vrijdag 18 maart 2011

Veel sneeuw noordelijke Alpen Oostenrijk

Termen vrijdagochtend 11h00, update 22h00

Korte update met aandacht voor sneeuwval Oostenrijk

Gisteren en de afgelopen nacht heeft het vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam in het noordoosten van Zwitserland, en Oostenrijk flink gesneeuwd. Meest viel er daar tussen de 15 en 30 cm sneeuw. Terwijl het in Zwitserland afgezien van nog wat licht sneeuw meest droog is geworden sneeuwt het in Oostenrijk vandaag flink door.

Actuele radar Oostenrijk


Sneeuwval in Brixental (1500 m) Tirol

In de ochtend ligt het het zwaartepunt van de sneeuwval in het westen van Oostenrijk (Salzburgerland, Oberöstereich tot over de Tauern), in de middag dan meer richting de Niederösterreich tot over de noordelijke Steiermark. Hier valt boven de 2000 meter nogmaals 20 tot 40 cm Neuschnee, bij aanhoudende en gunstige Nordstau 40 tot 60 cm. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 800 en 1200 meter, tijdens intensieve neerslag lokaal tot 500 meter.


Neerslag Oostenrijk komende 24 uurUpdate 22h00
De laatste drie dagen is er in de Alpen op uitgebreide schaal 10 tot 30 cm sneeuw bijgevallen. Aanvankelijk viel er met een Südstau werderom veel sneeuw in de Italiaanse Alpen en delen van de zuidelijke Franse Alpen, lokaal meer dan een halve meter. Met het draaien van de hoogtestroming konden ook gisteren en vandaag de gebieden ten noorden van de Alpen profiteren van een verse laag sneeuw van 10 tot lokaal 40 cm. Vooral boven de 1500 a 1700 meter zijn de omstandigheden daardoor sterk verbeterd. Keerzijde van de sneeuwval is het sterk gestegen lawinegevaar (zie lawine kaart onderaan), oppassen dus !

Prima omstandigheden vandaag in de Italiaanse Alpen zoals hier in Santa Caterina SunnyValley (2500m)Zaterdag nogmaals sneeuw
Om dit moment sneeuwt en regent het vooral nog in het noordoosten van Oostenrijk, elders is het onder invloed van een tussenhoog flink opgeklaard en meest droog. Zaterdagnacht en ochtend neemt echter op nadering van een volgende storing de bewolking vanuit het noordwesten weer snel toe en vervolgens zet neerslag in. Boven de 1100 valt deze als sneeuw in en met het binnendringen van wat koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens tot 700 meter, in Oostenrijk rond de 500 meter. De meeste sneeuw valt in de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen alsmede het westen van Oostenrijk. Hier is 15 tot 30 cm mogelijk, lokaal met gunstige Stau ook nog meer.


Neerslag de komende 48 uur volgens het ECMWF model (EC12)
Vanaf zondag prima wintersportweer

In de nacht naar de zondag stroomt vanuit het noordwesten onder toenemende hogedruk invloed weer drogere lucht over de Alpen uit. Het wordt geleidelijk overal droog en zon komt meer en meer tevoorschijn. Deze weersverbetering zet zich begin van de week verder voort. Met veel zon en een nulgraden niveau rond de 1500 meter krijgen we een aantal dagen met prima wintersport omstandigheden, vooral daar waar een verse laag sneeuw is gevallen wordt het genieten. Zoals het er nu uitziet zal ook de tweede helft van de volgende week een omvangrijk hogedrukgebied met kern boven de Noordzee het weer in grote delen van Europa en dus ook de Alpen bepalen. Rond het midden van de week vertonen de temperaturen vooral in de hoogte weer ietwat stijgende trend.


ECMWF as. woensdag , hogedruk met rustig en zonnig weer ook in de AlpenlandenECMWF T850 hPa (temp op circa 1500 meter hoogte), prikpunt DavosTot zover, misschien nog even vermelden dat vandaag met veel zon en noordföhn de temperaturen in Tessin op uitgebreide schaal stegen tot boven de 20 °C. Het warmst werd het vanmiddag in Ascona alwaar het kwik tot 21.5 °C opliep !

Tegelijkertijd bedroeg de temperatuur op de Zwitserse Säntis (2500m) - 6 °C met een sneeuwhoogte van 372 cm. Daarmee is de Säntis (2500m) koploper voor wat betreft de grootste sneeuwhoogte in Zwitserland op dit moment.Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
©JohannGeers

Geen opmerkingen: