donderdag 29 december 2011

Na Kaiserwetter nieuwe sneeuwdump

Termen (Rosswald) woensdagochtend,

map

Bovenstaande foto heb ik gemaakt op donderdag de 22 december alhier op Rosswald (1800m). Meer dan 4 uur lang moest ik me door 120 tot 150 cm heenploeteren om ons chalet weer enigszins toegankelijk te maken. Vooral op de woensdag 21 en donderdag 22 december viel er in delen van de Alpen die dagen erg veel sneeuw. Oorzaak voor de hevige sneeuwval was een een slepend warmtefront welke tergend langzaam van west naar oost over de Alpen trok. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we voor vrijdag en zaterdag een soortgelijk patroon. Opnieuw zal een slepend warmtefront lokaal veel neerslag gaan produceren. Waarschijnlijk zullen de neerslaghoeveelheden van destijds nu niet gehaald worden (alhoewel). Toch moeten we echter opnieuw rekening houden met Neuschnee hoeveelheden van 40 tot 100 cm en lokaal ook nog meer voor de komende 6 dagen. Het merendeel van de sneeuw zal op vrijdag en zaterdag vallen.

Tot het zover is kunnen we vandaag nogmaals genieten van volop zon en rel. hoge temperaturen onder invloed van een hoog dat vandaag met kern boven de Balkan ligt. Na een koude start met vooral in de dalen weer lichte tot matige nachtvorst loopt het kwik opnieuw op tot 6 a 8 graden en ook op hoogte is het met een graad of 5 ronduit "warm". De hoogste temperaturen worden met dit type inversieweer opnieuw gehaald op hoogtes tussen de 1000 en 1200 meter. Hier kan het kwik stijgen tot lokaal 8 a 10 graden. In de dalen en het laagland kan vooral in de ochtend mist en laaghangende bewolking het weerbeeld bepalen. Hier is het kil en somber en komen de temperaturen niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. In verloop van de dag zal echter op de meeste plaatsen de mist het veld ruimen en zal het ook hier een stuk vriendelijker en zachter worden.


Prachtig weer ook gisteren in de Franse Alpen (Roche Plane)

Morgen donderdag krijgen we te maken met een heel ander weerbeeld. Uitgaande van een zwak koufront welke morgen vanuit het noordwesten over de Alpen trekt neemt komende nacht vanuit het westen de bewolking toe en gaat er neerslag vallen. De neerslag zal eerst de westelijke Alpen aandoen en morgen overdag vervolgens naar het oosten verder trekken. Morgen rond het middaguur zal de neerslag tot het Oostenrijkse Vorarlberg, Nordtirol, Salzburg en in Oberösterreich gevorderd zijn. De oostelijke deelstaten houden het dan (nog) droog. Met het instromen van een portie koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het noordwesten uit tot circa 600 a 400 meter. In het zuiden en zuidoosten ligt ze eerst nog rond de 1000 a 800 meter. De neerslaghoeveelheden zullen donderdag nog bescheiden uitpakken, voor grotere neerslaghoeveelheden is het koufront te zwak. Vrijdag en zaterdag gaat dit echter veranderen wanneer volgende fronten van het noordwesten uit volgen. Na een korte adempauze volgt vrijdag nieuwe neerslag. Aanvankelijk wordt nog vrij koude lucht aangevoerd waardoor op vrijdag de neerslag tot in de dalen en het hogere laagland al sneeuw zal vallen. De meeste neerslag valt aan de Franse en Zwitserse Alpenhoofdkam maar ook het westen van Oostenrijk kan van de sneeuwval mee profiteren. Naar het oosten en zuidoosten van Oostenrijk toe wordt de neerslagactiviteit duidelijk minder resp. neemt steeds verder af.

Storing(en) met sneeuwval vrijdag (en zaterdag) over de Alpen

Ook zaterdag staat in het teken van storingen welke over de Alpen trekken. Het is bewolkt en steeds weer valt sneeuw, deels kan het in de westelijke en centrale Alpen aanhoudend en intensief sneeuwen. Aanvankelijke sneeuwt het ook op zaterdag nog tot een hoogte van circa 500 meter. Van het westen uit stijgt de sneeuwvalgrens met het instromen van weer wat zachtere lucht lucht tot een hoogte van 1000 a 1500 meter. Meer naar het oosten ligt de sneeuwvalgrens dan nog duidelijk lager. Tot zondagochtend gaat er dus weer op uitgebreide schaal sneeuw vallen en moet rekening worden gehouden met 30 tot 50 cm aan Neuschnee. Lokaal is onder gunstige omstandigheden ook meer mogelijk, dit geldt in het bijzonder voor de westelijke en deels centrale Franse en Zwitserse alpen. Kijken we nog even naar onze centimeterlijst dan zien we het Oostenrijkse St. Christoph en St Anton aan kop gaan met 89 cm aan verse sneeuw op de bergen en 50 centimeter tot in het dal tot 1 januari. Echter ook Zwitserland doet keurig mee met 50 tot 80 cm sneeuw in bv het Berneroberland (Hasliberg).

Sneeuwval volgens "ons" hoogresolutie model WRF voor de komende5 dagen >> zie ook >> Weerkaarten

Zondag en ook de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen in het teken staan van onbestendig weer. Met het komen en gaan van storingen valt er periodiek steeds weer neerslag. Algemeen pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1200 meter. Boven de 1200 tot 1500 meter zal het sneeuwdek in de Alpen dus verder aangroeien. Mogelijk dat op de wat langere termijn de hoogtestroming wat meer naar het noordwesten zal draaien. Het blijft echter ook dan onbestendig, wel wordt het dan geleidelijk weer wat kouder met sneeuw tot onder de 1000 meter. Daarover de komende dagen meer.

Sauerland; Het weer in het Sauerland is niet best, mn niet vwb de wintersport. Met een graad of 6 a 10 is het er vandaag erg zacht en periodiek valt er regen. Morgen gaat de regen tot een hoogte van 600 a 400 meter geleidelijk in sneeuw over. Momenteel ligt er tussen de 15 en 35 cm oude, papperige sneeuw, met de sneeuw van donderdag en vrijdag zullen de wintersport en sneeuwcondities vooral in de hogere delen weer verbeteren. Stabiel koud winterweer is voorlopig voor het Sauerland niet in zicht en al met al kunnen we spreken van aanhoudend kwakkelend winterweer met sterk wisselende omstandigheden. Op dit moment zijn ondanks de zeer matige omstandigheden 5 liften in gebruik.

Tot zover dit Alpenweerbericht, morgen zijn we er weer. Vanachter mijn laptop hoog in de Walliser bergen een fijne dag toegewenst en geniet nog even van het mooie weer. Vanaf morgen is het definitief passee !

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: