zaterdag 3 december 2011

Koning Thialf gaat Alpen verwennen met veel sneeuw

Termen, zaterdagochtend,
map
Vanmorgen kon ik bij het opstaan eindelijk weer eens genieten van bergen die in de wolken zitten. Daarnaast was ik getuige van een ander zeer zeldzaam fenomeen; regen ! En zowaar, boven de 1500 a 1600 meter heeft een dun laagje sneeuw de Alpen een wit aanzien gegeven. Het is echter niet zozeer de weinige regen of sneeuw die me blij doet stemmen maar veel meer de weersomslag welke het zwakke koufront sinds gisteren heeft ingeluid. Nog stelt het allemaal niet veel voor maar getroost, operatie "insneeuwen", of zoals men hier pleegt te zeggen het "Einschneien", gaat maandag van start.


Eindelijk; op veel plaatsen in de westelijke en noordelijke Alpen vanmorgen een vers laagje sneeuw. Webcam  Metschalp 1950m (CH) 

Vanmorgen zien we op de kaarten een krachtig hogedrukgebied bij de Azoren en hoge druk via de Middellandse Zee tot over zuidoost Europa. Voor de kust van Noorwegen ligt een actieve depressie (kerndruk 960 hPa). Uitgaande van deze depressie heeft een eerste storing de afgelopen 12 uur al wat neerslag opgeleverd. Een tweede storing met nieuwe neerslag volgt in de loop van de middag en avond. In het voorveld van een nog actievere storing welke voor maandag op het programma staat stroomt tijdelijk iets zachtere lucht over der Alpen uit. De sneeuwvalgrens stijgt in de loop van de dag van 1200 tot circa 1400 meter. Morgen zondag is het onbestendig en af en toe valt er regen en boven de 1500 sneeuw. De meeste neerslag valt aan de west en noordkant van de Alpenhoofdkam, lokaal kan er tot maandagochtend 10 tot 30 cm vallen. De zon zullen dit weekend niet of nauwelijks zien. Met een zuid tot zuidwestelijke stroming is het zondag met 8 tot 13 °C en een nulgradenniveau van circa 2000 meter nogmaals (zeer)zacht. In de bergen staat een matige tot krachtige west tot zuidwesten wind die zondag op nadering van het koufront verder aantrekt en stormkracht kan bereiken.


GFS maandag;  overgang naar winters weer met sneeuw tot in de dalen

Maandagochtend nadert vanuit het noordwesten een volgend koufront. Met stormachtige wind gaat er opnieuw neerslag vallen en met het instromen van de koudere polaire lucht zakt de sneeuwvalgrens tot in de lage dalen en het laagland. Ook dinsdag is het onbestendig en koud, hier en daar valt wat sneeuw of een sneeuwbui met een die rond de 500 pendelt. Woensdag nadert een warmtefront, de temperaturen stijgen weer iets en in de loop van de dag bereikt een volgende portie neerslag van het westen uit de Alpen. Met weinig wind kan het ondanks de zachtere lucht nog tot in de dalen sneeuwen, later stijgt de sneeuwvalgrens tot circa 1000 meter. Na een korte rustpauze volgt vrijdag een volgend koufront. De bijbehorende neerslag bereikt vrijdagochtend de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt van circa 1000 meter tot in dalen.


2 december 2011, dit soort beelden zullen vanaf maandag def. tot het verleden behoren en de Pistenbullys kunnen aan de slag

Het moge duidelijk zijn, we gaan een uiterst onbestendige week tegemoet. In de Alpen gaat veel sneeuw vallen. Vooral het Amerikaanse model GFS maakt het bont. Zo wordt voor delen van de westelijke Alpen (Porte du Soleil) tot vrijdag 160 mm neerslag berekend en in den centrale Zwitserse Alpen tot 120 mm. Nu wil dit model nog wel eens overdrijven met de neerslaghoeveelheden maar ook als het wat minder zal zijn mogen we toch rekenen op een heuse dump de komende week. Zo gaat er in (noord)weststau van de Franse en Zwitserse Alpen tussen de 50 en 100 cm sneeuw vallen, lokaal is 150 cm of meer goed mogelijk. De overige gebieden, als mede ook de Oostenrijkse Alpen kunnen op 30 tot 50 cm rekenen, met gunstige Staueffecten lokaal ook meer.


Neerslag komende 5 dagen, dit zal de komende dagen zeker nog worden opgehoogd

Interessant zijn overigens ook de ontwikkelingen voor een ander zeer populaire wintersportlocatie en wel het Sauerland. Ook in deze omgeving gaat de komende week veel neerslag vallen. Zo berekent ECMWF 50 to 70 mm aan neerslag. Door het sterk wisselende weer met opeen volgende warmte en koufronten zal niet al deze neerslag in de vorm van sneeuw kunnen vallen. Daarnaast stijgt de sneeuwvalgrens in de warmeluchtsectoren duidelijk tot boven 1000 meter. Toch zal zich ook hier een sneeuwdek gaan vormen die aan het eind van de week op de hogere toppen aangegroeid zal zijn tot 20 a 30 cm.

Kijken we kort nog even naar de verdere vooruitzichten dan lijkt het erop dat zich de winter in de Alpen verder zal gaan verstevigen. Het is koud en af en toe kan er wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Ook de zon zal dan echter weer van de partij zijn. Kortom; winterse vooruitzichten en een terugkeer naar zacht hogedrukweer is vandaag niet uit de kaarten op te maken (integendeel). Morgen meer Alpenweer, ciao vanuit een bewolkt Oberwallis

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: