Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 15 maart 2013

Zaterdag veel zon, volgende week veel sneeuw

Minder koud, meer zon


Vandaag beleven we het thermische dieptepunt van deze late en extreme koude-inval. Zaterdag wordt het van het westen uit markant zachter gevolgd door toenemend onbestendig weer in de periode van zondag tot woensdag. In de westelijke en zuidelijke Alpen gaat lokaal veel sneeuw vallen. Vanaf het midden van de week van het westen uit toenemend hogedruk invloed en zachter.

Algemene weersituatie
Een zwakke storing trekt via de oostelijke Alpen weg, een hogedrukgebied zorgt vanuit het westen voor een verdere weersverbetering. Zaterdag komen de Alpen aan de voorzijde van een Brits laag in een zuidelijke stroming terecht. Terwijl aan de noordkant de föhn opkomt stuwen zich vochtige luchtmassa`s aan de Alpenzuid en zuidwest zijde

Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)

Weerpraatje
Donderdag konden we volop genieten van de polaire luchten en daarbij behorende mooie wolken formaties. Terwijl ten noorden van de Alpenhoofdkam steeds weer sneeuwbuien vielen stond aan de zuidkant en deels ook in de inner-alpine gebieden van Zwitserland een krachtige Nordföhn die voor mooie  brede opklaringen zorgde. Vooral aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam was de föhn door de koude lucht en een "Stau-druk" overschot van 13 tot 15 hPA zeer goed ontwikkeld en was tot ver in het aangrenzend laagland te voelen. Zo meldden bijvoorbeeld Locarno en Lugano windsnelheden (pieken) tot 80km/h. Het kwik kwam aan de noordkant overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt uit en alleen aan de zuidkant werd dankzij de föhn hier en daar nog 10 graden gehaald. Met de stormachtige föhn was het ondanks de hogere temperaturen ook hier voor het gevoel gewoon koud.


"Frisjes" gisteren ook in Fiss (ingezonden via de APP)

In de loop van de dag klaarde het in de westelijke Alpen flink op, de oostelijke Alpen hielden veel bewolking en de zon liet zich nauwelijks tot  niet zien. Vooral in de zuidoostelijke Alpen viel ook nog wat (lichte) sneeuw. De afgelopen nacht kon het kwik vooral in de gebieden met opklaringen flink onderuitgaan en op veel plaatsen werd strenge tot zeer strenge vorst geregistreerd.

Vandaag mogen de westelijke Alpen zich verheugen op veel zon. Meer bewolking is `s morgens nog aanwezig in de Nordstau gebieden (Berner Alpen -Glaner Alpen) welke in de loop van de dag geleidelijk meer en meer zal oplossen waardoor ook hier de zon de atmosfeer een extra thermisch ruggensteuntje kan bezorgen. Ook de noordkant van de oostelijke Alpen heeft nog te maken met deels hardnekkige Stau bewolking. Hier en daar kan er uit de bewolking ook nog wat lichte sneeuw vallen. Of het de zon morgen zal lukken de bewolking ook daar (gedeeltelijk) open te breken is nog maar zeer de vraag. Grootste kans hierop hebben de westelijke deelstaten. Voor wat betreft de oostelijke Alpenzuidkant hetzelfde liedje als in het westen: met de krachtige Nordföhn ook hier veel zon, enkel richting het zuidoosten eerst ook nog (rest)wolken.


Tiefschnee, koud weer en goede condities werden via de APP gemeld vanuit Zell am See

Bij dit alles is het vandaag zeer koud met temperaturen die niet onderdoen voor een winterse periode  in de "Hochwinter" (januari).  Zo vriest het op 2000 meter 10 tot 15 graden en op 3000 meter 10 tot 23 graden. Op de hoogste toppen beweegt het kwik rond de -26 graden. Voor wat betreft het nuldgradenniveau dan wel de sneeuwvalgrens behoeven we ons geen zorgen te maken, die ligt overal "aan de grond". De wind die krachtig tot hard doorstaat en in de föhngebieden kan uithalen tot stormachtig maakt het er in combinatie met de lage temperaturen voor het gevoel nog een stuk kouder op. Dus weer goed warm aankleden en tijdens de "breaks" en apres ski in ieder geval een plekje uit de wind in de zon of lekker achter het glas opzoeken.

Ook de nacht van vrijdag op zaterdag belooft onder een heldere hemel en met het verder afnemen van de wind behoorlijk koud te gaan verlopen. Opnieuw gaat het op uitgebreide schaal streng tot zeer streng vriezen. Overdag gaat het echter, in tegenstelling tot de vrijdag, "van het westen opwarmen" en met een opkomende Südföhn wordt het vooral aan de Alpennoordkant markant zachter. De oostelijke Alpen blijven ook zaterdag nog in de wat koudere lucht liggen.


Zaterdag belooft een perfecte dag te gaan worden. Foto Aberg-Langeck (Hochkönig)
met 45 tot 120cm sneeuw

De opwarming wordt veroorzaakt door het draaien van de hoogtestroming naar zuidwestelijke richtingen. De aangevoerde lucht is niet alleen een stuk zachter maar ook vochtiger en met het in kracht toenemen van de zuidwestelijke stroming stuwen zich de wolken meer en meer tegen de westelijke en zuidelijke Alpenhoofdkam. Zaterdag is daar aanvankelijk nog niet veel van te merken en eerste hoge wolkenvelden die de zuidwestelijke Alpen binnendrijven zijn nog vrij onschuldig en kunnen de zon nog niet echt frustreren. Het overgrote deel van de Alpen krijgt gewoon een prachtige dag voorgeschoteld en de zon kan overuren gaan maken. Met het geleidelijk oplopen van de temperaturen is het vooral in de westelijke Alpen een heel stuk aangenamer vertoeven.

In de nacht van zaterdag op zondag  gaat het dan in de westelijke en zuidwestelijke Alpen sneeuwen en overdag breidt de sneeuwval zich verder naar het westen toe uit. Tegen de avond kan dan ook in het zuidwesten van Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten sneeuw gaan vallen. Ten oosten  van de Vorarlberg-Tirol blijft het droog en ook zondag de zon het weerbeeld bepalen, ook de temperaturen blijven er een aantal graden achter en in de oostelijke deelstaten is het gewoon nog koud.


Vooral aan de noordkant van de Alpen valt  momenteel uit de Staubewolking nog sneeuw,
webcam winters Reit im Winkl, Bayerische Alpen (1200m)

Maandag trekt de bewolking en neerslag verder naar het oosten en vooral langs de westelijke en zuidelijke Alpenhoofdkam kan het aanhoudend en intensief sneeuwen. Minder sneeuw en veelal droog blijft het in een gebied aan de Alpennoordkant ten oosten van Salzburg, deels kan hier ook de zon nog langere tijd schijnen.
Het slechtere weer met de opkomende Südfhön en Südstau wordt veroorzaakt door een depressie die in het weekend positie in neemt boven de Britse eilanden. Richting de maandag zien we twee deel depressies van het moederlaag afsplitsen. Eentje ligt maandag boven de Alpen en een andere boven de Golf van Lion. De daarbij behorende fronten zorgen voor de weersverslechtering met deels veel sneeuw. Ofschoon de modellen voor de dinsdag met wat verschillen qua timing en koers van de depressies op de proppen komen lijkt het er sterk op dat we ook dinsdag met met onbestendig weer rekening moeten houden. Het is meest bewolkt en steeds weer kan er sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt op alle dagen meest tussen de 700 en 1200 meter en deels kan het bij intensieve neerslag tot in dalen blijven sneeuwen.


Maandag moeder depressie boven Britse Eilanden met 2 randstoringen
in de buurt van de Alpen

Woensdag trekt het meest actieve weer zich terug naar het oosten en vanuit het westen wordt het geleidelijk wat droger en het kan al wat gaan opklaren. Deze weersverbetering hebben we te danken aan luchtdrukstijgingen vanuit het westen (opkomend tussenhoog) en zal donderdag verder doorzetten.  Op de Atlantische Oceaan zien we ten zuidwesten van Ierland alweer een volgende depressie op de weerkaarten verschijnen Met een naar zuidwest draaiende stroming wordt dan steeds zachtere lucht aangevoerd en ook de föhn tendens neemt vanaf donderdag weer toe.

Zeer veel sneeuw zuiden
In de periode van zaterdagnacht tot woensdagochtend kan vooral in de westelijke en zuidelijke Stau gebieden veel neerslag vallen. Het WRF model heeft de neerslaghoeveelheden nog eens flink opgehoogd en berekent boven de 1200 tot 1500 meter 50 tot 100cm en lokaal bij gunstige Stau meer dan een 150cm meter sneeuw. Het zwaartepunt van de sneeuwval wordt in de Südstau gebieden van de zuidelijke centrale Alpen berekend. Zo kan er in het zuiden van het Zwitserse Engadin, het zuiden van Zuid Tirol en Karinthië en in de Italiaanse Dolomieten (Trentino) volgens het model tot 175cm van het witte goud gaan vallen!


Steeds bonter wordt het met de kleuren (en dus de sneeuw) voor de komende
5 dagen. Lokaal tussen de 100 en 175cm !

Het ECMWF is net als gisteren wat minder scheutig maar komt ook altijd  nog met 30 tot 80mm aan neerslag, ook dit is genoeg voor lokaal meer dan een halve meter. In hoeverre de neerslaghoeveelheden nog gecorrigeerd zullen worden hangt vooral af van de koers van de depressie. Zeker iets om de komende dagen even goed in de gaten te houden. Mocht u dit weekend richting de Alpen vertrekken houdt dan vanaf zondag rekening met opkomend sneeuwval die voor verkeersoverlast kan gaan zorgen. Dit geldt zondag met name voor de Franse, zuidelijke Zwitserse en noord Italiaanse Alpen en maandag ook voor de zuidelijke Oostenrijkse Alpen en Dolomieten.

Tot zover dit wat uitgebreidere (weekend) Alpenweerbericht. Al diegenen die afzakken richting de Alpen een goede reis gewenst, alle andere een fijne dag, hetzij (nog) thuis hetzij op de pistes. Ciao vanuit een koud Zwitsers Oberwallis

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl

  



















Geen opmerkingen: