vrijdag 8 maart 2013

Winterse maartweek voor de boeg

Winter comeback 

Het is zacht en vrij vriendelijk wintersportweer in de Alpen vandaag, waarbij er op de nadering van een frontale zone vanuit het zuidwesten wat sneeuw kan gaan vallen. Het weekendweer typeert zich als licht wisselvallig, waarbij we ons na het weekend op gaan maken voor een gevoelig koudere periode!

Algemene weersituatie
Een lagedrukgebied boven de zuidwestelijke Atlantische Oceaan is verantwoordelijk voor de aanvoer van subtropische maritieme lucht richting grote delen van Europa. Tegelijkertijd ontwikkelt zich ten oosten van Groenland een krachtige hoogterug, waarbij aan de oostflank van dit systeem maritiem arctische luchtmassa's zuidwaarst gaan uitstromen. Na het weekend krijgt ook het Alpengebied met deze luchtsoort te maken waardoor de temperatuur flink onderuit zal gaan.

Waarschuwingen
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2 tot 3)

Weerpraatje
En zo kabbelt de maand maart rustig voort, waarbij het de laatste dagen lenteachtig aandeed in de Alpen. De vele zonuren in combinatie met de vrij hoge temperaturen zorgen voor heerlijk wintersportweer, waarbij de terrassen gezellig vol zaten. Hoe anders zal het volgende week zijn. In grote delen van Europa zal de winter genadeloos terugkeren en ook de Alpenlanden krijgen hier een flinke staart van mee, maar daarover straks meer!

Mooi plaatje uit de buurt van Leogang gisteren via de @Sneeuwhoogte App 

Het weerbeeld voor vandaag is eigenlijk weinig spectaculair waarbij de temperaturen zich aanhoudend op een vrij hoog niveau bevinden. Het nulgradenniveau vinden we in de westelijke Alpen rond de 2000 meter terug en op 3000 meter vriest het een graad of 6. In de oostelijke gebieden is het nog wat zachter met waardes die hier nog  ongeveer 3 graden boven liggen, waarbij het ook meteen duidelijk is we nog steeds te maken hebben met vrij milde en zachte condities. Later in de ochtend komt er vanuit het zuidwesten een zwak occlusiefront opzetten waaruit in eerste instantie vooral in de Franse Alpen boven de 1600 meter wat sneeuw kan gaan vallen. Ook meer oostelijk en dan vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam is er lokaal wat lichte sneeuw mogelijk, maar het blijft hooguit bij enkele centimeters neuschnee. Vanwege het zuidwestelijke windpatroon is de meeste zon vandaag weggelegd voor het noorden van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.


Lekker  jumpen in de buurt van Krimml/Zillertalarena via de @App

Langzaam kouder
Zondag nadert dan later op de dag een eerste koufront vanuit het noordwesten het aandachtsgebied waaruit het vooral in het noordwesten van Zwitserland en later ook meer oostwaarts richting de Oostenrijkse berggebieden op uitgebreide schaal kan gaan sneeuwen, waarbij de sneeuwvalgrens kan gaan dalen richting de 1000 meter en later zelfs nog wat lager. Achter dit koufront bevind zich een portie aanzienlijk koudere lucht en koelt de atmosfeer flink af, waarbij de temperatuur aan zijn vrije val zal kunnen gaan beginnen. Dit leidt dan tevens een periode in waarin het de rest van de week winters zal gaan blijven en de sneeuwvalgrens verder richting het dal zal kunnen gaan zakken.

Genualaag
In de meest actuele uitdraai van het Europese ECMWF model zien we op dinsdag een interessante situatie op de weerkaart verschijnen. Aan de zuidflank van een Noord-Atlantische hogedrukcel ontwikkelt zich west van Bretagne een storing die oostzuidoostwaarts richting het zuiden van Frankrijk koerst. Deze storing kan in het midden van de week wel eens voor een flink pak sneeuw gaan zorgen waarbij volgens de laatste gegevens vooral de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen op sneeuwramkoers liggen. Alles hangt nog af van de precieze timing en koers van het laag, want een klein koersverschil in trekrichting kan net het verschil maken tussen wel of geen sneeuw van betekenis!


Genualaag volgende week met sneeuw van betekenis?

Belgische Ardennen en Sauerland
Ook in deze gebieden gaan de winterse omstandigheden volledig terugkeren. Zaterdag valt de neerslag in eerste instantie nog in de vorm van regen maar naarmate de dag vordert zal de regen langzaam steeds meer overgaan in vastere vorm. Op zondag als de koudere lucht er echt goed inkomt valt de sneeuw tot in het dal en gaat de temperatuur in de nacht van zondag naar maandag flink onderuit. Afhankelijk van nachtelijke opklaringen zijn waardes tussen de -10 en de -15 graden C zeer wel mogelijk, waarbij de verschillen met afgelopen week spectaculair groot zijn (lenteachtige temperaturen).


Sneeuw in les Alpes Maritimes momenteel. Webcam Isola 2000

Samenvattend kunnen we gaan zeggen dat we in eerste instantie nog te maken hebben met zachte en licht wisselvallige omstandigheden. Vanaf zondagnacht zal de temperatuur dan gevoelig onderuit gaan waarbij er van tijd tot tijd sneeuw gaat vallen en we ons gaan opmaken voor een koude wintersportweek.

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: