Tussen een actieve depressie op het midden van de Atlantisch Oceaan en een krachtig hogedrukgebied boven west Rusland liggen de Alpen vandaag onder invloed van een tussenhoog. Morgen donderdag bereikt een volgend front behorende bij een randstoring boven het Verenigde Koninkrijk de Alpen. In het weekend krijgen de Alpen te maken met een Grenzwetterlage met zeer zachte lucht in het westen en veel koudere lucht in het oosten.
Waarschuwingen: Lawinegevaar niveau 3 (code oranje)
Weerpraatje
Als we naar de weerkaarten kijken dan kunnen we haast wel stellen dat het alom beruchte en bij sneeuw liefhebbers zo gevreesde Weihnachtstauwetter gewoon een week te vroeg is gekomen (foutje Petrus ?). Na die mooie vorstperiode en sneeuw heben we alweer een poosje te maken met het zachtere regime van een complex lagedrukgebied met zijn randstoringen wat ergens ten zuiden van IJsland op de Atlantische Oceaan rondtolt. Ondanks dat er toch steeds weer sneeuw valt tot op of zelfs onder de 1000 meter hebben we toch steeds weer met relatief zachte en vooral ook vochtige lucht te maken. De komende dagen gaat het Atlantische lagedruk bolwerk nogmaals zijn krachten bundelen in een ultieme poging de winter definitief naar het oosten toe weg te verbannen.
Vandaag even genieten van de zon en poedersneeuw (archieffoto Klosters, Zwitserland)
Gisteren viel er op veel plaatsen in de (Nord)weststau van de Alpen weer sneeuw en lokaal kon er weer 15 tot 40cm worden bijgeteld. De sneeuwvalgrens pendelde meest tussen de 1000 en 800 meter en hier en daar kon door sterke neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens zelfs tot in de dalen en ook het laagland dalen. In de loop van de avond nam de Stau langzaam wat in kracht af en vanuit het westen werd het geleidelijk droog. Op dit moment valt vooral in de nordstau van de oostelijke Alpen nog wat lichte sneeuw. De weersverbetering heeft te maken met een zwak tussenhoog wat vandaag over centraal Europa ligt. Vandaag zal de weerverbetering ook in de oostelijke Alpen verder doorzetten en na lange tijd kunnen behalve de zuidelijke Alpen ook de noordelijke en westelijke Alpen weer even genieten van een de laatste tijd toch wel zeldzaam verschijnsel "de zon". Dus mocht u in de gelegenheid zijn dan snel erop uit dan wel ski's of snowboard uit het vet halen en vandaag genieten van de mooie poedersneeuw in combinatie met de zon en blauwe luchten want lang gaat het niet duren.
Winters Courchevel ( 1850m)
En dan een ware thriller in het weekend welke op zaterdag in de startblokken wordt gezet.Uitgaande van de depressie ten zuiden van IJsland trekt in de loop van zaterdag een lagedruk gebiedje ten zuiden van de Benelux naar het zuidoosten. Ten noorden van dit laag wordt koude Scandinavische vanuit het noorden aangetapt, ten zuiden daarvan zeer zachte, van origine subtropische lucht. Zoals het er nu naar uitziet zal de (veel) zachtere lucht zaterdag avond tot de grens van Zuid Nederland, West Duitsland en he oosten van Zwitserland weten door te dringen. Vervolgens komt het geheel tot stilstand en blijft zondag quasi stationair noord-zuid georiënteerd precies over de Alpen liggen.
GFS situatie T850hPa zaterdagavond
In het begin van de nieuwe week verplaatst het hogedrukgebied zich met zijn zwaartepunt wat naar het zuidoosten waardoor de noord-zuid as van het geheel (de grens tussen koud en warm) gaat kantelen en op dinsdag west-oost georiënteerd parallel aan de Alpenhoofdkam komt te liggen. Dit heeft tot gevolg dat de zachtere lucht aan de noordkant van de Alpen naar het oosten kan doorschuiven en gelijktijdig de koudere lucht via de zuidkant van de Alpen naar het westen.
GFS T850 hPa situatie maandagavond
In de loop van de dinsdag en woensdag naderen vanuit het westen weer volgende storingen die opnieuw neerslag gaan geven maar ook geleidelijk weer koudere lucht zullen gaan aanvoeren.
Veer neerslag westelijke Alpen
Vooral in het weekend kan er op het scheidingsvlak tussen de warme lucht in het westen en de koude lucht in het oosten veel neerslag gaan vallen. Daarbij zien we enorme verschillen in de sneeuwvalgrens tussen de westelijke en de oostelijke Alpen. Terwijl in het westen tot 1600 a 2100 gaat regenen valt er in het oosten sneeuw boven de 1000 meter. Zondag neemt in de loop van de dag de neerslagactiviteit weer sterk af en verplaatst zich naar het westen van Oostenrijk. In de Franse en Zwitserse Alpen kan vooral op zaterdag erg veel neerslag gaan vallen, lokaal worden er neerslaghoeveelheden berekend van meer dan 100mm. Boven de 1800 a 2000 meter gaat dit wederom resulteren in een dik pak sneeuw van 100 tot 150 en lokaal ook nog meer. Ons huismodel WRF berekent de meeste neerslag voor de Zwitserse Walliser Alpen en het Berner Oberland. Meer naar het westen en oosten toe nemen de hoeveelheden wat af maar ook daar mag men rekenen op 50 tot 100cm aan verse sneeuw voor de hogere gebieden. Voor Oostenrijk ziet het er sneeuw technisch beter uit, hier valt weliswaar niet zoveel (30-50cm) maar daarvoor in de plaats sneeuw vanaf 800 a 1000 meter.
WRF neerslag komende 5 dagen
Vanaf dinsdag dan wel woensdag behoort het dooi-spook tot het verleden en krijgen we weer te maken met het alom bekende Atlantische "Westwindwetter". Storingen jagen elkaar weer op en zullen vanaf dinsdagmiddag -avond periodiek ook weer de Alpen aandoen waarbij er boven de 1000 meter weer het nodige aan sneeuw zal gaan vallen. Het ziet er naar uit dat de eerste Kerstdag nog vrij zacht zal gaan verlopen. Omdat we dan nog net in een overgangsgebied zitten is het droog en kan ook de zon van de partij zijn. Tweede Kerstdag dan waarschijnlijk onbestendig met boven de 1000 meter sneeuw ! Het moge echter duidelijk zijn dat we de komende dagen met een heel complexe en onzekere weersituatie te maken gaan krijgen met enorme weerverschillen op kleine schaal. De ontwikkelingen in het weekend kunnen ook van invloed zijn op de verdere ontwikkelingen dus wat dat betreft moeten we ook vandaag not een flinke slag om de arm houden. Kleine veranderingen, grote gevolgen !
Onderweg naar de Alpen
Diegenen die de komende dagen naar de Alpen afreizen zullen te maken gaan krijgen met wisselvallig weer. Op de weg naar de Alpen verwacht ik geen verkeers-problemen door sneeuw of gladheid. In de Alpen moet men vanaf 800 tot 1000 meter echter rekening houden met gladheid door sneeuwval. Vooral in de ochtend kan het er sneeuwen, in de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog maar ook dan nog uitkijken voor lokale gladheid. Winterbanden zijn een "must" en vergeet in ieder geval de sneeuwkettingen niet. Vanaf zaterdag in de loop van de dag krijgen de westelijke Alpen boven de 1600 a 2000 meter te maken met opkomende deels extreme sneeuwval die geheid verkeersproblemen gaat opleveren. De kans dat vanaf zaterdagmiddag -avond en ook zondag lokale wegen of bergpassen tijdelijk niet meer begaanbaar zijn is groot. Houdt in het weekend tevens het lawinegevaar in de gaten. Deels zullen de condities in de Alpen mede ook door de sterke dooi precair zijn. De Oostenrijkse Alpen krijgen pas later met het slechtere weer te maken. Algemeen advies: zorg als het enigszins mogelijk is dat u voor zaterdagnamiddag of avond "binnen" bent. Dit geldt zeker voor de hoger gelegen bestemmingen !
Eindelijk ook weer de zon in het door sneeuw "geplaagde" Kleinwalsertal (Vorarlberg)
Tot zover, ik ga even genieten van de meter "pulver" en het zonnetje wat net is doorgebroken. Vanavond zal Michael aan de hand van de meest recente uitdraai van de avond modellen een korte update verzorgen. Morgen ben ik er weer. Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis -Rosswald
@Alpenweer Twitter
©Johann Geers / @Michael van der Poel / ©Sneeuwhoogte.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten