Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 5 oktober 2013

Tijdelijk wisselvallig, aanhoudend zacht


Tot een halve meter sneeuw in hooggebergte westelijke Alpen

 Een frontale storing trekt in de nacht vanuit het zuidwesten het Alpengebied binnen en zorgt vooral in de westelijke Alpen, en later meer oostwaarts, voor wisselvallige condities met op uitgebreide schaal regen van betekenis. Boven de 3000 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw.


Het Alpenweer vandaag verzorgd door weercollega Michael van der Poel

Vandaag start dan ook voor mij een nieuw wintersportseizoen,  nadat Johann afgelopen dinsdag het spits al had afgebeten. De batterijen zijn hier weer volledig opgeladen en zie dan ook reikhalzend uit naar de komende wintermaanden, waarbij we hopelijk weer schitterende omstandigheden voor onze kiezen geworpen krijgen. Het is in oktober altijd weer even wennen om over sneeuwsituaties te gaan schrijven waarbij de weerkaarten ook niet altijd even goed willen meewerken. Maar goed, het seizoen is nog maar amper gestart en het is misschien iets teveel van het goede om meteen volledig winterse omstandigheden te kunnen gaan verwachten.

Terwijl de eerste serieuze sneeuwdump in de Alpen nog moet plaatsvinden, kijk ik ondertussen met een jaloers oog naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daar heeft de winter inmiddels al wel meedogenloos toegeslagen en werden de Rocky Mountains getrakteerd op een gigantisch pak verse poedersneeuw!


Utah in de omgeving van Snowbird. Kreeg deze waanzinnig mooie afbeelding binnen via @markwitzphoto

Deze ideale sneeuw omstandigheden werden mogelijk gemaakt onder een vrij zuidelijk georiënteerde straalstroom die precies over de Rocky Mountains liep. Aan de achterzijde van een oostwaarts koersend lagedrukgebied stroomde een portie koude polaire lucht over deze bergstreek uit, waarbij door stuwingsverschijnselen een heerlijk pak verse poedersneeuw naar beneden dwarrelde!


Mount Shuksan in de staat Washington aan de Amerikaanse westkust. Om jaloers op te worden!

Maar genoeg gepraat nu over de vroege winterinval aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en zijn we natuurlijk benieuwd hoe het weer in de Alpen zich de komende dagen en op de wat langere termijn zal gaan ontwikkelen. Afgelopen nacht is vanuit het zuidwesten een frontale storing het Alpengebied binnengetrokken waar op uitgebreide schaal regen uit valt. Het nulgradenniveau vinden we in de westelijke Alpen pas terug rond de 3200 meter en ligt de sneeuwvalgrens vandaag rond de 3000 meter. In de Berner en Walliser Alpen verwacht ik in het hooggebergte hoeveelheden van tussen de 30 en de 45 cm neuschnee. In de oostelijke Alpen kan vooral ten oosten van de geografische lijn Zurich-Luzern de zon zich nog even laten zien, maar ook daar wordt de bewolking vanuit het zuidwesten uit steeds dikker en gaat het eveneens op veel plaatsen regenen. Zoals het er  nu naar uitziet lijkt het verder oostwaarts grotendeels droog te gaan blijven en lijken Ober-Österreich en de provincies Steiermark en Karinthië de regendans te gaan ontspringen.


Frontale storing slingert vandaag dwars over de Alpen met vrij slechte weercondities

Kijkend naar de dag van zondag verandert er niet bijster veel in het huidige en vrij sombere weerbeeld. De langzaam wat inactiever wordende storing ligt nog steeds boven het aandachtsgebied waardoor de bewolking nog steeds overheerst en het weer tevens een vrij somber karakter heeft. De frontale zone ligt als het ware ingekapseld tussen een hoog nabij de Golf van Biskaje en een ander filiaal dat met een kerndruk van 1028 hpa in de buurt van Roemenië voor anker ligt. Hierdoor is de oostwaartse verplaatsing van het slechtweergebied vrij gering met alle vervelende gevolgen van dien voor de Alpenlanden. We kunnen er helaas niets aan veranderen en het beloofd dus een vrij troosteloos weekend te gaan worden.

Verdere vooruitzichten
De meest actuele kaarten rollen net binnen en daarin zien we toch ineens een flink kouder ECMWF aan het eind van deze week! Deze verandering is toch wel opmerkelijk te noemen, want in de vorige runs ging dit toonaangevende model nog voor een stabiele Europese hogedruk situatie. Het Amerikaanse GFS houdt wel vast aan een blokkade boven het continent, waaruit geen koude en sneeuwrijke hoogstandjes te verwachten zijn. Uitgaande van de ECMWF run zien we rond donderdag dat het Europese hogedrukgebied zich terugtrekt ten zuiden van IJsland. De lengte as van dit hoog ligt dan aan het eind van de week mooi noord-zuid georiënteerd van de Shetlands richting het noordwesten van Spanje. Aan de oostzijde van deze as ontwikkelt zich een vrij ondiep lagedrukgebied dat gevuld is met aanzienlijk koudere luchtmassa's. Volgens de laatste prognose zou dan een portie flink koudere lucht vanaf vrijdag vanuit het noordwesten kunnen gaan instromen met daarbij een flink toenemende sneeuwkans en een dalende sneeuwvalgrens!


Vrijdag instroom van beduidend koudere lucht met toenemende sneeuwkansen?

We gaan morgen maar eens kijken wat er van dit hoopvolle scenario overblijft. Het zou fantastisch zijn als het in de prognoses blijft staan, want dan kunnen we ons aan het eind van de week gaan opmaken voor een wat winterser Alpen landschap!

Twitter Michael



 @Alpenweer Twitter



Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: