Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 7 januari 2012

Laatste sneeuwdump, dan genieten.

Termen zaterdagochtend,

map

Foto Val Thorens (Savoi, Frankrijk) gisteren.

Gisteravond tijdens het bestuderen van de diverse neerslagkaarten viel me op dat de modellen voor de komende 48 uur met behoorlijke verschillen vwb de neerslaghoeveelheden op de proppen kwamen. Pakken we de meest recente uitdraai van vanmorgen erbij dan zijn deze verschillen nog steeds enorm. Zo berekent het ECMWF vanmorgen 20 tot 30 mm en het GFS 30 tot 70 mm aan neerslag. Een ander model wat ik er altijd naast leg is het Engelse hoogresolutie model UKMO-NX . Dit model berekende gisteravond en ook vanmorgen maar liefst 70 tot 150 mm (!) aan neerslag welke vanaf vanmiddag tot maandagochtend lokaal in de Nordstau van de Alpen gaat vallen. Ofschoon het leeuwendeel van de neerslag voor de noordelijke centrale Alpen bestemd is zien we ook nog eens behoorlijke regionale verschillen. Kortom neerslagtechnisch zijn dit weekend nog verrassingen mogelijk vwb sneeuwval en sneeuwhoeveelheden. Eén ding lijkt echter zeker; de centrale Alpennoordkant gaat nogmaals een "dump om de oren" krijgen !

Vandaag zien we op de weerkaarten een krachtig hogedrukgebied (kerndruk 1035 hPa) net ten westen van de Golf van Biskaje. Lagedruk(gebieden) domineert boven Scandinavië, oost Europa en de Balkan tot aan zuidoost Europa en de oostelijke Middellandse Zee. Tussen de hogedruk en lagedruk hebben we (al dagen) te maken met een zeer krachtige noordwestelijke hoogtestroming. Een volgende storing behorende bij een depressie welke momenteel in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen ligt en in de noordwestelijke hoogtestroming is opgenomen zal vanaf vandaag de wat afgezwakte Nordstau nogmaals doen opleven.


GFS zaterdagmiddag; storing met neerslag (blauw) nadert de Alpen en zal de Nordstau nogmaals nieuw leven doen inblazen

De dag start meest bewolkt, het is vrij koud en hier en daar is in de ochtend nog een opklaring mogelijk. Vooral in de noordelijke Alpen kan vanmorgen nog wat lichte sneeuw uit de bewolking neerdwarrelen. Op nadering van de storing (occlusie) neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer snel toe en vervolgens gaat het vanaf het middaguur opnieuw sneeuwen resp. intensiveert de sneeuwval zich weer. Zwaartepunt van de sneeuwval ligt in de Nordstau van de centrale Alpennoordkant. Vooral in de Zwitserse Berner Alpen, Nordbünden en in Samnaun alsmede ook in Oostenrijk vanaf Vorarlberg tot aan westelijk Niederösterreich gaat het aanhoudend en deels intensief sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt bij aanvang van de neerslag meest tussen de 300 en 600 meter. Doordat er van het noordwesten uit geleidelijk wat zachtere lucht instroomt zal de sneeuwvalgrens gaandeweg de dag langzaam stijgen naar 600 tot 900 meter. Tijdens de "warmste fase" welke in de middag wordt bereikt, kan de sneeuw tijdelijk tot 1100 a 1200 meter in regen overgaan. De kans hierop is het grootst aan de noordkant van het Alpenmassief alwaar de zachtere lucht wat makkelijker kan doordringen. Inner-alpin en in de meer beschutte Alpendalen sneeuwt het wrs gewoon tot in de dalen. In de loop van de middag en avond stroomt er weer iets koudere lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 900 a 600 meter.


Nogmaals een mooie foto vanuit de Franse Savoie gisteren.

Vannacht en ook morgen sneeuwt het in de Nordstau van de bovengenoemde gebieden non-stop verder. Inner-alpin en ook de zuidkant krijgen weinig tot geen sneeuw en ook de Franse Alpen waar de laatste dagen meer dan een meter sneeuw is gevallen moeten het met minder doen. Algemeen geldt; hoe verder uit de buurt van de Nordstau gebieden hoe minder neerslag. Dat geldt met name voor de tijdsperiode vanaf vanavond tot maandagochtend. Zoals ik in het begin al schreef lopen de berekende neerslaghoeveelheden behoorlijk uiteen. Gaan we de millimeters omrekenen naar centimeters sneeuw (vuistregel 1 mm neerslag is 1 tot 1.2 cm droge sneeuw) dan kunnen we tot maandagochtend uitgaan van 50 tot 100 cm aan verse sneeuw in de gebieden van de centrale Alpennoordkam. Onder gunstige omstandigheden is lokaal ook nog meer mogelijk zoals bv het UK-NX model berekent. Het door ons gebruikte hoogresolutie model WRF gaat uit van 30 tot 50 cm, lokaal ook nog wat meer voor de komende 48 uur. Leggen we ook nog de "top 25 verwachte sneeuwval lijst" ernaast dan zien we sneeuwhoeveelheden die oplopen tot een meter. Daarbij gaat Tirol fier aan de leiding vwb de Alpenlanden met bv 90 cm in St. Christoph en St Anton. Spitzenreiter ditmaal de Dachsteingletsjer alwaar bijna een meter gaat vallen. (tot dinsdag)


Schuchtere opklaringen boven het Zwitserse St. Moritz/Sils, Graubünden (1800m), vanmiddag dan ook hier opkomende sneeuwval

Ofschoon de luchtdruk langzaam oploopt hebben we ook met de start van de nieuwe week nog steeds te maken met Nordstau effecten en bewolkt weer. Daarbij sneeuwt het nog steeds vrolijk verder in Nordstau gebieden. Door de stijgende luchtdruk en een naar west draaiende hoogtestroming wordt de voeding van de Nordstau ontnomen waardoor de neerslagintensiteit verder afneemt resp. zich naar het oosten terugtrekt als teken van een langzame maar zekere weersverbetering. Zo zien we dat het Atlantische (Azoren) hogedrukgebied begin volgende het Europese continent optrekt, donderdag ligt het met centrum boven de Alpen en vervolgens trekt het langzaam verder naar het oosten. Door deze ontwikkelingen krijgen eerst de westelijke (Franse) Alpen te maken met droog en toenemend zonnig weer. De oostelijke Alpen moeten nog wachten tot dinsdag -woensdag alvorens zich ook daar de weersverbetering doorzet. Vanaf woensdag is de "sneeuw misere" dan voorlopig voorbij en kunnen we eindelijk gaan genieten van de verse sneeuw, veel zon en aangename temperaturen !

Typisch voor dit soort hogedrukweer (warmtehogedrukgebied) is de zgn. optredende inversie. Koude lucht verzamelt zich gaandeweg in de lagere atmosfeer (aan de grond resp. inde dalen) en koelt af. Door het afkoelen (condensatie) onstaat mist en laag hangende bewolking. Door de dalende luchtbewegingen stijgt echter met verloop van de hoogte de temperatuur. Zo zien we vanaf dinsdag een omgekeerde wereld. Zacht en zonnig in de bergen en koud en mistig in de dalen. Het zachtst wordt het op hoogtes tussen de 800 en 1200 meter. Hier kan het kwik stijgen tot 5 a 10 graden. Tegelijkertijd vriest het ook overdag in de dalen. Diegenen die zich nu al weer ongerust gaan maken dat wel mogelijk de 2 tot 4 meter sneeuw zal gaan wegsmelten kan ik geruststellen; onder het regime van hogedruk hebben we te maken met weinig dynamiek en weinig vocht in de atmosfeer. Door de lage (negatieve) dauwpunten zal de sneeuw dan ook niet smelten en ook op de pistes zullen de sneeuwcondities in optima forma zijn. (onthoud; grootse vijand van sneeuw en dan vooral voor nog niet gezette sneeuw is een combinatie van hoge luchtvochtigheid en wind !). Nog meer "optima forma situaties" zullen we gaan vinden op de diverse terrasjes onder het genot van een Milchkaffee, Apfelstrudel dan wel een lekker biertje of glas Glühwein. Kortom; Het wordt een aantal dagen genieten in het gehele Alpengebied.


ECMWF ensembles animatie voor temperaturen op 1500 meter (T850 hPA) en neerslag (6h) voor de komdende 15 dagen (prikpunt centrale Alpen). De zwarte lijn is het gemiddelde van de 50 afz. berekeningen (members) en mag als meest wrs trend worden aangehouden (neerslag op termijn altijd met een korreltje zout nemen en vooral nu nog niet op vast pinnen)

Naar alle waarschijnlijkheid zal het hogedrukgebied nog tot in het weekend van 14 en 15 januari het weerbeeld in de Alpenlanden positief beïnvloeden. Vanaf zondag heeft het er echter alle schijn van dat het hoog verder naar het oosten wegtrekt en de depressie vanuit het westen dan wel noordwesten opnieuw gaan toeslaan. Dit zou betekenen dat vanaf zondag de sneeuwkansen weer sterk gaan toenemen en de temperatuur een dalende trend gaat inzetten om uiteindelijk een paar graden onder het langjarig gemiddelde uit te komen. Morgen meer daarover. Een fijne dag, geniet van de sneeuw maar pas op voor lawines. Nog steeds is het lawinengevaar erg groot (op één na hoogste niveau >> 4 (rood). Winterse groeten en Ciao.

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nlLink

Geen opmerkingen: