woensdag 6 februari 2013

Winter bijt zich verder vast

Algemene weersituatie
Tussen een hogedrukgebied west van Portugal richting de mid Atlantische Oceaan en een gordel van lagedruk welke zich uitstrekt van zuid Scandinavië richting centraal Europa, stroomt in een noordwestelijke hoogtestroming onverminderd koude en vochtige lucht over het Alpengebied uit. Mee optrekkende storingen zorgen regelmatig voor flink oplevende sneeuwbuiactiviteiten, waarin de meeste zon in eerste instantie is weggelegd voor de zuidelijke berggebieden.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 3 (oranje) tot plaatselijk niveau 4 (rood) in het noorden van de provincie Steiermark. Algemene gladheid tot in het dal door sneeuwval
 
Weerpraatje
Wat worden we wat sneeuw betreft toch verwend de laatste dagen en het einde is nog niet in zicht. Velen zullen zich met de naderende krokusvakantie gaan afvragen of er aan al dat sneeuwgeweld eens een keer een einde gaat komen (luxe probleem) en er zicht is op wat stabielere weersvooruitzichten, maar daarover later in het weerbericht meer. Toch zijn er ook gebieden waar de zon de laatste dagen wel regelmatig te bewonderen is, en dan met name in een strook die loopt van de zuidwestelijke Franse Alpen via het zuiden van Wallis en Tessin richting het Italiaanse zuiden van Tirol. Helemaal verwonderlijk is dat natuurlijk niet want in een meest noordwestelijk georiënteerd stromingspatroon verliezen de wolken hun vocht/sneeuw het meest aan de Alpennoordzijde en deels ook in de wat meer beschutte inner-alpine gebieden in het centrale gedeelte van de Alpenregio.


Omgeving van Kaltenbach profiteerde gisteren tussentijds ook van de heerlijke zon. Via @Sneeuwhoogte App
 
Weerbeeld vandaag
Ook vandaag blijft het niet droog in de Alpenlanden. Een lagedrukgebied trekt via het noorden van België richting het noorden van Zwitserland verder oostwaarts. Een hieraan verbonden occlusiefront zorgt wederom voor een opleving van de sneeuwbui-activiteiten  waardoor er gemiddeld tussen de 20 en 40cm verse sneeuw kan gaan bijvallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt vandaag in het gebied rond de Franse Hautes Savoie en Zwitserse Berner Alpen. In de oostelijke Alpen kan vooral de omgeving van de provincie Vorarlberg en het noorden van Tirol ook wat sneeuwbuien gaan verwachten, maar hier is de activiteit toch beduidend minder sterk dan in de westelijke Alpen het geval is. Liefhebbers van de zon kunnen vandaag terecht in het Franse les Alpes Maritimes, het Italiaanse Valle d'Aosta, het zuiden van Tessin en Italiaanse Dolomieten.


WK skiën in Schladming krijgt te maken met diepvriestemperaturen komende dagen!
 

Lage temperaturen
De lucht die vandaag vanuit het westen over de Alpenregio uitstroomt wordt eigenlijk alleen maar kouder en kouder. Op 2000 meter hoogte schommelt de temperatuur overdag zo rond de -10 graden en op 3000 meter hoogte vriest het overdag met ongeveer -16 graden zeer streng. Om U een idee te geven hoe koud het is: op 4000 meter vriest het gemiddeld zo'n 25 graden en dat zijn toch echt bitter koude condities, zeker in combinatie met de flink doorstaande noordwestelijke wind die over de hoogste bergtoppen waait vandaag.


Omgeving van les Houches Chamonix-Mont Blanc via @Sneeuwhoogte App

Ook op donderdag en vrijdag blijft het nog vrij onbestendig en tegelijkertijd ook zeer koud wintersportweer. Vanuit het noordwesten zien we nog steeds trogvormige buienstoringen het Alpenweer gaan beïnvloeden waardoor er van tijd tot tijd flinke sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. De luchtdruk blijft onverminderd hoog in het zeegebied ten westen van Portugal en de rugas bouwt zelfs iets verder noordwaarts op. Aan de oostflank van dit systeem blijft de ijskoude glijbaan intact en stroomt zeer koude en van hogere breedtegraad afkomstige polaire lucht diep Europa binnen. Tegen het weekend lijkt het Alpenweer zich dan tijdelijk wat meer te gaan stabiliseren en zal ook vooral de wind aanzienlijk minder sterk aanwezig zijn.


Aan sneeuw geen gebrek! Ehrwald gisteren via @Sneeuwhoogte App
 
Verdere vooruitzichten richting Krokusvakantie
Een blik op de weerkaarten voor volgende week laat bij de diverse ensembles toch duidelijke verschillen zien. De kille en harde noordwestelijke hoogtestroming raken we op termijn volledig kwijt. Het begin van de week lijkt onder een rug van hoge luchtdruk met flink wat zon aardig te gaan starten. Rond dinsdag koerst een lagedrukgebied via het midden van Frankrijk  op woensdag richting het Middellandse Zeegebied. Hierdoor draait het windpatroon in eerste instantie naar een meer zuidelijke richting, waarbij de Franse Alpen en ook dit keer de zuidelijke Alpen op wat sneeuw kunnen gaan rekenen. Later zien we dan door luchtdrukstijgingen boven noordoost Europa een duidelijke stabiliserende trend voor de wintersportgebieden plaatsvinden waarbij flink wat zon te verwachten is. Morgen maar eens kijken of dit patroon dan ook nog terug te vinden is in de diverse weermodellen.

Sauerland en Duiste middelgebergtes
De condities waren hier al niet echt slecht en zijn zelfs nog wat verder verbeterd. Vandaag en morgen kunnen hier nog enkele sneeuwbuitjes gaan vallen en de temperatuur komt ook in het dal voorlopig niet meer boven het vriespunt uit. Volop snowboard en ski mogelijkheden dus voor degene die zich wat dichter bij huis willen gaan uitleven. Ook hier geldt dat de winter zich voorlopig vast zal gaan bijten waardoor de vooruitzichten voor de langere termijn er onverminderd gunstig uitzien.


Omgeving van de Suerenberg. Verse sneeuw en prima vooruitzichten ook dichter bij huis!
 
Winterweer Nederland
Na het opentrekken van de gordijnen vanmorgen ziet het er weer adembenemend winters mooi uit op vele plaatsen. In grote delen van het land is de afgelopen nacht een aantal centimeters sneeuw gevallen, waarbij de noordelijke begrenzing ongeveer liep van Den Helder via het noorden van Flevoland richting Almelo. Ten noorden van deze lijn is er amper sneeuw van betekenis gevallen maar daar zijn wel de laagste temperaturen gemeten de afgelopen nacht. Het ziet er de aankomende dagen vrij winters uit voor ons eigen land, waarbij west Europa meer en meer onder invloed komt te liggen van een opbouwend hogedrukgebied boven centraal Zweden. Tegen maandag neemt de sneeuwkans weer aanzienlijk toe wanneer een lagedrukgebied ten zuidwesten van ons land onderdoor lijkt te gaan koersen. Of de februari-winter een lang leven is beschoren is nog maar de vraag, maar voorlopig maar weer genieten van de heerlijk koudere en ook heldere luchtsoort.


Vanaf vrijdag voorlopig volop winters!

Weerbericht vandaag verzorgd door Michael van  der Poel   @MichaelvdPoel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl


Geen opmerkingen: