Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 4 januari 2013

Tweedeling Alpenweer

Vrij zonnig maar in het oosten af en toe wat sneeuw


De tegenstellingen in het Alpenweer zijn groot. Terwijl de westelijke en zuidelijke berggebieden kunnen rekenen op vrij zonnige omstandigheden hebben de oostelijke Alpen te kampen met vrij veel bewolking en wat sneeuw. De sneeuwval zal daar naarmate de dag vordert verder gaan intensiveren

Weersituatie algemeen
Een hogedrukgebied nabij Bretagne zorgt voor vrij zonnige en milde condities in de westelijke Alpen. Aan de zuidkant is het vanwege een doorstaande Nordföhn eveneens zonnig en zacht. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied van de Baltische staten richting de Zwarte Zee. Het bijbehorende koufront gaat de oostelijke Alpen beïnvloeden met vooral in delen van Oostenrijk sneeuw van betekenis
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2-3 (geel-oranje)
 
Weerpraatje
Weertechnisch gezien staan er een aantal bijzonder interessante dagen op het Alpen weerprogramma! De verschillen tussen de Alpen west en oostzijde nemen hand over hand toe. We zien al dagenlang een vrij persistent hogedrukgebied nabij Bretagne het weerbeeld in vooral de Franse Alpen gunstig beïnvloeden. Na het optrekken van lokaal in de nacht ontstane mistvelden is het zon, zon en nog eens zon wat de klok slaat. Ook de Alpen zuidzijde heeft over het aantal zonne-uren nou niet bepaald te klagen gehad. Vanwege het noordelijke stromingspatroon en bijbehorende Nordföhn stroomt hier vrij droge lucht over de Alpenhoofdkam heen waarin de zon dus eveneens vrij spel heeft. Hoe anders zijn de omstandigheden aan de Alpen noordzijde waarin in een noordelijk stromingspatroon de vrij vochtige lucht voor heel wat sombere weercondities zorgt. Van alles wat dus waarin het klimaat in de Alpen goed laat zien hoe groot de verschillen op relatief kleine afstand kunnen zijn.

Val Cenis Vanoise in les Alpes du Sud. Adembenemend mooi! @sneeuwhoogte App

Vandaag zijn onze ogen dan vooral op de oostelijke Alpen gericht want daar zien we toch zeer sneeuwrijke vooruitzichten aan de noordelijke horizon verschijnen. Een meanderend koufront trekt tergend langzaam richting het noorden van Oostenrijk en is gevuld met vrij vochtige luchtmassa's. Deze lucht wordt in een noordelijke stroming vrij geforceerd op te gaan stijgen waarbij door nordstau effecten aanzienlijke sneeuwhoeveelheden te verwachten zijn. Aanvankelijk zal er vrijdag in een strook van Ober-Österreich via het noorden van Salzburg en het oosten van Tirol eerst meest wat lichte sneeuw gaan vallen. Maar in de nacht naar zaterdag toe zal de sneeuwval vanuit het noordoosten flink gaan intensiveren. Op vrijdag ligt de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog rond de 1400 meter maar op zaterdag zal hij flink kunnen gaan zakken naar hoogtes tussen van ongeveer 700 en 1000 meter. Lokaal kan door neerslagafkoeling op zaterdag deze sneeuwvalgrens nog wat lager gaan uitvallen tot lokaal een 500 meter hoogte. De neerslagclusters berekenen gemiddelde hoeveelheden van tussen de 35 en 80 centimeter neuschnee wat er toch zeer veelbelovend uitziet. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt vooralsnog op de geografische lijn Salzburg- Ober-Österreich richting het noorden van de provincie Steiermark.


Surface kaart van UkMetoffice op zaterdag. Oostenrijk op sneeuwramkoers!
 
Zondag en verdere vooruitzichten
Op zondag zijn aanvankelijk in het noorden en oosten van Oostenrijk nog wat sneeuwbuien actief maar de activiteit ervan neemt in de loop van de dag duidelijk af. Voor de westelijke Alpen en de Alpenzuidzijde verandert er niet bijster veel. Na het optrekken van in de nacht lokaal ontstane mistbanken is het in deze gebieden toch vooral de zon die het er voor het zeggen heeft. De omstandigheden blijven hier vrij zacht maar in de vrij droge lucht zullen de sneeuwcondities hier toch niet al teveel onder te lijden hebben. Op de wat lager gelegen hellingen en dan met name de pistes die frontaal in de zon liggen  kunnen de sneeuwcondities in de middag wel wat zwaarder worden, maar goed....het kan allemaal veel erger toch? Een voorzichtig kijkje naar de rest van de week laat zien dat de luchtdruk vooral boven het Iberisch schiereiland en de centrale Middellandse Zee vrij hoog blijft. De oostelijke Alpen blijven vooralsnog een stuk kouder dan de meer westelijke en zuidelijke gebieden. Rond het midden van de week lijkt een nieuw Scandinavisch laag wederom een vrij zuidoostelijke koers te gaan volgen en is het nog even de vraag in hoeverre dit systeem het Alpenweer kan gaan beïnvloeden. Tegelijkertijd koerst een ondiep lagedrukgebied van Catalonië richting de omgeving van Milaan. Dit zou misschien de zuidelijke Alpen kunnen gaan verassen met sneeuw van betekenis. Genoeg om in de gaten te gaan houden de komende dagen en saai is het dus zeer zeker niet!


Lunchtime op de zonnige Bettmeralp gisterenmiddag! @sneeuwhoogte App
 
Winter in Nederland
Hierover valt helaas voor de winterliefhebbers weinig positiefs te melden. Anticyclonale hogedrukdominantie ten zuidwesten van ons land blijft de kou liefhebbers frustreren. Dit hogedrukgebied ligt op een totaal verkeerde positie om de winter binnen de landsgrenzen te kunnen gaan krijgen. Aan de noordflank van dit systeem is het een komen en gaan van Atlantische storingen die voor vrij zachte en tamelijk wisselvallige condities blijven zorgen. Rond 12 januari laat het Amerikaanse GFS model ons even aan de winter ruiken. Het berekent tegen die tijd een hoogterug boven Scandinavië met bijbehorende diepvriestemperaturen. De rugas zakt volgens de laatste 00Z cluster echter veel te snel zuidelijk af waardoor de echte kou ten oosten van ons land blijft. Het Europese ECMWF is iets positiever gestemd en positioneert de rugas wat gunstiger, maar ook hier lijkt de ergste kou bij onze oosterburen terecht te gaan komen. Spannend op termijn dus en we moeten even afwachten hoe deze situatie zich verder zal gaan ontwikkelen!
Tot zover voor vandaag en morgen meld ik mij graag weer met nieuw Alpenweer en wellicht ook een Nederlandse winter in het vooruitzicht.

@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Micheal van der Poel /@Sneeuwhoogte.nl



Geen opmerkingen: