeuwvracht die in de zuidelijke Alpen is gevallen blijven liggen en een solide ondergrond vormen voor het komende winterseizoen.

Op de langere termijn ziet het er naar uit dat ook de noordelijke Alpen zich kunnen gaan voorbereiden op sneeuw van betekenis en een geleidelijke daling van de temperatuur.


Meer weer op mijn Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: