Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 9 februari 2013

Einde Nordstau nadert

Algemene weersituatie
Tussen hogedruk boven het westen van Europa en lage druk over het oosten hebben we ook vandaag nog te maken met een noordelijke stroming. Zondag zorgt een tussenhoog voor een tijdelijke weersverbetering en met een naar west draaiende hoogtestroming komt er een einde aan de al dagen durende nordstau situatie. Maandag weersverslechtering met vooral in de zuidelijk Alpen sneeuwval en minder koud.

Waarschuwing: Lawinegevaar code oranje(niveau 3), lok Alpennoordkant rood (niveau 4)

Weerpraatje
Gisteren veranderde niet veel in het al dagen heersende weerbeeld. Sneeuw viel vooral weer in de nordstau gebieden en tot gisteravond viel er opnieuw een halve meter sneeuw en lokaal ook nog meer.  Opmerkelijk ook de vele sneeuw in de lager gelegen delen van het Alpenvoorland. Zo viel er bijvoorbeeld in het Zwitserse Züricher Oberland een halve meter sneeuw en ook in de Oostenrijkse Vorarlberg hield het maar niet op. Deels heersen of heersten op de wegen chaotische toestanden en moest een Kettenobligatorium worden afgekondigd (sneeuwkettingen verplicht) In de omgeving van Bregenz ging deels helemaal niets meer en moest de Rheintalautobahn Bregenz-Weidach (A14) zelfs tijdelijk afgesloten worden omdat 63cm sneeuw te veel van het goede was. Alleen in de ochtend al viel er hier lokaal zo'n 35 centimeter van het witte goedje. Oorzaak voor de vele sneeuw rondom de Zürichersee en ook de Bodensee is een zogenaamd "lake effect snow". Met de noordwestelijke stroming worden boven het relatief warme water van deze grote meren buien getriggert en gevoed welke vervolgens landinwaarts hun lading weer verliezen, veelal gebeurd dit steeds op dezelfde plaats waardoor er dus lokaal erg veel sneeuw kan vallen. Overigens kan zich dit fenomeen ook vandaag nogmaals voordoen.


Niks sneeuw Alpen, gewoon een halve meter sneeuw in 24 uur in het Züricher Oberland

Ook veel sneeuw in de Zwitserse Alpendalen,. Zo ligt er bijvoorbeeld in Schänis (415m)  40cm, in Gersau (540 m) aan de Vierwaldstättersee en in Meiringen (595 m) in het Haslital 45 cm. Imponerend ook de sneeuwmassa`s wat hogerop. Op de Schwägalp (1350 m) ligt 2 meter,  Hasliberg (1825m) bijna 2.5 meter en op de Stockhorn (1640m) zelfs record verdachte 2.8 meter sneeuw. Daar lag sinds het begin van de officiële metingen in 1992 op de 8e februari nog nooit zoveel sneeuw. Zoals ik gisteren al schreef vinden we de grootste sneeuwhoogtes in de Zwitserse en Franse Alpen. Zo is het sneeuwdek in bijvoorbeeld het Zwitserse Engelberg (centrale Alpen) bijna 5 meter dik en ook in de Haute-Savoie in het  Le Grand Massif ligt meer dan 450cm. Opvallend ook dat alle hoog alpine plaatsen in onze "top 50 sneeuwhoogtes" allemaal een sneeuwdek van 3 meter of meer melden. Daarmee kan deze winter voor wat betreft de sneeuw eigenlijk niet meer kapot en we kunnen er zonder problemen het seizoen mee "uitdienen".


Ook veel sneeuw hier bij ons in Oberwallis (foto Rosswald gisterenmiddag)

Sowieso hoeven we de komende dagen niet bang te zijn dat warmbloedige Atlantische depressies met subtropische luchtmassa`s in hun pakket ons Alpen wintertje zullen frustreren integendeel: tot zondag kan er in de nordstau zo maar weer 10 tot 20cm sneeuw gaan bijvallen en na een "rustdagje" morgen nadert er vanuit het westen alweer een nieuw front met meer sneeuw in zijn bagage. Ook de langere termijn ziet er gewoon veelbelovend uit en met een beetje geluk stevenen we richting het volgende weekend af op "perfect" wintersportweer met  dito sneeuwcondities.  Daarover straks meer.

Vandaag nog sneeuw en bitter koud
Vandaag zaterdag dus vooreerst nog weinig verandering. Het is bitter koud en de gebieden aan de Alpennoordkant hebben wederom te maken met dichte bewolking waaruit weer wat sneeuw(bui) kan vallen. Reken op 10 tot 20cm en in de buurt van de grotere wateroppervlaktes door Lake effect snow mogelijk ook weer meer. In de aanloop na de zondag klaart het op steeds meer plaatsen op en de nacht en ochtend worden ijzig koud. Daar waar het helder wordt kan het kwik onderuit uitgaan tot -10 a -15 graden en in de wat hoger gelegen dalen gaat het al snel richting de -20 tot -25 en mogelijk ook nog lager. Overdag kunnen we dan onder invloed van een overtrekkend tussenhoog eindelijk weer even genieten van de zon en de verse sneeuw en het belooft een hele mooie dag te worden.


Vooral aan de noordkant vandaag nog weer sneeuw, webcam Reit im Winkl,
Bayerische Alpen (1200m)

Terwijl de wolken gaandeweg de dag ook in de oostelijke Alpen meer en meer zullen oplossen trekt in de westelijke Alpen in de loop van de middag en avond alweer hogere bewolking binnen die geleidelijk steeds dikker zal worden. In de nacht van zondag op maandag volgt dan eerste neerslag in de Franse Alpen waarbij de meeste neerslag in de zuidelijke departementen wordt berekend. Maandag trekt de meest intensieve neerslag via het noorden van Italië naar het oosten verder en zal ook de gebieden langs de zuidelijke Alpenhoofdkam beïnvloeden.

Sneeuw zuidelijke Alpen
Zoals het er nu naar uitziet  zal het laagje boven de Golf van Lion in de loop van de maandagavond tot dinsdag ochtend doorschuiven naar de Golf van Genua -Corsica. Door een opkomende Südstau kan het dan vooral in de avond en nacht op dinsdag in de Italiaanse Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk (oost Tirol, Karinthië) intensief en langduriger sneeuwen, tegelijkertijd neemt in het westen de neerslagactiviteit weer af. De optredende Südstau zorgt er voor dat er zich aan de Alpennoordkant tijdelijk een Südföhn zal ontwikkelen. Dinsdagnacht komt de west-oost georiënteerde cyclonale hoogteas ten zuiden van de Alpen te liggen. Daarmee draait de hoogtestroming geleidelijk via zuidoost naar oost, later noordoost en kan de neerslag (sneeuwval) in verzwakte vorm ook tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen.


Neerslag (sneeuw) volgens het WRF model, ook vandaag is de sneeuw voor de zuikkant verder
terug gerekend
Net als gisteren is ook vandaag nog steeds niet zeker in hoeveel sneeuw er precies gaat vallen. Gisterochtend werd de neerslag bestemd voor de Alpenzuidkant door het GFS al behoorlijk teruggerekend en later op de dag ging ook het WRF overstag. Van de beloofde 100 tot 145cm die zo optimistisch in de Italiaanse Dolomieten en en het zuiden van Oosternrijk zou gaan vallen bleef nog "slechts" 50cm over. Het ECMWF was me zijn 30 tot 70cm opnieuw vrij consistent. Vanmorgen zien we dat de neerslag nog weer verder is teruggerekend dan wel op een zuidelijkere koers doortrekt. Voor bijvoorbeeld Trentino en het zuiden van Karinthië is van de verwachte  145cm vanmorgen nog slechts 45cm tot 50cm over. Vrij zeker is wel dat de meeste sneeuw dit keer toch aan de zuidkant zal gaan  vallen. De gebieden aan de Alpennoordkant moeten het nu een keer met beduidend minder doen (zie kaart hierboven)

Gisteren zagen we al dat er vanaf woensdag verschillen onstaan in de verdere ontwikkeling. Het ECMWF ging uit van een alliantie Azorenhoog-Ruslandhoog met een brug via West Europa met daarbij een geleidelijke stabilisering van de atmosfeer en toenemend zonnig. Het GFS liet daarentegen een volgende storing vanaf de Atlantische Oceaan westen en midden Europa induiken. Ook vandaag zien we bij het ECMWF dit scenario op de kaarten verschijnen en daarmee lijkt de opbouw van hogedruk toch wat moeizamer te gaan verlopen. Pakken we nog even het ECMWF model erbij dan zouden we pas in het weekend wanneer de depressie richting de Balkan is verdwenen, van de invloed van een daarachter opbouwend Scandinavisch hogedrukgebied kunnen gaan profiteren.


ECMWF met wat vertraging maar het winterse hoog staat ook vandaag weer
prominent op de weerkaarten (kaart voor zondag 17 februari)

Net als gisteren berekent het model dat het hoog vervolgens met zijn zwaartepunt wat meer naar het zuiden verplaats. Wordt dit scenario bewaarheid dan mogen we ons gaan verheugen op perfect wintersportweer en wellicht eindelijk weer eens Kaiserwetter in het gehele Alpengebied. Het GFS  is vanmorgen nog wat minder overtuigd van dit zonnige hogedruk scenario. In grote lijnen zien we ook wel een aanzet daartoe maar komen we meer in een soort "niemandsland" terecht.  Vrij zeker is wel dat de vorst met het front van maandag een aantal dagen zal afzwakken om dan vervolgens in weekend weer te verscherpen. Morgen en de komende dagen maar eens verder kijken hoe (en of) zich dit vanaf medio volgende week allemaal zal gaan ontwikkelen.

Winterweer Nederland België
Tussen een lagedrukgebied boven de Oostzee en een hoogtrerug boven de Britse Eilanden wordt  een (zwakke) noordelijke stroming in stand gehouden waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. In deze lucht ontstaan vooral in de kustgebieden enkele winterse buien. Enkele zwaardere exemplaren kunnen vandaag nog wat verder landinwaarts trekken maar algemeen wordt de buien hun "voeding" ontnomen en de meeste doven geleidelijk uit.


Hier en daar was het een "winters" ontwaken in Nederland, zo viel er bijvoorbeeld
in Sijbekarspel mooie 10 cm sneeuw (foto via Twitter Jan Visser -@
janvissersweer)

Vanavond nadert een storing (occlusie) en daarbij kan vooral in het westen en noordwesten van Nederland wat sneeuw vallen. Morgen is het dan tijdelijk droog en klaart het op. Op nadering van het front behorende bij een depressie die naar zuid Europa trekt kan vooral in België en het zuiden van Nederland weer sneeuw gaan vallen. Uitgaande van het Hirlam model mogen vooral de zuidelijke provincies en België rekenen op sneeuw waarbij we de hoeveelheden ergens tussen de 3 en 10cm zullen gaan uitkomen. Kijken we nog even naar de verdere vooruitzichten dan lijkt het vrij koude winterweer met overdag temperaturen rond of iets boven nul en 's nachts meest lichte, soms matige vorst aan te houden. Of het onder invloed van het Scandinavische hoog (ECMWF) vanaf het weekend weer kouder gaat worden is ook voor de Benelux nog onzeker

Tot zover voor vandaag, morgen gaan we verder kijken wat de modellen voor ons in petto hebben en of we wat van de onzekerheid kunnen wegnemen. Fijne dag en ciao vanuit een bewolkt en koud Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: