zaterdag 21 januari 2012

Sneeuw en wind zorgen voor overlast

Termen zaterdagochtend,

map

Foto; slechte condities gisteren op de pistes in Tirol (Zillertaler Alpen Mayrhofen)

Het viel vanmorgen niet mee om een goed overzicht te krijgen over de actuele situatie in de Alpen. Oorzaak daarvoor is een warmtefront welke vandaag voor grote locale en regionale verschillen zorgt in de Alpenlanden. Het zwaartepunt van de neerslag behorende bij het front ligt momenteel over Zwitserland en heeft het westen van Oostenrijk bereikt (Vorarlberg, Tirol) en trekt gestaag verder in oostelijke richting. Vandaag staan in Kitzbühel (Oostenrijk) voor de 72. Hahnenkamm-Rennen (afdaling) op het programma. Op dit moment is het, afgezien van een enkele vlok sneeuw, even droog in Kitzbühel maar in de loop van ochtend zal het ook daar weer stevig gaan sneeuwen en neemt vooral in de bergen de wind toe. Al met al dus slechte weercondities en geen pretje om met een snelheid van meer dan 120 kmh de berg af te suizen. Ik ben dan ook benieuwd wat de organisatoren vanmorgen zullen beslissen resp. of het afgelast zal worden. Op dit moment heb ik daar nog geen nadere informatie over maar wellicht is daar iemand te plekke en kans ons een update geven (via >> Facebook) over de stand van zaken in Kitzbühel.

Gisteren viel er op het koufront in vrijwel het gehele Alpengebied weer een dik pak sneeuw en ook de afgelopen nacht sneeuwde het vooral in de Alpen vrolijk verder De sneeuwvalgrens zakte algemeen weer tot onder de 1000 meter en op veel plaatsen sneeuwde het tot in de (lagere). In de westelijke Alpen viel er onder 800 a 700 ook regen omdat de meest koude lucht hier niet kon doordringen door een oprukkend warmtefront vanuit het westen. Zoals altijd met dit een noordwest stroming viel de meeste sneeuw weer in de noordwestelijke Staugebieden en vooral het westen van Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol) kregen er flink van langs. Lokaal viel er hier 40 tot 80 cm verse sneeuw en hogerop ook nog meer. Ook in de Zwitserse Alpen viel weer het nodig aan sneeuw met lokaal in Wallis, Graubünden en het Bernerobeland tussen de 50 en 70 cm.


Eindelijke ook weer eens verse sneeuw in de zuidelijke Alpen; webcam zuid Tirol (Santa Caterina)

De Franse en Italiaanse Alpen moesten het met iets minder doen maar ook daar viel, en dan met name naar het noorden, toe een verse laag van 20 tot 55 cm. Minste sneeuw viel aan de zuidkant maar ondanks de sterke noordwestelijke hoogtestroming en de Nordföhn kon er in ook in de aanliggende zuidelijke Alpen 10 tot 30cm verse sneeuw worden bijgeschreven.

Naast de sneeuwval stond er ook nog eens veel wind. In de bergen werden gisteren windsnelheden bereikt tussen de 100 en 130 km/ en hier en daar ook nog meer. Zo registreerde bv de Titlis in Zwitserland windsnelheden tot 145 kmh. De combinatie van sterke sneeuwval en wind zorgde voor veel overlast voor het verkeer en in de bergen is in sommige regionen het lawinegevaar opgehoogd tot het op één na hoogste niveua (4,rood). Gevaren kaart zie >> > European Avalanche Warning Services. en klik op het desbetreffende land en -of gebied.


Fanatiek
e wintersporters trotseren het slechte weer in Flums (Zwitserland) opweg naar de pistes.

Dan terug naar de actualiteiten; Een depressie trekt vandaag en morgen ten noorden van Schotland naar het noorden van Denemarken. Het bijbehorende warmtefront heeft inmiddels de Zwitserse Alpen bereikt en trekt met neerslag verder naar het oosten. In de Franse Alpen was het vanmorgen deels alweer mooi opgeklaard en ook het oosten van Oostenrijk kan even genieten van een korte periode met droger weer alvorens het ook hier weer gaat sneeuwen. Vooral in de bergen staat er nog steeds een krachtige tot stormachtige wind. Met het opdringen van het warmtefront stroomt ook weer iets zachtere lucht tover de Alpen uit waardoor de sneeuwvalgrens in verloop van de dag stijgt tot 1200 a 1500 meter. Op dit moment ligt de grens met zachtere lucht (sneeuwvalgrens boven de 1000 a 1200m) over het oosten van Zwitserland en zal in de namiddag tot over het oosten van Oostenrijk zijn voortgeschreden. Het langst koud blijft het in de zuidoostelijke Oostenrijkse Alpen waar de koudere lucht pas (ten dele) in de nacht zal worden opgeruimd. Dit geldt met name voor de inner-alpine dalen waar het vandaag tot in de avond door sneeuwt. Het opdringen van de zachtere lucht gaat zoals hierboven reeds betoond gepaard met deels intensieve neerslag welke zich tot vanavond over het oosten van Oostenrijk verplaatst.


Onze correspondent Marc Herpers ( vanuit
Obergurgl, Tirol) mocht vanmorgen onder het luide geknal van "Lawinesprengungen" eerst zijn auto uitgraven voordat "überhaupt etwas ging"

Al met al houden we vandaag onbestendig weer en de droge momenten van vanmorgen in oa de Franse en Alpen en oostelijke Alpen zullen van korte duur zijn. Het kan overal steeds weer sneeuwen dan wel regenen. Tot morgenochtend gaat er in de Alpen weer zo'n 10 tot 30 cm sneeuw bij vallen en in de Vorarlberg en Tirol is lokaal 30 tot 50 cm mogelijk. In de loop van de nacht stroomt vanuit het noordwesten weer wat koudere maar vooral ook wat drogere lucht over de Alpen uit. Met het binnendringen van de koudere lucht neemt in verloop van de nacht de neerslagintensiteit van west naar oost af. Morgenochtend wordt het dan geleidelijk overal droog en hier en daar breekt de zon door de bewolking heen. De kans hierop is het grootst in de Franse en Zwitserse Alpen en dan m.n. de inner-alpine gebieden. De eerste dagen van de nieuwe week liggen de Alpen in het overgangsgebied van wat koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het westen en zuiden. Vooral de noordelijke Alpengebieden hebben te maken met overtrekkende bewolking waaruit wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui kan vallen. Grootste kans hierop is weggelegd voor de Oostenrijkse Alpen. Meer naar het zuiden en westen is het meest droog en schijnt af en toe de zon. Rond het midden van de week nadert er vanuit het westen een volgend warmtefront. Dit warmtefront behoort bij een actieve depressie welke donderdag met centrum ten oosten van IJsland wordt berekend. De depressie en de daarbij behorende hoogtetrog gaan naar alle waarschijnlijkheid een belangrijk rol spelen voor het verdere verloop van het weer in West Europa en de Alpen !


Nog steeds prachtige winterse setting op de wat langere termijn ! ECMWF T850 hPa (temp op circa 1500 meter hoogte maandag 30 januari. Let ook op de zeer koude lucht(bel) met maar liefst -20 °C (!) welke vanuit het noordoosten richting de Alpen koerst

In eerste instantie stroomt er er vanaf woensdag met het warmtefront weer wat zachtere lucht over de Alpen uit met mogelijk in de oostelijke Alpen neerslag van betekenis. Donderdag zien we dan een markante hoogtetrog op de weerkaarten verschijnen welke via Engeland tot over het Iberische Schiereiland verloopt. In de hoogte snoert vervolgens een enorme bel met koude lucht over west Europa af met als gevolg dat zich het volgende weekend een groot lagedrukgebied vormt boven de centrale Middellandse Zee. Tegelijkertijd gaat het Azorenhoog onder verplaatsing naar het noorden een alliantie aan met een Russisch hogedrukgebied. Uiteindelijk zien we dan vanaf zondag een ronduit winterse setting op de weerkaarten met hogedruk in het noorden (Scandinavië, West Rusland) en lage druk ten zuiden van ons over de Middellandse Zee en richting de Azoren. Deze grootschalige ontwikkelingen worden zowel door het GFS als ook het ECMWF gesimuleerd. In detail zien we vanaf woensdag nog wel verschillen maar mi. zal de uitkomst toch gelijk zijn en kunnen we ons gaan opmaken voor een verscherping van de winter vanaf vrijdag volgende week. In hoeverre dit ook sneeuw gaat opleveren (en dan met name ook aan de zuidkant van de Alpen) en in hoeverre de echte diepvries kou vanuit het noordoosten de Alpen zal bereiken is nog onzeker. Dit heeft alles te maken met de precieze positie(s) en koers van hoogtetrog, storingen en de sturende drukgebieden. Daarover de komende dagen meer.

Sauerland; De afgelopen nacht viel er weer een mooi pak sneeuw, op de Kahlen Asten iets meer dan 25 cm. Vandaag kan het steeds weer wat sneeuwen waarbij de sneeuw vanmiddag tijdelijk in regen zal overgaan. Vanavond en in de nacht dan weer wat kouder en lichte vorst, regen weer in sneeuw overgaand. De sneeuwcondities in het Sauerland zijn vooral hogerop goed en blijven ondanks de tijdelijke regen en dooi ook goed . In totaal zijn 21 van de 23 liften geopend. Begin volgende week vrij koud met af en toe wat sneeuw of een sneeuwbui. >> Webcams

Tot zover voor vandaag. Morgen zijn we er weer. Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: