zondag 13 november 2011

Geen neerslag Alpen komende week

Termen zondagochtend,

map

Mist in het dal, zon in de bergen; dit weerbeeld zoals op deze foto vanuit de "4-Berge-Skischaukel bij Schladming" zullen we ook de komende week houden

Vandaag en ook de eerste helft van de nieuwe week wordt het weerbeeld in grote delen van west Europa en ook de Alpen bepaald door een krachtig hogedrukgebied. Vandaag zien we het hoog met centra boven Denemarken en de Oekraïne, woensdag wordt het met centrum (kerndruk 1030 hPA) boven het zuiden van Zweden berekend. Ook op grotere hoogte (circa 12km) is dit hoog goed ontwikkeld, we zien het op woensdag terug met kern boven noord Duitsland. Ook de rest van de week verandert er maar bar weinig aan deze situatie. In het weekend is het hoog nog steeds prominent op de kaarten aanwezig. Weliswaar is het in de lagere atmosfeer (5km hoogte) wat met zijn met zwaartepunt naar oost Europa verschoven, in de hoogte ligt het zwaartepunt ook dan nog steeds boven Denemarken.


Hogedrukgebied op 5km (500hPa) en op 12km goed (300hPa) ontwikkeld, de rode pijlen laten het verloop van de jetstream zien

Zoals op de bovenstaande kaart mooi te zien is wordt de polare jetstream (straalstroom) ten noorden van de Azoren gesplitst, 1 tak loopt door naar noord Afrika en een andere tak wordt afgebogen naar het noorden richting IJsland. Dit is tevens de baan die de slechtweergebieden en fronten zullen volgen. Dit soort constellaties worden in de meteorologie ook wel aangeduid met de term "omegablokkade". Dit soort stromingspatronen kunnen, zoals we nu ook merken, erg hardnekkig zijn. Kortom; er verandert voorlopig maar weinig. Storingen kunnen Europa niet bereiken en onder invloed van het krachtige hoog houden we rustig en droog herfstweer.


Neerslagkaart vlgs WRF weermodel komende 6 dagen, Europa maar ook Scandinavie geen neerslag

Vwb het weer voor de komende week kan ik dan ook kort zijn en refereren naar het weerbericht van gisteren; we houden rustig hogedrukweer. Kans op deels hardnekkige mist en lage bewolking in de dalen. In de bergen schijnt, afgezien van wat overtrekkende hoge bewolking, de zon volop en met 12 °C is het er zeer zacht. In de dalen kan het s'nachts licht vriezen, overdag loopt het kwik op tot 2°C in de mist gebieden en 5 tot 10 °C elders. Algemeen geldt dat de temperaturen in de oostelijke Alpen wat achter zullen blijven t.o.v. de centrale en vooral de westelijke Alpen.


Het beeld ook voor de komende week, mist in de dalen, zon in de bergen; Meer beelden vanuit de Alpen zie >> Webcams

In het weekeinde zien we dat vanuit de Atlantische hoogtetrog een bel koude lucht richting de westelijke Middellandse Zee afsnoert en dat een storing via het Iberische Schiereiland en het zuidwesten van Frankrijk dichterbij kan komen. Of het echter voor neerslag zal gaan zorgen in de westelijke Alpen is nog erg onzeker. Dit heeft weer alles te maken met hoeveel tegengas het oost Europese hogedrukgebied zal geven. Uitgaande van bv het Europese model ECMWF blijft het echter ook dan nog gewoon droog en is neerslag enkel weggelegd voor de Pyreneeën.

Samengevat; aanhoudend rustig "Spätherbstwetter". Veel zon en zacht in de bergen, kans op mist en Hochnebel in de dalen. Overigens perfect weer om er op uit te trekken. De zeer droge lucht in de bergen (luchtvochtigheid deels onder de 5%) staat garant voor fantastische vergezichten. Daarbij is vandaag met 10 graden op 2000 meter hoogte ook nog eens zeer zacht. Genieten dus zolang het nog kan.


Genieten ook gisteren in Ghiacciaio Presena (Trentino-Zuid-Tirol) op 2150 m met veel zon en prima sneeuwcondities op de gletsjer.

Tot zover; een ieder in Nederland, België, de Alpen of waar dan ook een fijne zondag gewenst. Morgen meer Alpenweer. Ciao vanuit Oberwallis

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: