dinsdag 10 januari 2012

Overgang naar zonnig weer, serieuze winter inval wordt afgeslagen

Termen dinsdagmiddag,

map

Foto; Eerste opklaringen gistermiddag ook in het Walliser "Schneeloch" "Oberwald" (1369, Obergoms) waar inmiddels 255 cm sneeuw ligt

Vanmorgen werd ik wakker en hing er laag boven de Walliser bergen nog een dunne laag (stratus) bewolking. Na een rondje weerkaarten bestuderen ter voorbereiding op het Alpenweerbericht is deze bewolking alweer opgetrokken en kan ik van achter de PC genieten van knalblauwe luchten en witte bergen. Overigens duurde het vanmorgen wat langer dan normaal voordat ik een "rode draad" te maken had vwb de verder evolutie van het weer vanaf as. vrijdag. Zoals ik al opperde schermden de diverse weermodellen de laatste dagen met fantastische winterse ontwikkelingen welke een dag later (bij GFS een run later) alweer werden weg gepoetst. Het maakt weer eens duidelijk hoe moeilijk de modellen het hebben met het algemene circulatie patroon boven onze hoofden en in het algemeen boven het noordelijk halfrond. Laten we vanmorgen eens een poging wagen om de problematiek van de modellen te ontrafelen in relatie tot het Alpenweer.

De dag start in de Alpen met twee gezichten. Terwijl het in de westelijke en centrale Alpen al flink is opgeklaard overheerst naar het oosten toe de bewolking. Vanaf het (noord)oosten van Zwitserland is de bewolking nog zo dik dat er op grote schaal sneeuw uitvalt, dit geldt mn. voor de noordkant van de Oostenrijkse Alpen met als zwaartepunt Nieder Österreich waar het ten westen van Wenen deels nog intensief sneeuwt.


Mooie opklaringen en nog wat stratus vanmorgen boven de Walliser Alpen zoals prachtig te zien op de webcam van de Bettmeralp (1800m)

Al met al is de laatste 24 tot 48 uur weer behoorlijk wat sneeuw gevallen in delen van de Oostenrijkse Alpen. Vooral de westelijke deelstaten kregen nogmaals een dik pak van het witte goud te verwerken. Zo viel er in bv. in Vorarlberg 30 tot 50 cm sneeuw en lokaal ook nog meer wat wederom voor behoorlijk wat overlast zorgde.

De sneeuwval heeft te maken met een zwak koufront welke vandaag nog de oostelijke Alpengebieden beïnvloed. in het verloop van de middag zal echter ook hier de neerslag aan intensiteit verliezen en wordt het droog. In de overige Alpen klaart het meer en meer op en naar het westen toe schijnt de zon dan al volop. De weersverbetering heeft te maken met een krachtig hogedrukgebied welke in de loop van vandaag zijn invloed tot over het gehele Alpengebied zal gaan uitbreiden. Morgen vinden we het hoog met zijn kern op de weerkaarten terug net ten noorden van de Alpen. Het hoog blijft zal ook woensdag en donderdag het weerbeeld in de Alpen bepalen. Tot vrijdag mogen we ons dan ook verheugen op rustig winterweer, de zon maakt overuren en doordat de lucht in het hogedrukgebied niet zo kou is hebben we ook nog eens te maken met heel aangename temperaturen. Het nulgradenniveau stijgt donderdag tot 2000 a 2200 meter en vooral tussen de 1000 en 1200 meter wordt het met temperaturen tussen 4 en 8 graden zacht. In de droge lucht kunnen we dan genieten van fantastische vergezichten en ook over de sneeuwkwaliteit zal niemand te klagen hebben. In de dalen en mn het laagland neemt de kans op mist toe maar ook deze zal op de meeste plaatsen in de loop van de dag weer oplossen. Kortom; genieten


Genieten kan men vandaag in het Oostenrijkse Gerlosplatte (1641m, Zillertal-Arena Salzburg) enkel van de enorme sneeuwmassa's welke hier de afgelopen 48 uur weer zijn gevallen.

Vrijdag zien we dat het Europese hoog aan zijn oostflank snel in betekenis afneemt. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk aan de westflank en naar het noorden toe. Vrijdag ligt het hoog met zijn centrum boven Engeland en heeft een uitloper richting Spitsbergen. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied gevuld met zeer koude lucht naar het oosten van Finland. Tussen beide sturende druksystemen komt er een krachtige noordelijke hoogtestroming op gang waarmee arctische lucht tot ver naar het zuiden zal worden getransporteerd. Een koufront behorende bij de depressie zal vrijdagochtend van het noorden uit de Alpen bereiken. Gedurende de nacht neemt de bewolking toe en kan er vooral in de ochtend op nadering van het koufront sneeuw gaan vallen. Zwaartepunt van de sneeuwval ligt aan de centrale noordoostelijke Alpenhoofdkam. De meeste neerslag wordt in de Alpenstau van Salzburg en Oberösterreich berekend. Hier kan boven de 1000 meter opnieuw zo'n 20 tot 40cm sneeuw gaan vallen.

Zoals het er nu naar uitziet zal de uitstroom van de koude arctische lucht via Oost Europa richting de Balkan naar het zuiden uitstromen. Vooral de oostelijke Alpen krijgen dan tijdelijk te maken met de koude lucht. Zo kan in het oosten van Oostenrijk flink koud worden met 10 tot 12 graden vorst op 1500 meter. Tegelijkertijd zien we in de westelijke Alpen temperaturen op 1500 meter hoogte van -1 tot -2 °C. Daar is het dus niet alleen een stuk zachter maar zal het ook droog zijn en blijven. De ontwikkelingen van begin volgende week zijn zeer onzeker. GFS komt met een vrij zuidelijke westelijke hoogtestroming op de proppen. Storingen met sneeuw zullen dan vanaf dinsdag opnieuw voor onbestendig weer gaan zorgen. Dinsdag nadert volgens dit model vanuit het westen een storing (hoogtetrog) welke centraal Europa en de Middellandse Zee induikt, in de Alpen gaat dan opnieuw sneeuw vallen.


GFS bodemdrukkaart voor dinsdag volgende week met zuidelijke westelijke hoogtstroming >>onbestendig (sneeuw) en vrij koud

Het ECMWF gaat ook uit van een oplevende westelijke hoogtestroming echter met een anti-cyclonaal karakter (hogedruk). Het wordt dan een stuk zachter en het blijft droog. In het verdere verloop zien we dan ook bij dit model opnieuw een tendens richting oplevende west tot noordwestelijke hoogtestroming met kouder weer. Al met al dus grote onzekerheden vanaf begin volgende week. Het lijkt me dan ook het beste om de komende dagen eerst maar eens te genieten van het prachtige weer en de vers gevallen sneeuw. Vooral doen want het kan maar zo weer voor (langere) tijd voorbij zal zijn !

Fijne dag in de sneeuw dan wel de zon en tot morgen. (Evt. volgt vanavond weer een korte update afh. van de ontwikkelingen)

Meer weer op mijn ; Weersite

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: