Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 28 december 2012

In rustiger vaarwater

Weersituatie algemeen
Achter een wegtrekkend koufront breidt een uitloper van het Azorenhoog zijn invloed geleidelijk over midden Europa en de Alpen uit.

Waarschuwingen:  Lawinegevaar niveau 2-3  (geel- oranje )

Weersituatie vandaag (quick-view)
In de ochtend op de meeste plaatsen nog veel bewolking met lokaal nog wat sneeuw(bui). In de loop van de dag van west naar oost verbeterende condities en geleidelijk ook weer wat zachter. In de westelijke Alpen en inner-alpin opklarend, in de oostelijke Alpen langs de gehele Alpennoordkant eerst nog sneeuw en pas later op de dag van west naar oost eerste opklaringen. Meeste bewolking vandaag met voorkeur Alpennoordkant. Met opkomende Nordföhn aan de Alpenzuidkant toenemend zonnige perioden afgewisseld met enkele overtrekkende (wolken)velden. In de loop van de middag in de westelijke Alpen weer toenemend (hogere)bewolking.


Ook op dit moment nog sneeuw in grote delen van Oostenrijk. Webcam
Montafon in de Vorarlberg
Weerpraatje
Gisteren weer zo een dag met verschillende gezichten en tevens werd ook weer eens duidelijk hoe complex en veranderlijk het Alpenweer op kleinste ruim soms kan zijn. Storm in de bergen, regen aan de noordkant tot lokaal 1800 meter (!) en tegelijkertijd enkele kilometers verder berg inwaarts in de inner-alpine dalen gewoon de hele dag sneeuw tot in het dal (600m). En dan 's avond op het koufront in de westelijke Alpen donder en bliksem en storm met en ook in het laagland windstoten tot over de 100 km/h. Met de windtoename werd vervolgens op nadering van het koufront de koude lucht uit de inner-alpine dagen weggeblazen en de sneeuwvalgrens steeg (!) met het naderen van de koude lucht tot iets boven de 1000 meter en het werd binnen een half uur maar liefst 5 graden zachter.  In de oostelijke Alpen alles lekker gezapig en tot in de avond dan wel nacht een mix van wolken, föhnige opklaringen en in de dalen Hochnebel. Een dag vol "Kopfzerbrechen" voor de weermannen en weerdiensten !

De hoog complexe weersituatie en het onstuimige weer werd veroorzaakt door laag "Sylvia" of beter gezegd door meerdere "Sylvia's", De kern van Sylvia vinden we op de weerkaarten ietwat ten zuiden van IJsland terug, Een randstoring met de naam Sylvia-II en het daar bijbehorende frontensysteem trok in de ochtend over de westelijke Alpen naar het oosten. Een tweede randstoringlaag Sylvia-III bevond zich boven het Verenigde Koninkrijk en trok overdag via de Benelux en Duitsland nar het oosten en diens frontensysteem trok in de avond de westelijke Alpen binnen. Achter dit front (koufront) stroomde vooral hogerop weer een stuk koudere lucht binnen hetgeen leidde tot lokale onweersklappen en geflits. Achter het front daalde de sneeuwvalgrens overal vannacht wee tot onder de 1000 meter. Opvallend zoals al even vermeld ook de stormachtige wind die in de bergen pieksnelheden bereikte van 100 tot 140km/H. In de avond en nacht trok het slechte weer met storm, regen en sneeuwval dan ook de oostelijke Alpen binnen en in navolging van het westen daalde de sneeuwvalgrens van het westen uit tot 1000 a 800 meter. Zoals zo vaak met dit soort "Westwindwetter" vonden we de beste condities terug aan de Alpenzuidkant. Echter ook hier viel een vers laagje sneeuw terwijl meer naar het oosten toe de zon zelfs enkele uren kon schijnen.



Op de moment vooral nog sneeuw in de Oostenrijkse Alpen (radarbeeld) waarbij de sneeuw
valgrens nog verder zakt  (800-500m)
 
Van westen uit minder onstuimig
Na de laatste sneeuw(buien) in de westelijke Alpen (sneeuwvalgrens 700-1000m) knapt het van het westen uit snel op en komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn. Wel even nog aandacht  voor een gebiedje met wat meer bewolking en neerslag wat vanuit het noordwesten op de  noordwestelijke Alpen afkoerst. Deze bewolking behoort bij een opkomende warmtefront wat echter verder niet bijzonder actief is maar wel net genoeg invloed zal hebben om de zonnige momenten te gaan frustreren. De Alpenzuidkant mag met een opkomende Nordföhn rekenen op steeds zon en ook de inner-alpine gebieden doen goed mee. Het slechtere weer plakt nu nog tegen de noordkant van de oostelijke Alpen en op veel plaatsen valt er sneeuw. met in instromen van tijdelijk wat koudere lucht kan de sneeuwvalgrens nog even dalen tot 800 a 500 meter en lokaal ook nog wat lager. Vandaag is het is vooral in de bergen een stuk kouder dan gisteren. Op 2000 meter ligt het kwik rond de -2 graden, op 3000 meter tussen de -4 en -9 graden en op 4000 meter vriest het met -10 tot -12 graden streng. Het nulgradenniveau ligt tussen de 1700 en 1200 meter. de hoogste waardes gelden voor de westelijke gebieden. In de bergen staat een krachtige tot harde en deels ook stormachtige wind. Aan de zuidkant kan de föhn op de hoogste toppen snelheden halen van 80 tot 100km/h.


Update en foto via de sneeuwhoogte APP vanuit Hochsölden: "zeker 20cm verse sneeuw erbij.
Slecht zicht en pistes gesloten. Op 3200m -15°C, wind 100km/u"
 
Rustig hogedrukweer, zachter
Voor wat betreft het weekend is er in grote lijnen niet veel veranderd ten opzichte van gisteren. Hogedruk bepaalt in meer of mindere maten het weerbeeld. Doordat de uitloper van hogedruk naar het oosten toe wegtrekt  draait de hoogtestroming morgen weer naar zuidwest  en wordt er weer wat zachtere lucht aangevoerd. Zaterdag belooft overal een vrij zonnige dag te worden en met de ingestroomde zachtere lucht is het vooral in de bergen zacht. Boven de dalen neemt de kans op Hochnebel toe en onder de Hochnebeldeken blijven de temperaturen een stuk achter (inversie). Zaterdag dus gewoon een "must" om de bergen in te trekken en te genieten van de mooie verse sneeuw, de blauwe luchten met perfecte vergezichten en vooral de milde temperaturen!

Zondag trekt een zwak koufront van het westen uit de Alpen binnen en krijgen vooral de westelijke Alpen te maken met wat meer bewolking waaruit hier en daar boven de 1000 a 1300 meter wat sneeuw kan vallen. In het zuiden schijnt meest de zon en het blijft er droog. Ook de oostelijke Alpen kunnen zondag tijdelijk wat meer bewolking gaan mee pakken en lokaal is ook hier een vlok sneeuw of sneeuwbui niet geheel uitgesloten.
 
Optimale condities jaarwisseling
Ook de laatste dag van 2012 (Sylvester) laat zich van zijn vriendelijke en ook zonnige kant zien. Er stroomt over een brede sector wel weer iets zachtere lucht over de Alpen uit maar grote sprongen zal het kwik niet meer maken. Sowieso hoeven we ons niet druk te maken over de sneeuwvalgrens want het blijft overal gewoon droog. Afgezien van enkele overtrekkende hogere wolken(velden)is het maandag zonnig en niet echt koud. Opnieuw dus een perfecte dag om de ski's of het snowboard onder te binden en te genieten van al moois de Alpen op zulke dagen te bieden hebben. Voor alle liefhebbers van het vuurwerk ook goed nieuws. Het belooft een droge en ook heldere oudejaarsavond dan wel jaarwisseling te worden en weertechnisch lijkt niets een "Guter Rutsch" in het nieuwe jaar in de weg te staan.


De feeststemming zit er bij sommigen nu al goed in, update vanuit Gerlos via de APP
 
Langere termijn kouder ?
En dan nog even een blik voor de wat langere termijn. De ontwikkelingen na 1 januari zijn zeer onzeker. Het Amerikaanse model ziet geen mogelijkheden voor een verdere verscherping van de kou dan wel winter. Het hoog op de Atlantische Oceaan wordt volgens dit model weer mooi glad gestreken en westelijke winden zullen voor  deels onbestendig maar vooral ook vrij zacht weer gaan zorgen. Opgemerkt dient daarbij wel te worden dat de operationele uitdraai van hete GFS  zich bovenin de bandbreedte van de ensembles ophoudt (dus een vrij warme oplossing weergeeft). Leggen we het altijd wat minder zwabberende ECMWF model ernaast dan zien we een andere oplossing. Volgens dit model ziet het hoog op de Atlantische Oceaan wel kans om zich vanaf het midden van de volgende week naar het noorden toe uit te breiden. Daarmee wordt de baan van de warmbloedige depressies vanuit het westen een halt toegeroepen en met een naar noord en later zelfs noordoostelijke hoogtestroming gaat markant koudere vrieslucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden toe uitstromen. Vanaf vrijdag zou deze arctische lucht dan ook de Alpen bereiken en wordt het een heel stuk kouder.


ECMWF met koudeinval tegen het einde van de volgende week

Het moge duidelijk zijn: twee totaal verschillende varianten en dus grote onzekerheid over de verdere ontwikkelingen gedurende de eerste week van het nieuwe jaar! Veel zal dan ook gaan afhangen van de precieze positie van het hoog en vooral ook de mate waarin het naar het noorden kan uitbreiden.
 
Sauerland en Duitse middelgebergtes
Geen veranderingen dan wel positieve berichten voor het Sauerland of het moet zijn dat door de lichte vorst de sneeuw weer wat bevroren is. Regen en in het weekend droog, maar ook zeer zacht weer met temperaturen tot boven de 10 graden, zullen de zeer matige condities verder doen verslechteren. Deels ligt er, en dan met name daar waar ook kunstsneeuw ligt, nog een gesloten sneeuwdek maar verder toch ook veel groen en bruin. Enkele liften draaien nog en er kan nog geskied worden maar echt uitnodigend is dit mijn inziens toch niet. Mocht u desondanks toch besluiten om die kant op te gaan informeer eerst hoe de toestand er is om teleurstellingen te voorkomen. Voor de zuidelijk gelegen middelgebergtes ziet het er mede door de hogere ligging allemaal een stuk beter uit.


Skiliftkarusell Winterberg, webcam skilift "Rauher Busch"

Tot zover voor vandaag, mochten er zich markante veranderingen gaan voordoen dan zullen we daarop via een update op de site dan wel een reactie op terug komen. In ieder geval zijn we er morgen weer en wie weet kan Michael dan al iets meer duidelijkheid verschaffen voor wat betreft de langere termijn. Een ieder een fijne dag gewenst en ik ben er maandag weer. Ciao vanuit een winderig en langzaam opklarend Oberwallis.

@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: