dinsdag 6 december 2011

Winter komt langzaam op gang, woensdag sneeuwplezier

Termen dinsdagochtend,

map

Vanmorgen werd ik wakker en kon genieten van de eerste sneeuwvlokken van deze winter die hier naar beneden dwarrelden bij een temperatuur van nul graden. Deze eerste sneeuwvlokjes zijn een voorbode van (veel) meer sneeuwvlokken die vandaag en vooral ook morgen in grote delen van de Alpen zal gaan vallen. Eerste meteo alarmen zijn al uitgeven voor sterke sneeuwval. Overigens niet alleen sneeuwval in de Alpen. Ook het Sauerland, een zeer populaire wintersportlocatie wat dichter bij huis, mocht zich gisteren verheugen op een pak sneeuw van 10 tot 15 cm. De foto hierboven is niet uit de Alpen maar werd gisteren gemaakt op de "Burbecker Platz" niet ver van Langenberg.


Sneeuwval vanmorgen ook in Alp Sellamatt 1390m (noord Zwitserland)

Op de weerkaarten zien we vanmorgen een complex lagedrukgebied boven ScandinaviĆ« en een ander laag in de buurt van IJsland. Hogedruk vinden we eigenlijk alleen nog terug op de plek waar het hoort; de Azoren. Tussen beide sturende druksystemen staat een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee koude maritiem-polaire lucht wordt aangevoerd. Gisteren bereikte een eerste slechtweergebied de Alpen en gaf vooral aan de noordkant sneeuw van betekenis. Lokaal werd er 30 tot 40 cm geregistreerd met een sneeuwvalgrens die aan de noordkant van de Alpen lokaal tot 400 meter daalde. Dat we inmiddels al diep in de koudere lucht zitten moge duidelijk worden wanneer we naar de temperaturen kijken. Op 1500 vriest het een graad of 3 en op 2500 meter een graad of 10. Koudste plekje vanmorgen de Solvay SAC hut (Wallis) op 4003m met een temperatuur van -20.0°C.


GFS; koude vochtige noordwestlijke hoogtestroming pal op de Alpen

De west tot noordwestelijke hoogtestroming zal vandaag en morgen onverminderd aanhouden waarbij vandaag en vooral morgen nog vochtigere lucht de Alpenlanden zal bereiken. Vandaag is het onbestendig en de zon zullen we niet of nauwelijks te zien krijgen. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt sneeuw of een sneeuwbui. Doordat er nog iets koudere lucht instroomt wordt het tot in de dalen winters. In de loop van de dag neemt de intensiteit van de sneeuwval geleidelijk toe. Doordat de bovenlucht erg koud is, op 500 hPa = 5000 meter circa -30 °C vanmiddag, is lokaal ook een hagelbui mogelijk. Algemeen gaat er tot vannacht 10 tot 30 cm sneeuw bij vallen, in het hooggebergte lokaal ook nog meer. De precieze verdeling en hoeveelheden verdeeld over de diverse gebieden is erg moeilijk aan te geven i.v.m. lokale effecten en invloed orografie. (zie kaart)

Interessant wordt het dan op woensdag. Woensdagnacht nadert er vanuit het westen iets zachtere lucht. Deze lucht is echter ook een stuk vochtiger en op nadering en passage van het frontensysteem gaat de neerslag verder intensiveren. Woensdag kan het in het gehele Alpengebied langdurig en deels sterk sneeuwen. De sneeuwvalgrens zal in de iets zachtere lucht tijdelijk stijgen tot circa 1000 meter in de Zwitserse en Franse Alpen, in Oostenrijk ligt ze lager. Ook in de inner-alpine gebieden kan het door de aanwezigheid van de koude lucht tot in de dalen sneeuwen. In de loop van woensdagavond en de nacht op donderdag volgt een portie koudere lucht. De sneeuwvalgrens daalt van het noordwesten uit opnieuw tot in de lagere dalen. Omdat de koudere lucht minder vochtig is zal de neerslagactiviteit donderdag afnemen, sneeuw of een sneeuwbui valt dan hoofdzakelijk nog aan de noordkant. De neerslaghoeveelheden kunnen lokaal weer sterk verschillen. Zwaartepunt van de neerslag zal liggen in de stau gebieden van de westelijke en noordelijke Alpenhoofdkam. Hier valt tussen de 40 en 60 cm Neuschnee, onder gunstige omstandigheden is 60 tot 80 cm mogelijk. De overige aanliggende gebieden moeten het doen met 20 tot 40 cm van het witte goud. Een mooie verdeling zien we op onze "centimeterlijst", let vooral op de verdeling tussen de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse kant, typische gebieden die het meest van dit soort NW stromingspatronen profiteren. Spitzenreiter overigens vandaag ook weer het Oostenrijkse Kappl in Tirol met 63 cm in het dal en 103 cm op de berg.


Neerslag (sneeuw) Alpen komende 24 tot 48 uur

Zoals gezegd krijgen lijkt donderdag de rust in de atmosfeer (tijdelijk ) terug te keren. Het is meest droog en de zon komt weer schuchter tevoorschijn. Met het opnieuw instromen van wat zachtere lucht is het minder koud dan voorheen. Deze tijdelijke verbetering hebben we te danken aan een depressie welke vrijdag ten noorden van Schotland naar Scandinaviƫ trekt. Met een kerndruk van 955 hPa best een pittige "jongen" (stormdepressie). Aan de voorzijde van deze depressie kan een portie zachtere lucht donderdag en vrijdag over west Europa en de Alpen uitstromen. Met het verplaatsen van het systeem tot over Scandinaviƫ kan het daarbij behorende koufront met neerslag in de loop van vrijdagavond de Alpen bereiken. Het gaat opnieuw sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens daalt van 1500 tot onder 1000 meter. In het weekend is het licht onbestendig en meest bewolkt. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan nog wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 700 en 900 meter. Begin van de volgende week een herhaling van zetten. Slechtweergebieden met afwisselend wat zachtere en dan weer koudere lucht wisselen elkaar af en de periodieke sneeuwval zal de sneeuwcondities in de Alpen verder doen verbeteren. Ook op de langere termijn is een overgang naar zachter en vooral bestendig weer niet waarschijnlijk. Onbestendigheid is troef met temperaturen die rond het normale langjarige niveau pendelen.

Tenslotte ook nog even een blik op de sneeuw en sneeuwcondities in het Sauerland. Zoals ik al schreef is er gisteren zo'n 10 tot 15 cm sneeuw gevallen. Vandaag en morgen kan er nogmaals zo'n 10 cm sneeuw bij gaan vallen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 250 en 500 meter. Op donderdag wordt het ook hier droger en tijdelijk en stuk zachter. In hoeverre de vers gevallen sneeuw hieronder zal lijden, en dan met name op de lagere pistes, valt nog te bezien. Vrijdag volgt een neerslagband met sneeuw op de hoogste toppen, daarna weer kouder met zaterdag kans op wat (lichte) sneeuw. Sneeuwvalgrens dan rond de 200 meter.

Tot zover, meer Alpenweer morgen. Ciao

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: