woensdag 23 november 2011

Start meteorologische winter met sneeuw ?

Termen woensdagochtend,


map

Wie sneeuw zoekt en goede pistecondities vindt dit in Zermatt-Cervinia (foto)

Inmiddels zien we in de diverse media steeds meer berichten verschijnen over de aanhoudende en deels extreme droogte waarmee grote delen van Europa sinds aanvang november geconfronteerd worden. Helaas voor de winterfreaks en wintersporters ook de Alpen daardoor betroffen. Ook de komende dagen zal hier in grote lijnen weinig aan veranderen en zal de droogte nog ernstigere gevolgen aannemen. De Alpen hebben te maken met grote sneeuwarmoede welke zich vooral aan de noord en noordwest kan doet gelden. Naast de droogte zijn ook de temperaturen nog steeds erg hoog, dit geldt vooral voor de lagere skigebieden. Door de hoge temperaturen is de productie van kunstsneeuw niet overal mogelijk. En dan hebben we nog met een ander fenomeen te maken; door het uitblijven van de sneeuw begint het bij menig wintersporter en dan met name voor diegenen die dit jaar vroeg geboekt hebben, aardig te kriebelen en wordt een elke dag weer een aanslag op hun geduld gepleegd. Wellicht voor hen vandaag een geruststellend Alpen weerbericht.


Winters ook onder de wolken in de Franse Alpen; foto Tête de la Cula 3100 meter

Vanmorgen zien we op de weerkaarten een uitgestrekt hogedruk gebied vanaf de Azoren, over centraal Europa tot over de Oekraïne en Wit Rusland. Onder de vleugels van het hoog hebben we de komende dagen te maken met rustig herfstweer. In de bergen schijnt de zon en in de dalen is er kans op deels hardnekkige mist (Hochnebel) De hoogste temperaturen vinden we terug boven de inversie laag tussen de 1000 en 1200 meter en aan de zuidkant van de Alpen. Hier kan het kwik oplopen tot 13 a 15 graden. De laagste temperaturen in de dalen waar de koude lucht zich "verzamelt" en niet weg en boven de 2500m a 2800 meter alwaar zich de nulgradengrens ophoudt. Echt koud is het echter nergens en vanmorgen werd nergens meer dan lichte tot hier en daar matige vorst opgetekend. Ook in het hooggebergte is het voor de tijd van het jaar zacht. Zo melden bv de weerstations op de Zugspitze (2990m) - 4.5°C en en het Kleine Matterhorn (3880m) -7.8°C .


Nogmaals Zermatt-Cervinia met "Speichersee" (stuwmeertje voor water t.b.v. kunstsneeuw)

De aanval van zwakke randstoringen op het hogedrukbastion lijken volledige te mislukken. De neerslag (sneeuw) voor zaterdag is er al helemaal uit en ook de evt. neerslag welke zondag nog zo kunnen vallen wordt per dag teruggerekend. Ik ben bang dat er nergens een sneeuwdek(je) gevormd zal worden. Mocht het toch lukken dan betreft het de Nordstaugebieden van de centrale Alpenhoofdkam. Een blik op de sneeuwkaarten van ons eigen model maar ook van de andere modellen laten vandaag geen sneeuw meer zien. Enkel de temperatuur zal een stapje terug moeten doen, vooral in de bergen wordt het zaterdag een stuk kouder met een vorstgrens die tijdelijk tot 1200 a 1400 meter zal zakken. Het enige witte wat we zullen zien zijn de overtrekkende wolken die vooral aan de noordkant de zon tijdelijk zullen tegenhouden. Mocht er hier en daar toch nog wat neerslag vallen dan zal dat boven de circa 1000 meter in de vorm van sneeuw zijn. Zaterdagmiddag stroomt onder toenemende hogedrukinvloed alweer zachtere lucht vanuit het zuidwesten over de Alpen uit. Ook de start van de nieuwe belooft weinig goeds. Onder invloed van hogedruk boven het centraal Europa en de Azoren houden we de aanvoer van zachte en droge lucht vanuit het zuidwesten. Per saldo verandert er nagenoeg niets en lijkt de winter nog steeds erg ver weg.


Nauwelijks nog neerslag (sneeuw) aankomend weekend

Dit jaar begint de astronomische winter van 2011/2012 op donderdag 22 december, om 06.30 uur om precies te zijn. De meteorologische winter neemt echter zijn aanvang al op 1 december. Wellicht dat tegen die tijd dan ook de atmosfeer eindelijk op een wat winters scenario zal overschakelen. Vrijwel de hele maand november hadden (en hebben we nog) met een geblokkeerd stromingspatroon te maken. Niet alleen in de lagere atmosfeer komt dit tot uitdrukking, ook op grote hoogte (10-13km) zien we dat patroon terug.


Blokkade: straalstroom (zwarte pijlen) wordt naar het noorden en zuiden toe afgebogen.

Dit soort blokkades van hogedruk (omega-blokkade) zijn zoals ik al eens eerder schreef, vaak zeer hardnekkig en kunnen weken aanhouden. Daarbij komt ook nog eens dat de "omega" precies boven onze "hoofden" ligt. Hierdoor wordt de straalstroom gedwongen om af te buigen naar het noorden dan wel naar het zuiden. Het gebied waar de straalstroom loopt is tevens het gebied waar het meest actieve weer zich afspeelt. Depressies reizen als het ware mee op deze brede band met hoge windsnelheden en trekken ofwel naar het noorden via de Noordkaap, ofwel via het zuiden de Middellandse Zee in. Tot eind november zal zich aan dit circulatiepatroon niet veel veranderen en blijven we aan de warme kant van de polaire-jetstream (blokkade).


Vergelijk positie sturende druksystemen; vandaag - en 1 december

Vanaf begin december zinnespelen de modellen de laatste dagen steeds weer op een mogelijk doorslaggevende veranderingen. Zo zien we steeds weer oplossingen waarbij het zwaartepunt van hogedruk zich naar het midden van de Atlantische Oceaan terugtrekt en er via de noordwestflank van het Atlantische hoog een sterke noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. (zie animatie hierboven). Hiermee wordt niet alleen veel koudere maar vooral ook veel vochtigere lucht richting west en centraal Europa getransporteerd. Treft deze lucht op de Alpen dan gaat dit sneeuw opleveren, mogelijk veel sneeuw ! Zo liet het GFS gisteren al oplossingen zien met enorme hoeveelheden neerslag voor het gehele Alpengebied rond 2 december (wrs weer teveel van het goede). Ook vanmorgen zien we weer diverse zeer interessante opties bij de diverse modeloutput. Al met al heb ik goede hoop dat begin december ons eindelijk winters weer met sneeuw zal gaan brengen. Wordt vervolgd

Fijne dag en groeten vanuit een zonnig Oberwallis

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

Yes, ik ga naar Zermatt :-D!
De nummer 4 op http://www.wintersportgebiedentop10.nl/, wel prijzig maar prachtig!!
Zin in!!
Waar gaan jullie allemaal heen?
Just