maandag 31 oktober 2011

Nog geen winterse opties voor Europa en Alpen

Termen maandagochtend,

map

Foto; Turracher Höhe (1400-2205m) Karinthië

Het noordoosten van Amerika heeft de afgelopen dagen te maken gehad met een eerste winterse inval. Onder begeleiding van "blizzard conditions" viel er lokaal in het noordoosten lokaal tot 80 cm sneeuw. (zie verslag op onze site). Na een tijdelijke dooi wordt het daar vrijdag opnieuw kouder met sneeuw. Begin volgende week is dan het centrale deel van noord Canada (kaart) aan de beurt. Ook dichter bij huis gaat de winter eerste klappen uitdelen. Vrijdag en in het weekeinde trekt een actieve depressie via Nova Zembla naar het noordwesten van Rusland en gaat zorgen voor diepvries temperaturen in noordoost-Scandinavië en noordwest Rusland. Tot in Moskou gaat het ook overdag matig en iets noordelijker streng vriezen. Tegelijkertijd persisteert bij ons de al dagen aanhoudende zuidelijke luchtstroming. In het weekend zien we dat de warme lucht tot over de Noordkaap en zelfs Spitsbergen is uitgestroomd en het ook daar voor de tijd van het jaar zeer zacht is. Kortom; de winter kan bij ons (nog) geen voet aan de grond krijgen.

GFS as zaterdag; winterinval in noordoost Europa en centraal noord Amerika

Ofschoon we de zachte zuidelijke aanstroming voorlopig houden gaat er op termijn toch wel iets veranderen wat met name voor de zuidelijke en westelijke Alpen gevolgen gaat hebben. Doordat het hoog zich iets naar het oosten terugtrekt kunnen storingen en iets minder zachte lucht vanuit het zuiden en zuidwesten de westelijke Alpen bereiken. Gisteren zag het er naar uit dat dat woensdag -donderdag zou gaan gebeuren, vandaag is het qua timing één tot twee dagen uitgesteld. In de loop van woensdag op donderdag nadert eerste bewolking de westelijke Alpen en vanaf donderdag zet neerslag in. Deze neerslag zal zich vooral in de Stau van de Franse en Zwitserse zuidelijke Alpen van west naar oost verder intensiveren. Ofschoon GFS de neerslaghoeveelheden heeft teruggerekend doet het Europese model ECMWF er nog een schep bovenop en gaat er lokaal zeer veel neerslag vallen. Zwaartepunt van de neerslag zijn de zuidelijke Franse Alpen, de zuidelijke centrale Zwitserse Alpen (Simplon) alsmede de Italiaanse Alpen. Zo berekent het model voor bv de Ligurische Alpen en het noordelijke Tessin tot 200mm, lokaal kan dat ook nog meer gaan worden.

Totale neerslag ECMWF voor de komende 7 dagen

Doordat we echter ook dan nog steeds in zeer zachte lucht zitten ligt de sneeuwvalgrens algemeen tussen de 2400 en 1800 meter. Tijdens aanhoudende en intensieve neerslag kan deze echter lokaal veel lager uitkomen. De oostelijke en vooral noordelijke Alpen zullen van al dit "neerslaggeweld" weinig merken. Hier blaast vanaf woensdag onverminderd de zuidföhn die gaandeweg het vorderen van de week nog in kracht zal toenemen. Met zuidföhn en zon wordt het in de dalen en aan de noordkant lokaal tot 20°C warm.


Ensembles GFS temperaturen 1500m en 5000 m hoogte; aanhoudend zacht

Ook vanaf begin volgende week verandert er nog maar bar weinig aan de constellatie. Hogedruk blokkeert vanuit oost Europa onverminderd de opmars van depressie vanaf de Atlantische Oceaan en deze worden gedwongen om richting de Middellandse Zee af te buigen. Ook de opbouw van een Scandinavisch hoog (kou) zit er vooralsnog nog niet in. het blijft dus ook op de langere termijn aanhoudend (te) zacht. (zie ensembles hierboven). Ter afsluiting nog een visuele "oppepper" ; sneeuwval Oberwallis (Rosswald), december 2008.

Tot zover voor vandaag, ciao vanuit de Walliser Alpen en tot morgen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: