Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 3 oktober 2011

Herhaling oktober 2008 ?

Termen maandagochtend,

Vaak hoor of lees je "het weer heeft geen geheugen". Daarmee wordt bedoeld dat bepaalde weersituaties -ontwikkelingen qua uitkomst niet vergeleken kunnen worden met die uit het verleden. In een eerder Alpenweerbericht schreef ik al eens over het optreden van zogenaamde "singulariteiten" (op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer). Wellicht bestaat er ook zoiets als een "kleine singulariteit", frappant is namelijk de vergelijkenis van de ontwikkeling begin oktober 2008 met die van dit jaar (zie 2 kaartjes hieronder).

map

Archieffoto; 30 oktober 2008, sneeuw 30 cm in tuin

Ook toen hadden we al vroeg in de maand te maken met een kou-inval die precies zo op de kaarten stond als die van komende vrijdag. Op 3-4 oktober viel in dat jaar tot 30 cm aan de noordkant van de Alpen. Na een periode met mooi weer was vervolgens met name de zuidkant aan de beurt. Zo viel er op 30 oktober onder invloed van een Genuadepressie welke via de Alpen naar zuidoost Duitsland trok in bv. Oberwallis tot in het dal 30 cm sneeuw en op 2000 meter meer dan een halve meter. (Simplongebied ). Door deze vroege sneeuwval in de Alpen konden destijds de meeste skigebieden 2 weken eerder starten met het skiseizoen. Dus wie weet !


Vergelijk situatie 3 oktober 2008 met die van as vrijdag

Nog steeds zien we vrijdag op de kaarten een kouinval vanuit het noordwesten. De koude lucht zal vrijdag(nacht) de Alpen bereiken en vervolgens doorstoten tot aan de Middellandse Zee. Ook het zich ontwikkelende Genualaag staat vandaag prominent op de kaarten. Vandaag worden op 1500 meter hoogte nog temperaturen bereikt van 15 tot 18 °C, in het weekend winterse -2 tot -5 °C ! Vooral zondagnacht en zondagochtend kan het in de ingestroomde koude lucht en met opklaren flink gaan afkoelen. Het zou me niet verbazen wanneer in de hoger gelegen Alpendalen tot matige en -of strenge vorst zal komen. Vooral op plaatsen waar een gesloten sneeuwdek ligt gaat het kwik dan flink onderuit. Ook op hoogte wordt het goed koud, zo zien we het kwik op 5000 meter hoogte dalen tot -35 °C en met zulke koude bovenluchten zal het kwik op 3000 meter tussen de - 10 en -15 °C uit gaan komen.


Goed koud, zondag op 1500 meter hoogte lokaal matige vorst

Naast koude lucht wordt het vanaf vrijdag ook nog eens flink onstabiel. De noord tot noordwesten wind gaat sterk in kracht toenemen en vooral aan de noordkant van de Alpen gaat neerslag vallen. Aanvankelijk is dit regen. Met het instromen van de koudere lucht later sneeuw tot onder de 1000 meter. Bij intensieve en langere aanhoudende neerslag kan het tot in de dalen sneeuwen.


De zuidkant van de Alpen krijgen in eerste instantie te maken met een krachtige noordföhn. De zuidkant van de oostelijke Alpen komen echter in de loop van vrijdag onder invloed van het Genualaag. Zoals het er nu naar uitziet trekt dit laag via het noorden van Italië naar het oosten en zal in het zuiden van Oostenrijk alsmede de (berg)gebieden van Kroatië, Slovenië en Bosnië- Herzegovina veel neerslag gaan opleveren. Omdat de meeste neerslag op de scheidingslijn van de koude en warme luchtmassa's gaat vallen en de precieze ontwikkelingen wat dat betreft nog onzeker zijn moeten we ook vandaag nog steeds een slag om de arm houden voor wat betreft sneeuwval en sneeuwvalgrens. Later daarover meer

Tot zover, have a nice day en tot morgen , Ciao

Meer weer op mijn ; Weersite©Johann Geers /
©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: