zaterdag 31 december 2011

Oudejaarsdag sneeuwdump

Termen zaterdagochtend,

map

Bovenstaande foto werd gisteren gemaakt in de omgeving van het Franse Route des Crêtes (1250m, Vogezen). Mooi is de verse sneeuw te zien welke door de harde tot stormachtige wind deels sterk werd verstuift. Na een korte adempauze volgde in de avond en nacht een volgend front. Ofschoon duidelijk minder wind dan gisteren heeft het warmtefront wel een behoorlijke hoeveelheid neerslag in zijn pakket. De neerslag zal voor een groot gedeelte als sneeuw vallen voordat het van west naar oost tot 1500 a 1700 meter ook gaat regenen. Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het hier buiten sinds vannacht 01h00 stevig door. Typische warmtefront sneeuwval, grote vlokken die met niet al te veel wind zo mooi zachtjes vallen en een dik tapijt achterlaten. Gisteren kon ik in de tuin een sneeuwhoogte van bijna 50 cm meten en vanmorgen was die aangegroeid tot 80cm. De temperatuur pendelt hier in de weerhut de hele nacht al rond de -1.2 °C. Vandaag wordt weer eens duidelijk dat dit soort warmtefronten die vanuit het westen doorkomen altijd weer garant staan voor veel sneeuwval.

Gisteren viel er vooral in de Stau aan de noordkant van de Alpen op het koufront weer 20 tot 40 cm sneeuw, lokaal tot een halve meter. In de overige gebieden werd 10 tot 20 cm gehaald. Duidelijk minder tot geen sneeuw viel er aan de zuidkant waar een stevige Nordföhn alle vocht uit lucht haalde. Met een harde tot stormachtige westenwind werd de sneeuw deels sterk verstuift. Het was koud met op 2000 meter een temperatuur van - 6 tot -8 °C en sneeuw tot in dalen. Na een korte adempauze volgde in de loop van de avond en nacht de neerslag van een warmtefront. Dit warmtefront behoort bij een complex lagedrukgebied welke vanmiddag met de kern (kerndruk 955 hPA) ten westen van IJsland wordt berekend. Het warmtefront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen en zal opnieuw veel sneeuw gaan opleveren.


Sterke sneeuwval vanmorgen het Zwitserse Blatten (1450m, Wallis)

Op dit moment heeft de sneeuwval het westen van Oostenrijk bereikt (grens Landeck, Innsbruck). In de westelijke Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen sneeuwt het sinds vannacht onverminderd en deels intensief. Tot vanavond valt er in vrijwel het gehele Alpengebied een laag verse sneeuw. Zwaartepunt vooral in de gebieden rondom de Alpenhoofdkam. Föhn zal met dit soort frontpassages nauwelijks een rol spelen zodat ook inner-alpin en aan de zuidkant sneeuw zal vallen. Tot morgenochtend kan er nogmaals 20 tot 40 cm sneeuw bij gaan vallen. Lokaal is boven de 1400 meter 40 tot 60 cm mogelijk.

Met het verder opdringen van het warmtefront in oostelijke richting volgt vanuit het westen echter ook markant zachtere lucht. Deze zachtere lucht zal in de loop van de ochtend vanuit Frankrijk over Zwitserland uitstromen en vanmiddag verder tot over Oostenrijk. Als gevolg van het instromen van de zachtere lucht (vooral op hoogte) stijgt de sneeuwvalgrens van west naar oost tot 1000 meter en later tot 1400 a 1700 meter. In de Oostenrijkse Alpen en mn de dalen kan het nog tot aan de avond door sneeuwen. Ook de beschutte inner-alpine dalen kunnen langere tijd op sneeuw rekenen, ondanks de warmere bovenlucht zorgt het nog aanwezige koudereservoir in combinatie met neerslagafkoeling ervoor dag het ook hier nog langere tijd tot in de dalen door sneeuwt. Uiteindelijk zal echter ook hier de sneeuw tot een hoogte van 1300 a 1500 meter overgaan in regen. De sneeuw en regen zullen vandaag het reisverkeer (wisseldag in de wintersportgebieden) veel hinder en overlast gaan bezorgen. Op dit moment zijn in de Alpen al diverse wegen en passen voor het verkeer afgesloten wegens de sneeuwval en groot lawinegevaar. Daarom het advies voor alle reizigers om vooral de (regionale) verkeersinformatie goed in de gaten te houden en op te volgen. In de Alpen is het lawinegevaar opgehoogd tot niveau 3 en hier en daar 4 (het 1 na hoogste niveau).


Foto tuin alhier ; sneeuwhoogte inmiddels 85 cm

De sneeuwval en regen trekken in de nacht op zondag en zondag overdag naar het oosten toe weg. Terwijl het in de oostelijke Alpen zondag nog sneeuwt dan wel regent, is het in de westelijke Alpen droog geworden. Nieuwjaarsdag zal overal vrij zacht gaan verlopen met temperaturen die oplopen tot 8 a 11 °C. Het nulgradenniveau pendelt rond de 2000 meter. Vooral in de Alpen kan het gaan opklaren. Helaas betreft het slechts een tijdelijke weersverbetering. Reeds in de loop van maandag nadert een nieuwe storing (koufront) met neerslag. In de loop van de dag gaat het van het noordwesten uit opnieuw regen en sneeuwen. Met het instromen van koudere lucht zakt de sneeuwvalgrens weer tot onder de 1000 meter. De neerslag (sneeuw) is de voorbode op meer sneeuw welke tot vrijdag zal gaan vallen. Vooral donderdag en vrijdag konden wel weer eens in het teken gaan staan van een volgende sneeuwdump. Algemeen pendelt de sneeuwvalgrens de komende week rond de 1000 meter, met het instromen van periodiek wat koudere lucht deels ook nog lager. Vanaf donderdag vrijdag wordt het met een meer naar noordwest draaiende stroming geleidelijk nog iets kouder, de neerslag valt op donderdag en vrijdag tot circa 600 a 700 meter dan ook als sneeuw.


Sneeuwval Alpen voor de komende 5 dagen adhv het door ons gebruikte hoogresolutie model van WRF, de komende dagen zal dit zeker nog opgehoogd gaan worden ivm de sneeuwval welke voor donderdag en vrijdag op het weermenu staan

Mogelijk dat vanaf het volgende weekend het Azorenhoog zijn invloed tot over het Europese continent kan gaan uitbreiden en voor een wat langer durende weersverbetering zal gaan zorgen. Het lijkt erop dat de as van hogedruk vanaf het volgende weekend ten noorden van de Alpen komt te liggen. Met een continentale stroming gaan de temperaturen dan nog iets omlaag. In de dalen neemt de kans op mist en laaghangende bewolking dan weer toe. De bergbewoners en wintersporters kunnen zich dan verheugen op zon en dan ook eindelijk van de vers gevallen sneeuw genieten. We zullen echter nog even moeten afwachten of het allemaal zo zal evolueren en voordat het zover is zullen we nog het nodige aan sneeuw (veel sneeuw) moeten verwerken.

Een heel fijne oudejaarsdag en een "Guten Rutsch". Volgend jaar (morgen) zijn we er zeker weer. Ciao vanuit een diep winters Oberwallis.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Link

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor alle informatie die je telkens op deze website plaatst. Ik leer er veel van bij (o.a. de invloed van de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden boven Europa...).
Prettige feestdagen!

dxtrty zei

Nice,
Gisteren Marecottes 40cm vers wel wat zwaar
Vandaag Evolene vooral boven dikke 50cm maar slecht zicht Lawine 4 onderste piste gesloten wegens lawine gevaar, verplicht met lift nr beneden!
Morgen ander gebiedje...

K-pow