woensdag 20 februari 2013

Koud, toenemende sneeuwkansen zuidkant

Algemene weersituatie
Tussen opbouwende hogedruk boven Scandinavië en lagedruk druk boven de Middellandse Zee, in combinatie met een hoogtelaag boven Polen- Tsjechië, stroomt achter een koufront arctische diepvrieslucht over grote delen van west en centraal Europa uit.

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel (niveau 2).

Weerpraatje
Februari was over de gehele linie te koud met daarnaast op de meeste plaatsen ook nog eens te weinig zon. Over de sneeuw hoeveelheden hadden en hebben we niet te klagen en met hetgeen er nu ligt kunnen we zonder problemen de rest van het wintersportseizoen uitzingen. Achter een koufront wat momenteel met wat lichte sneeuw over de Alpen trekt komt nogmaals de toevoer van zeer koude lucht opgang. Zeker nog tot en met het weekend zal met (noord)oostelijke winden de toevoer van de voor de tijd van het jaar veel te koude lucht in stand worden gehouden. Toch lijkt het er steeds meer op dat met ingang van de volgende week de invloed van een "opwarmend" hogedrukgebied steeds groter gaat worden en eindelijk ook de zonaanbidders weer eens voor wat langere tijd aan hun trekken gaan komen. Met de zon en de steeds verder opwarmende lucht binnen het hogedrukgebied zullen vooral in de bergen de temperaturen flink kunnen gaan stijgen en gaan we langzaam maar zeker merken dat de lente eraan komt. De wintersportgebieden mogen zich dan ook gaan opmaken voor Kaiserwetter en met de toenemend milde temperaturen zullen de terrasjes zich van dag tot dag meer en meer gaan vullen !


Gisteren was het op veel plaatsen genieten van de zon en perfecte condities. Winterse
"ontspanning" in het Franse Flain (ingezonden via onze APP)
 
Tot in het weekend koud...
Voordat het zover is moeten we dus eerst nog even door een volgende winterse zure appel heen bijten. Uitgaande van een hoogtelaag (koudeputje) boven Polen stroomt achter het koufront nogmaals een portie zeer koude polaire lucht over grote delen van west en centraal Europa uit. De koudste lucht kan de komende dagen tot over de  de noordelijke Alpen uitstromen. ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het wat minder koud maar daar gaan we juist weer te maken krijgen met de invloed van een depressie die boven de centrale Middellandse zee komt te liggen. Deze depressie zal daar nog tot in het weekend blijven rondtollen, in combinatie met hogedruk boven Scandinavië verandert er de komende dagen dan ook maar weinig. Algemeen kunnen we concluderen dat we zeker tot de  25 februari met  een cyclonale (noord)oostelijk hoogtestroming te maken zullen hebben. Het moge duidelijke zijn dat we vanuit die hoek geen lente hoeven te verwachtten.


Perfecte condities gisteren ook op de loipes van de Riederalp
(Aletsch-arena, Oberwallis)
...met vooral in zuiden sneeuw
Terwijl er vandaag vooral aan de noordkant van de centrale Alpenhoofdkam nog wat (lichte) sneeuw kan vallen blijven de zuidelijke Alpen vanaf donderdag gevoelig voor de invloed van de wat zachtere maar vooral ook vochtigere luchtmassa`s die rondom het laag boven de Middellandse Zee naar het noorden worden vervoerd. Het is er dus niet alleen minder koud, er kan ook steeds weer sneeuw gaan vallen. Hoeveel er waar precies gaat vallen is nog steeds niet geheel duidelijk.

Kijken we naar hetgeen GFS en het  ECMWF vandaag berekenen dan zien we net als gisteren in de periode vanaf donderdag tot woensdag volgende week neerslaghoeveelheden van 10 tot 70mm. Het zwaartepunt van de neerslag ligt aan de noordwestelijke Italiaanse Alpenboog (Piemont, Aosta), het zuiden van de  Zwitserse Alpen (Simplon, zuidelijke Engadin) en vooral ook op de Italiaanse Dolomieten en het het zuiden van Oost Tirol en Karinthië. Ook de (zuid)oostelijke deelstaten van Oostenrijk kunnen nog hun deel gaan meepakken. Algemeen kunnen we voor de bovengenoemde gebieden uitgaan van 20 tot 50cm Neuschnee en lokaal ook nog wat meer. Ook de grote neerslaghoeveelheden die gisteren voor het voormalige Joegoslavië werden berekend staan nog fier overeind. In de bergen moet men er rekening houden met periodiek zware en aanhoudende sneeuwval. Vooral in de bergen van Sarajevo gaat tot woensdag erg veel sneeuw vallen, lokaal 100 tot 175cm !

Neerslaghoeveelheden en verdeling adhv het door osn gebruikte WRF model voor
de komende 5 dagen met vooral weer toename van de bonte kleuren in het zuiden 

Vanaf dinsdag de 26 februari zien we dat het hoog boven de Britse Eilanden zich langzaam wat meer naar het zuidoosten toe uitbreidt. Het hoogtelaag met vooral op hoogte nog de restanten van de koude lucht  wordt daardoor gedwongen om zijn biezen te pakken en via Iberische Schiereiland  en later de Golf van Biskaje en Azoren de aftocht te blazen(kaart hieronder). Met het stijgen van de luchtdruk boven het Europese continent en het langzaam opwarmen van de lucht binnenin het hoog wordt het zoals al eerder gezegd van dag tot dag zachter. Vooral in de bergen zullen we dit goed gaan merken. De nog aanwezige koudere lucht kan zich het langst houden in de onderste atmosfeer. In de dalen is het dan nog een stuk kouder en daarbij neemt dus ook de kans op Hochnebel en mist weer toe. Een omgekeerde wereld dus, binnen de meteorologie spreken we van een zogenaamde inversie situatie.


Een abrupt einde van het winterweer met regen en dooi tot op grotere hoogtes is met de bovenstaande ontwikkelingen geen thema, integendeel.Wel zullen we vooral met het vorderen van de week en met de het naderen van maart op de kalende gaan merken dat de winter zijn hoogtijdagen heeft gehad. Vooral wanneer de zon ook nog eens uitbundig zal gaan schijnen zullen bij velen de lentekriebels gaan opkomen en de Alpen kunnen zich dan gaan opmaken voor ideale wintersport condities !
 
Sauerland -Duitse Middelgebergtes
De koude arctische luchtmassa's hebben ook het Sauerland en de Duitse Middelgebergtes volledig in hun macht en gisteren is er op het koufront weer wat sneeuw bijgevallen. Het is er zeer koud en de koude (noord)oostelijke stroming en wind maken het er voor het gevoel nog een stuk kouder op. In het weekend gaan de temperaturen weliswaar iets omhoog maar ook dan blijft het volop winter. Deels schijnt de zon of klaart het op, dan weer overheerst de bewolking of trekken er wolkenvelden over en lokaal kan er wat sneeuw of een sneeuwbui vallen. Dit geldt met name voor zondag en maandag. Vanaf dinsdag geleidelijk meer zon en oplopende temperaturen. Momenteel ligt er tussen de 30 en 70cm sneeuw van prima kwaliteit en alle liften draaien op volle toeren.


Prima wintersport mogelijkheden de okomende dagen in het Sauerland
 webcam "Kappe"

Morgen maar weer eens kijken of het inderdaad allemaal zo zal gaan verlopen zoals hierboven beschreven of dat Thialf misschien toch nog één of andere winterse verrassing voor ons in petto heeftt, je weet immers maar nooit met het weer ! Fijne dag en stay tuned !

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nlGeen opmerkingen: