Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 11 februari 2012

Winter gaat uit ander vaatje tappen

Termen zaterdagochtend,

map

Het was weer bibberen vannacht. Glattalp (1858m) kwam tot -31.6 °C en nog kouder werd het in het Nationalpark Berchtesgaden in Beieren waar de Funtensee (1601m) -36.1 °C registreerde. Ook elders was het weer extreem koud met op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst en nergens kon ik vanmorgen temperaturen vinden die boven het vriespunt lagen. Ook de weerstations aan de zuidkant van de Alpen aan de oevers van de div. Lago's melden op dit moment allemaal matige tot strenge vorst en alleen Lugano en Bellinzo (Tessin) kwamen met -4 °C in aanmerking voor lichte vorst. Ik vraag me af in hoeverre de (sub)tropische vegetatie op de al langer aanhoudende Koudegolf zal reageren en of er veel averij is opgelopen ? Gisteren is overigens voor het eerst in de 12 jaar dat ik hier in Oberwallis (1020M) woon onze 200 liter boiler kapot gevroren. De - 10 °C op zolder was ondanks de geïnstalleerde elektrische "Frostschutz" toch iets teveel voor het apparaat. Afijn, inmiddels hebben we weer een nieuwe en hopelijk en hebben we extra maatregelen getroffen om een volgend gevalletje van vorstschade te voorkomen.

Bovenstaande foto toont "Eismeister Louis Schönbächler met zijn SchneeFräse op de Zwitserse Sihlsee. Als gevolg van de februari koudegolf zijn inmiddels ook in Alpenlanden vele meren (Seeen) dichtgevroren en vrijgegeven voor het grote publiek. Zo werd de haven van Rapperswil aan de oevers de Züricher See voor het eerst in 24 jaren vrijgegeven. Echter nog niet overal in de Zwitserland en Oostenrijk is het ijs sterk genoeg, dit geldt met name voor de grotere meren dan wel wateroppervlaktes. In de Alpen zijn de diverse Alpenmeren al sinds december met een dikke laag ijs bedekt. Schaatsen is hier echter geen thema omdat ze bedekt zijn met een metersdik sneeuwdek. Dit weekend blijft het matig tot streng en in de nachten zeer streng vriezen en zal het ijs in de Alpenlanden verder kunnen aangroeien.


Ook in Zwitserland kunnen ze schaatsen zoals deze persoon op het mooie ijs van de Sihlsee laat zien

Vanaf maandag zal het ook in de Alpen problematisch worden met de schaatsactiviteiten. Niet zozeer de vorst zal het probleem zijn maar meer opkomend slecht weer met periodiek sneeuwval. Ofschoon de modellen en dan vooral het ECMWF de sneeuwhoeveelheden voor de komende week hebben terug geschroefd verwacht ik toch het nodige aan verse sneeuw in de periode van dinsdag tot vrijdag. Oorzaak voor het slechte weer is een verandering in de hoogtestroming welke vanaf maandag gaat plaatsvinden. In plaats van een koude vrij droge noordoostelijke hoogtestroming krijgen we te maken met een noordwestelijke hoogtestroming. Deze is weliswaar een stuk minder koud maar daarvoor in de plaats een stuk vochtiger. Vanaf dinsdag zien we dat deze koude vochtige lucht (maritiem-polair) meer en meer tegen de noordkant van het Alpenmassief wordt gestuwd. Door deze Nordstau gaat er vooral aan de noord(west) kant van de Alpen sneeuw van betekenis vallen.

Laten we eens kijken hoe de zaken er bij staan voor medio volgende week: Zowel het ECMWF als ook het GFS berekenen een hogedrukgebied met zwaartepunt in het zeegebied tussen Ierland en de Azoren. Lagedruk vinden we terug boven Scandinavië tot aan Polen. Tussen beide sturende druksystemen heeft zich dan over een breed front (jetstream) een krachtige noordwestelijke hoogtestroming ingesteld waarmee steeds weer storingen met neerslag (sneeuw) tegen en over de Alpen worden vervoerd.


GFS neerslag woensdag 15 febr.; Nordstau met vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuwval

De Nordstau zal van dinsdag tot vrijdag op zijn sterkst zijn. Tegelijkertijd tijd krijgen de zuidelijke Alpen te maken met een in kracht toenemende Nordföhn. GFS berekent voor tot vrijdag 10-45 mm neerslag, het ECMWF kwam aanvankelijk met soortgelijke hoeveelheden maar heeft dit sinds gisteren weer wat teruggeschroefd. Vandaag berekent het model 10 tot 25 mm. WRF komt uit op neerslaghoeveelheden tussen de 10 en 35 mm en voor de westelijke Oostenrijkse Alpen (Salzburgerland, Steiermark) zelfs uitschieters 60 mm. Omgezet in centimeters sneeuw mogen we uitgaan van 10 tot 40 cm verse sneeuw in de noord(westelijke) en westelijke Staugebieden van de Alpenhoofdkam en lokaal gaat er meer dan een halve meter vallen. Zoals gezegd lopen de modellen nogal uiteen mbt tot de neerslaghoeveelheden en hoeveel het uiteindelijk zal gaan worden zal sterk afhankelijk zijn van de precieze koers van de jetstream en de diverse storingen vanaf maandag.

Ofschoon de noordwestelijke hoogtestroming duidelijk minder koude lucht tot over de Alpen gaat transporteren is deze lucht toch altijd nog koud genoeg om het tot in de dalen te laten sneeuwen. Enkel in het laagland en de lager gelegen gebieden van de voor-Alpen zou er ook wat regen of natte sneeuw kunnen vallen bij een temperatuur van iets boven nul. In de dalen en bergen valt de neerslag als sneeuw. Naast de sneeuwval die deels aanhoudend en intensief kan zijn gaat ook de wind weer hard tot stormachtig uit het noordwesten blazen. De sneeuw in combinatie met de harde wind kan dan vooral in bergen en op Alpen passen vanaf dinsdag voor overlast gaan zorgen. Dus weer goed de weer en verkeersberichten in de gaten houden als u op pad gaat !


Noord Zwitserse Alpen omgeving St Gallen vorige week, volgende minder "blauw" maar des te meer "wit"

De laatste dagen krijg ik steeds weer vragen over hoe het weer in de Krokusvakantie zal gaan worden. Daarbij gaat het interesse ook uit naar de zuidkant van de Alpen. Gezien de toch al onzekere ontwikkelingen op de middellange termijn zijn de ontwikkelingen vanaf 18 februari echter nog erg onzeker. Ook Ton en Lida M. die met die rond die tijd in de Dolomieten de pistes van Bruneccio en Alta Badia onveilig maken zullen dus nog even in de onzekerheid blijven over het weer rond die dagen in de zuidelijke Alpen. Maar zoals beloofd, ik kom er nog op terug zodra iets meer duidelijkheid. Wel zeker is dat we het tot maandag nog met koud tot zeer koud winterweer moeten doen. De bekende mix van zon, wolkenvelden en Hochnebel bepaalt het weer in het overgrote deel van de Alpen. Hier en daar kan wat (lichte) sneeuw uit de bewolking vallen. Dit geldt mn voor de zuid(oostelijk)e Alpen alwaar oiv van de Middellandse zee depressie meer bewolking binnen drijft waaruit het wat kan gaan sneeuwen. Maandag dan de overgang naar minder koud en toenemend onbestendig weer met vooral aan de noordkant van de Alpen vanaf dinsdag sneeuwval.

De gehele komende week dus gewoon winters maar wel minder koud. Hoe het vanaf het volgende weekend allemaal verder zal evolueren is nog erg onzeker. Kijken we naar de ECMWF ensembles dan zien we dat de temperaturen gaandeweg een opwaarts trend vertonen om vanaf de 18 februari rond het langjarig klimatologische gemiddelde uit te komen. Een overgang naar markant zachter weer met dooi tot op grotere hoogtes is niet uit de kaarten en ensembles op te maken.


ECMWF temperaturen 1500 meter (T850 hPA) voor de komende 15 dagen prikpunt Salzburg

Tot zover, fijne zaterdag en tot morgen. Ciao vanuit een koud Termen (Oberwallis)

New; Alpenweer Twitter


©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: