Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 17 maart 2013

Josef sneeuw

Algemene weersituatie
Het tussenhoog welke ons gisteren het mooie "Spätwinterwetter" bezorgde trekt verder naar oost Europa weg. Vandaag krijgen de Alpen te maken met een toenemend sterke zuidwestelijke hoogtestroming. Terwijl de Alpennoordkant te maken krijgt met een stormachtige Föhn stuwen zich vochtige luchtmassa`s aan de Alpenzuidkant.  

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3). In westelijke en zuidelijke Alpen opkomende en aanhoudende deels intensieve sneeuwval

Weerpraatje
Ook zo genoten van het schitterende weer met veel zon en heerlijke winterse condities gisteren ? Gezien de mooie plaatjes en positieve reacties die ook gisteren weer vanaf locatie via de APP binnenkwamen (bedankt weer allemaal voor het inzenden) eigenlijk een overbodige vraag: gewoon super weer was het en mede ook gezien de tijd van het jaar mogen we absoluut niet klagen. Sneeuw ligt er boven de 1500 tot 1800 meter nog in overvloed (hogere pistes vanaf 2000 meter tussen de 200 en 480cm) en ook de kwaliteit van de sneeuw en pistes is gewoon nog heel erg goed.


Winter wonder land in de Zillertal Arena (Gerlos) gisterenmiddag. (ingezonden via de APP)
Geinteresseerd in dit prachtige gebied ? Neem dan eens een kijkje op >> Zillertal Arena <<

Toch was het gisteren niet overal even mooi. Iets sneller dan eigenlijk de bedoeling was trok er in de loop van de ochtend en voormiddag al een gebied met hogere bewolking van het zuidwesten binnen en rond het middaguur was vooral boven Zwitserland veel hogere bewolking aan het zwerk aanwezig die het de zon steeds moeilijker maakte. In de namiddag en avond trok het dan vanuit het westen op meer plaatsen dicht. Rond middernacht was de grens met de bewolking gevorderd tot halverwege Oostenrijk. In de zuidwestelijke Alpen en deels ook de Italiaanse Alpen viel al in de middag en avond eerste meest nog lichte sneeuw.

Josef of Seppi sneeuw
Overigens wel eens gehoord van "Josef" sneeuw ? Joseftag, hier in Wallis ook Seppitag genoemd, is een officiële Katholieke feestdag die op 19 maart gehouden wordt. Heel vaak valt er op of rond deze dag in het hier vlakbij gelegen Simplongebied sneeuw van betekenis en men spreekt hier dan ook over "Josef of Seppi sneeuw.  Zelf heb ik al menige winter mogen meemaken dat er in korte tijd tussen de 30 en 50cm viel en soms ook nog veel meer. De Simplon en de zuidelijke Walliser dalen moeten het vooral hebben van de Südstau en ook nu weer lijken ze weer een dik pak Seppie sneeuw te gaan krijgen. Gisteravond begon het ook in de Simplon lichtjes te sneeuwen en de neerslag zal zich in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam vandaag alleen nog maar verder intensiveren en naar het westen toe uitbreiden.


"Lekkah" genieten ook in Hinterglemm (via APP)

De gebieden aan de Alpennoordkant hebben te maken met een sterke Südföhn en hier is het meest droog en föhnig opgeklaard. De oostelijke Alpen hebben vandaag nog te maken met veel zon maar ontkomen uiteindelijk ook niet aan de weersverslechtering die vanuit het westen nadert. Aan de Alpennoorkant ook hier een deels stormachtige Südföhn en van het westen uit aan de Alpenzuidkant toenemend nat dan wel wit. De laatste restanten koudere lucht zullen worden opgeruimd en daarmee komt ook hier in navolging van de westelijke Alpen de temperatuur op een wat hoger niveau uit. Toch is het altijd nog koud genoeg voor sneeuwval variërend vanaf de dalen tot circa 1000 meter. De temperaturen lopen uiteen van -8 tot -4 graden op 2000 meter en -14 tot -8 graden op 3000 meter, de laagste waardes gelden voor de westelijke Alpen alwaar weer wat koudere lucht is binnengestroomd. Het nulgraden niveau wisselt sterk, in het westen algemeen rond de 1000 meter en in de oostelijke Alpen tussen de 1300 meter in de westelijke delen en 300 meter in het uiterste oosten.


Omdat het zo mooi was nog een schitterend winters plaatje gistermiddag genomen aan
de voet van de Allalin in Saas-Fee, Wallis-Zwitserland  (foto ingezonden Bas Laros)

Aanhoudend onbestendig
Ook de maandag en de dinsdag niet veel beter en eerder slechter (of wanneer het om sneeuw gaat beter). De sneeuwval kan zich met een nog wat in kracht toenemende Südstau in het zuiden nog wat intensiveren en breidt zich daarbij verder over de oostelijke Alpenzuidkant uit. De neerslag wordt ook nog eens versterkt door een van het westen uit opkomend koufront, de föhn zal dan overigens nergens meer een thema zijn. Dinsdag neemt de neerslag weliswaar weer aan intensiteit af maar het blijft ook dan onbestendig met steeds weer buien die mogelijk met onweer gepaard kunnen gaan.

De rest van de week houdt het onbestendige en wisselvallige "Westwindwetter" aan. Steeds weer valt er regen of buien met voorkeur rond de noordelijke Alpenhoofdkam, boven de 500 a 1000 meter valt sneeuwt en bij dit alles staat er ook nog eens veel wind. Vrijdag en en deels ook nog op zaterdag zou het onder invloed van een tussenhoog overal meer (tijdelijk) weer droog en vooral ook wat zonniger moeten worden. In de loop van de zaterdag neemt in de westelijke Alpen de bewolking alweer toe gevolgd door eerste neerslag. Deze neerslag hoort bij een front gekoppeld aan een volgende depressie vanaf de Britse Eilanden richting het westen van Frankrijk koerst (zondag). Volgende depressies op de Atlantische Oceaan staan ook al te trappen en zullen naar alle waarschijnlijk de onbestendige "Westwindwetter" fase weer doen opleven.


Veel sneeuw gaat er aan de zuidkant vallen. Foto skigebied van Breuil-Cervina (Aosta)
aan de voet van de Monte Cervino (Matterhorn)

Sneeuwval
Het door ons gebruikte hoogresolutie WRF model berekent nog steeds Neuschnee hoeveelheden die in de Süd en en Südweststau gebeiden kunnen oplopen tot 50 a 90cm. Aan kop gaat vanmorgen het Italiaanse Courmayeur (Aosta) met 102 cm op de berg en 49cm in het dal. Veel sneeuw verder vooral  in de westelijke Franse Alpen (Haute Savoie), de zuidelijke Zwitserse (Tessin) en Oostenrijkse Alpen (Karinthië) en de Italiaanse Alpen (Aosta, Dolomieten). Het ECMWF houdt het 40 tot 80cm met ook hier het zwaartepunt in de Staugebieden van de westelijke en zuidelijke Alpenhoofdkam. Diegenen die overigens van zijn de komende dagen naar de skigebieden van het voormalige Joegoslavië af te reizen (Sarajevo) mogen zich verheugen op nog veel meer sneeuw. Langs de gehele Adriatische westkust gaat overigens de komende dagen erg veel neerslag vallen.

Daarmee kunnen we concluderen dat we de komende dagen een vrij onbestendig weerbeeld zullen gaan krijgen met vooral op maandag en dinsdag sneeuwval. De temperaturen liggen iets onder of rond het langjarig gemiddelde. Vrijdag en zaterdag zouden wel weer eens heel mooie dagen kunnen gaan worden. Morgen maar weer eens verder kijken wat ons allemaal nog te wachten staat. Fijne zondag en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: