Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 27 november 2011

Winterse vooruitzichten Alpen

Termen maandagochtend,

map

Bruine Alpen en kunstsneeuwformaties; vanaf vrijdag behoren deze beelden zoals hier in Zinal (CH) tot het verleden.

Yoda1, Yoda2, Afra, Belice. Een blik op de weerkaarten van de Deutsche Wetterdienst (DWD) in Offenbach geven ons de indruk of we midden in een Starwars aflevering zitten. Maar nee; het is een gewoon dagelijks Alpenweerbericht. Het zijn de door de DWD toegekende namen aan resp. 2 depressies en 2 hogedrukgebieden die momenteel op de kaarten prijken. De eerste dagen van de nieuwe week verandert er nog niet veel dan echter zullen het Atlantische hoog Belice en het Europese hoog Afra moeten wijken voor de opvolgers van Yoda1. En wat dan gaat gebeuren is geen sciencefiction; vanaf vrijdag wordt het kouder en boven de 1000 a 1200 meter gaat in de Alpen sneeuw vallen. Lokaal is ook veel sneeuw mogelijk. Algemeen geldt voor de wintersporters; auto winterklaar maken, ski's en snowboards uit het vet en winterkleding uit de kast halen.


Winterse ongemakken zullen we maar wat graag voor lief nemen, dit zal vanaf volgende weekend het beeld worden in de Alpen boven de circa 1000m

Voor we gaan kijken hoe het vanaf vrijdag allemaal zal evolueren eerst nog een blik op de actualiteiten en het weer voor de komende week. Nog steeds hebben we te maken met hogedruk boen het Europese continent, de Azoren en de Balkan. Depressies (Yoda's) leven zich momenteel nog uit boven Scandinavië en rondom IJsland. Zwakke storingen behorende bij de ze depressies kunnen vandaag en woensdag de noordkant van de Alpen schampen. Neerslag zal er niet op vallen, enkel wat meer (hoge) bewolking zal hier en daar voorbij schuiven. Vooral naar het zuiden toe en in de bergen schijnt de zon volop. In de dalen en het laagland hangt deels weer hardnekkige mist. Geheel afhankelijk van mist of zon wordt het overdag circa 0 tot 10 °C. Op 2000 meter wordt het van west naar oost 6 tot 0 °C, het nulgradenniveau ligt algemeen rond de 3000 meter, in Oostenrijk eerst nog rond 2000 tot 1500 meter. Ook de rest van de week verandert er niet veel in dit weerbeeld.


Webcam Arosa (CH); zelfs het sneeuwzekere Arosa doet momenteel zijn naam geen eer aan

Donderdag gaan we echter al merken dat er veranderingen in de maak zijn. De zuidoosten wind gaat aantrekken en in de Alpen komt de zuidföhn opzetten. De toenemende wind en opkomende zuidföhn zijn de voorbode van een heel ander weertype. Deze verandering wordt ingang gezet door een hoogtetrog welke zich via de Noordzee, over Frankrijk en het Iberische Schiereiland tot aan de Middellandse Zee uitbreidt. Doordat de koude lucht over het warme water van de Middellandse uitstroomt zien we vrijdag boven de Golf van Lion een apart laag ontstaan welk tot zaterdag naar de Golf van Genua doorloopt. Het koufront behorende bij de hoogtetrog zal in de loop van vrijdagavond de westelijke Alpen bereiken.

Genuayclogenese zaterdag 3 dec adhv GFS00

In de nacht van donderdag op vrijdag komt de föhn op nadering en passage van het koufront van west naar oost tot liggen en begint het te regenen. Met het instromen van belangrijk koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens van 1200 naar 800 meter. Vanaf vrijdagmiddag kan het vooral in de Franse Alpen stevig door sneeuwen en met het verder doortrekken van het koufront verplaatst ook de neerslag zich over de rest van de Alpen. De ontwikkelingen van het Genualaag zullen we daarbij de komende dagen goed in de gaten moeten houden. Onder invloed van een zwak tussenhoog neemt de neerslagactiviteit zaterdagmiddag -avond af en wordt het onder invloed van een zwak tussenhoog droog. Tijdelijk stroomt er aan de voorzijde van een volgende opkomende storing wat zachtere lucht over de Alpen uit. In de loop van zondag nadert een nieuw front. Doordat dit front wat gaat "zwabberen" wordt het wat vertraagd. Naar de maandag toe stroomt dan echter opnieuw koudere lucht over de Alpen uit. Mede door het vertragen van het front en door nieuwe cyclogenese boven de Golf van Genua kan vooral in de Franse Alpen zeer veel neerslag gaan vallen. Boven de 800 a 1100 meter zal dit in de vorm van sneeuw zijn. Echter ook de gebieden van Zwitserland (Zermatt, Maggiatal, Simplon), Italië (Aosta, Piemont) en Oostenrijk (zuid Tirol, Karinthië) welke aan de zuidelijke Alpenhoofdkam grenzen mogen zich op veel sneeuw verheugen. Hier gaat tussen de 50 en 100 cm sneeuw vallen, bij gunstige Staueffecten nog veel meer. De overige gebieden gaan ook sneeuw meepakken, de hoeveelheden zijn sterk afhankelijk van precieze frontpassages, Staueffecten en niet te vergeten de uitwerkingen van het Genaulaag. Algemeen verwacht ik tussen de 20 en 50 cm sneeuw voor de overige gebieden in de Alpen.

Neerslag verdeling Alpen adhv ECMWF tm dinsdag 6 december (bron Meteomedia)

Ook in het verdere verloop simuleren de modellen een aanhouden van de west tot noordweststroming. Depressies met hun fronten zullen periodiek voor neerslag gaan zorgen. Algemeen valt er sneeuw boven de 800 tot 1200 meter, tijdens passage van koufronten ook tot in de dalen en daarmee kan het sneeuwdek in de Alpen verder aangroeien. Kijken we nog even over de "rand van het bord" dan ziet het er naar uit dat een volgende actieve storing (koufront) met sneeuw rond 8 december de Alpen zal bereiken. (hier moeten we echter nog een flinke slag om de arm houden gezien de lange termijn).

Samengevat; Eerst nog zacht en rustig hogedrukweer. Donderdag tijdelijke föhnfase en met zuidföhn nogmaals zeer zacht. Vanaf vrijdag kouder en onbestendig. Periodiek neerslag, sneeuw boven de 700 tot 1200 meter, later ook tot in de laagste dalen. In de Alpen lokaal veel sneeuw. Verdere vooruitzichten; aanhoudend onbestendig met meer sneeuw in de Alpen. Tot zover, morgen meer Alpenweer, fijne dag en ciao vanuit de Walliser Alpen.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: