woensdag 19 oktober 2011

Geen vuiltje aan de lucht

Termen zaterdagmiddag,

De komende dagen zal hogedruk het weer in grote delen van Europa en de Alpen bepalen. De zon maakt overuren en de temperaturen bewegen zich op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Gedurende de steeds langer wordende nachten koelt het flink af en op veel plaatsen komt het tot nachtvorst, de hoger gelegen dalen melden al temperaturen tussen de -5 °C en -10 °C en dat is matige vorst. Dat zijn dan ook meteen de laagste temperaturen die gemeten worden. Zelfs op 1500 en 2500 meter is het een stuk zachter.

map

Foto; Bergstation Pitzexpress (Tirol) 2840m vanmorgen met "milde -0.8 °C"Oorzaak hiervoor is dat tijdens de afkoeling in de nacht de koude lucht als het ware het dal "instroomt" en zich daar verzamelt. Er onstaat als het ware een meer van koude lucht welke daar blijft liggen. Bijkomstig minder fraai verschijnsel is dat in deze gebieden mist onstaat, deze mist kan door de steeds zwakker wordende zon nog maar met moeite worden opgeruimd. Vooral in de buurt van grote wateroppervlaktes (Bodensee) kan de mist en nevel het de zon erg moeilijk maken en zeer hardnekkig zijn.Mistvelden op de satellietfoto vanmorgen


Tot dinsdag zal er maar bar weinig veranderen aan deze weersituatie. Het hogedrukgebied trekt weliswaar wat naar het oosten weg maar houdt zijn invloed op het weer in de Alpen. Het blijft zonnig met kans op mist en Hochnebel. Vwb de temperaturen zien we (lokaal) grote verschillen. Met de oostelijke stroming wordt vrij frisse continentale (droge) lucht aangevoerd. Naar het oosten toe is deze een stuk kouder dan in het westen. Terwijl hier het kwik nauwelijks boven de 10 °C uitkomt zal het in de westelijke Alpen en dalen met 15 tot 18 °C dan ook een stuk aangenamer aanvoelen. Daar waar de mist laat of niet oplost blijft de temperatuur een stuk achter en zal niet boven de 10 °C uitkomen.

Woensdag staat er zoals ook gisteren aangekondigd een verandering op het weerprogramma. Met een noordwestelijke hoogtestroming wordt koude, van origine polaire lucht aangevoerd. Deze lucht is niet alleen en stuk kouder maar ook vochtiger. In de loop van de woensdag zal het koufront met neerslag de Alpen aandoen en een nieuwe winterse fase met onbestendig weer in de Alpenlanden inluiden welke vermoedelijk 2 dagen aanhoudt alvorens een volgend hoog met zachtere lucht vanuit het westen nadert.


GFS; weerkaart temperaturen 1500 meter as. woensdag (groen is de vorstrens)

Woensdag neemt de bewolking vanuit het westen snel toe en in de loop van de dag gaat het vanuit het noordwesten regenen. De sneeuwvalgrens zakt van 1900 naar 1200 meter en donderdag valt sneeuw tot onder de 1000 meter. Lokaal kan het bij intensievere neerslag tot in de dalen (600 meter) sneeuwen. Opnieuw kan in de centrale Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen. Zo berekent bijvoorbeeld GFS 15 tot 30 cm sneeuw, in delen van Voralberg en Tirol is 30 tot 40 cm sneeuw mogelijk. Ons eigen weermodel is nog wat bescheidener maar kan ook morgen, gezien de verwachtingstermijn van 5 dagen dit gaan aanpassen. In de gaten houden dus, temeer ook de ontwikkelingen voor de Alpenzuidzijde nog onzeker zijn (Genuadepressie)
Vooral donderdag en ook de vrijdag beloven flink koud te gaan worden. Op het niveau van 850 hPa (circa 1500 meter hoogte) zien we lokaal temperaturen van -5 tot -7 °C ! In de loop van vrijdag nadert een portie zachtere lucht en kan het kwik weer wat winst gaan boeken. Onder invloed van een volgend hoog belooft het volgende weekend wederom alleraardigst weer te worden. Opnieuw dus een plaagstootje van Koning Thialf. Of het echte grote "werk" ("Einschneiung") nog in oktober zag gaan plaatsvinden (ik memoreer nog maar eens aan 30 oktober 2008) staat nu nog volledig open.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: