dinsdag 19 maart 2013

Wisselvallig en vrij koud


Vanuit het zuidwesten opklarend

Na alle sneeuw van de afgelopen dagen ziet het er vooral in de Franse Alpen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam stukken vriendelijker uit met flinke zonnige perioden. Aan de Alpennoordzijde meer bewolkte condities en kunnen aanvankelijk nog enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen


Algemene luchtsituatie
Een complex lagedrukgebied boven centraal Europa zorgt voor vrij koud en wisselvallig weer in het Alpengebied. In een meest westelijk georiënteerd stromingspatroon trekken van tijd tot tijd trogvormige storingen het aandachtsgebied binnen, waardoor de kans op sneeuwbuien periodiek aanzienlijk toeneemt. Zo ook op woensdagochtend, wanneer een buienstoring de Franse Alpen vanuit het zuidwesten nadert.
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 ( geel-oranje), met lokaal niveau 4 (rood) voor delen van de Franse Alpen.
 
Weerpraatje
Na een sneeuwrijke periode, en dan met name voor delen van de Franse en Italiaanse Alpen, knapt het Alpenweer langzamerhand weer wat op. Vandaag zien we door luchtdrukstijgingen de atmosfeer vanuit het zuidwesten weer wat stabiliseren, en laat de zon zich vooral in de Franse en Italiaanse Alpen al weer wat vaker zien. Ten noorden van de Alpenhoofdkam kunnen er aanvankelijk nog wat sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen, die naarmate de dag vordert oostwaarts trekken en verder in activiteit af gaan nemen.

Ondergesneeuwd Chatèl in de Portes du Soleil gisteren via @Sneeuwhoogte App
 
Milaan - San Remo winters horrorscenario
De afgelopen dagen heeft het winterweer vooral in grote delen van de Franse en Italiaanse Alpen flink huisgehouden. Op meerdere plaatsen zijn hoeveelheden gemeld van tussen de halve en een meter verse sneeuw. Het ging er afgelopen zondag zelfs zo erg aan toe dat een deel van het parcours van de befaamde klassieker Milaan San Remo met de bus afgelegd moest worden. De hellingen van de Manie en de Passo del Torchino waren veranderd in spiegelgladde ijsbanen en de sneeuwjacht met extreem lage temperaturen deden de rest. Onverantwoord om hier te gaan koersen en de wedstrijdleiding greep dan ook in door een gedeelte van het parcours te gaan verbussen!


Half pipe wordt geprepareerd in Tignes. X-games via @Tignestweets
 
Weerbeeld langere termijn
Ook op de wat langere termijn lijkt er van enige verzachting volgens de laatste gegevens geen sprake. Johann kaartte dit gisteren al aan, en kijkende naar de ECMWF clusters van de komende dagen zien we dat de maritieme subtropische luchtmassa's het Alpengebied volgens deze setting nog niet kunnen gaan bereiken. De scheidingslijn tussen de koudere en warmere luchtmassa's lijkt precies over de Alpen positie te gaan kiezen. Het Amerikaanse GFS is echter nog niet helemaal overtuigd en laat aan de oostflank van een uitdiepend Atlantisch laag de zachtere lucht wel over het Alpengebied heen
stromen. Mijn ervaringen met het Europese ECMWF zijn toch een stuk beter dan met zijn Amerikaanse tegenhanger en ben dus geneigd te zeggen dat het op termijn wat kouder blijft dan gemiddeld.


ECMWF blijft koud op de langere termijn!

Ook de laatste run die net binnen is blijft koud op termijn. Wel is het zo dat er rond vrijdag toch tijdelijk wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten gaat binnenstromen. Een "warmbloedige" depressie ten zuidwesten van Ierland is hier verantwoordelijk voor en op zaterdag kan het nulgradenniveau vooral in de westelijke Alpen tijdelijk tot boven de 2000 meter gaan uitstijgen. Na het weekend wordt het zwaartepunt van lagedruk dan boven de Balkan en zuidoost Europa berekent. Hierdoor kan aan de achterzijde van dit laag wederom aanzienlijk koudere lucht die boven noordelijke breedten aanwezig is het Alpengebied gaan binnenstromen. We zijn voorlopig dus nog niet van de winterse omstandigheden af! Johann gaat  morgen kijken hoe zich dit verder zal gaan ontwikkelen de komende periode.


Schitterende condities in het Italiaanse Toblach/Zuid Tirol 1256m

Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door @Michael van der Poel
 
@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

Geen opmerkingen: