Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 21 oktober 2013

Winterweer buitenspel

Ook vandaag nog steeds geen zicht op een omslag naar kouder weer met verse sneeuw. Het blijft minstens nog een dag of 10 uitermate zacht waarbij de zon en föhn de overhand zullen hebben. Periodiek wat wisselvalliger door overtrekkende storingen.

Tot einde van de maand zeer zacht


Zuidwest tot zuid "open-end" mogen we wel zeggen en dat betekent onvermijdelijk geen winter. Gisteren opnieuw dikke 20ers in grote delen van de Alpen. In de ochtend scheen vooral in het oosten nog de zon maar ook hier in de loop van de dag bewolkingstoename gevolgd door wat regen en hogerop sneeuw. Al met al een zondag om snel weer ter vergeten. Nog steeds die hoge temperaturen met hier en daar in de hoger gelegen dalen in de nacht net onder het vriespunt. Ook hogerop in de bergen gewoon warm met een vorstgrens die ruim boven de 3000 meter vertoeft.

Spass im Schnee: Presentatie US Ski team Sölden  Rettenbach Gletscher

Kortom wie nog een beetje winter zoekt en vooral ook sneeuw die zal deze toch hogerop moeten zoeken en het beste dan meteen maar in de gletsjerskigebieden. Laten we daarom nog eens kijken hoe het er in Sölden voor staat. Immers, zoals ik al eerder berichtte (zie hier), zijn de voorbereidingen voor de  FIS Audi Skiweltcup (26.10.2013 Riesentorlauf Damen, 27.10.2013 Riesentorlauf Herren) in volle gang. Bovenin ligt nog voldoende sneeuw, 40-50cm, maar naarmate met afzakt neemt ook de sneeuw af, dit geldt met name voor de plekken waar de zon vrij spel heeft. In de schaduw verwacht ik op deze hoogte echter niet al te veel problemen, vooral niet wanneer de luchtsoort droog is. Hoe dan ook, veel werk aan de winkel voor de pistenchef(s).

Pistenchef Isi Grüner bij metingen op de "Weltcuphang" in Sölden.  (35 graden -70 %)

Gisteren vond er overigens een foto-shooting plaats met het US ski team met onder andere Julia Mancuso, Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin, Ted Ligety & Bode Miller. Schijnt een geweldige happening te zijn geweest met dit fantastische Amerikaanse ski-team. (foto hieronder)

Ter afsluiting Sölden voor vandaag nog even een blik op het weer in Tirol: vandaag start de dag in het noorden van Tirol (en Sölden) met zon, dit geldt met name voor de klassieke föhndalen. Daar ook overdag een stevige zuidenwind die zich tot in het Inntal kan uitleven. Verder in het noorden overdag wat overtrekkende hogere (dunne) bewolking. Meer bewolking en ook Hochnebel vinden we in het zuiden en oosten en lokaal kan er zelfs een spat regen uit vallen. Het is overal zacht. In de ochtend op de gletsjer een graadje vorst (deels door uitstraling) en overdag temperaturen tussen de 3 en 6 graden op de pistes. In de lager gelegen gebieden opnieuw zeer zacht met temperaturen oplopend tot 18 a 22 graden.


Zonnige start gletsjergebied Rettenbach - Tiefenbach Sölden 

Morgen weinig verandering, mogelijk dan vooral in de ochtend wat meer  overtrekkende wolkenvelden. Richting de woensdag dan verder föhn toename en lokaal sterke föhn (stormachtige wind) op nadering van een koufront dat tegen de avond Tirol zou moeten binnentrekken (nog even slag om de arm houden voor wat betreft timing). Het ziet er naar uit dat in Sölden de meeste neerslag in de nacht op donderdag zal gaan vallen, met de wat koudere lucht dan sneeuw vanaf circa 2000 meter. Veel sneeuw wordt er overigens niet verwacht voor Tirol, kijken we naar de prognose voor bijvoorbeeld Sölden dan komen we uit op 10 tot 20cm. Hoe dan ook, de pistenchefs "werden sich freuen" en kunnen weer even opademen ! Na passage van het front donderdag van west naar oost weersverbetering en weer het alom bekende beeld: zeer zacht, föhnig opgeklaard. Vooral naar het zuiden toe kan er wat meer bewolking voorkomen met in de dalen kans op Hochnebel.

Projecteren we bovengenoemde verhaal op het gehele Alpengebied dan kunnen we eigenlijk van hetzelfde beeld uitgaan. Morgen op nadering van het koufront sterke föhn die tot in de dalen en het laagland van de noordelijke Alpen zal overgrijpen, houd rekening met deels "stormy conditions". Op woensdag dan van west naar oost tijdelijk slechter en koeler op passage van het koufront. De meeste neerslag wordt in de centrale (zuidelijke) Alpen verwacht, hier kan 10 tot 40mm gaan vallen en lokaal wordt er 70mm berekend. Hogerop, vanaf 2500 tot 2700 gaat dit 20 tot 40cm sneeuw opleveren.


Verwachting neerslag  -sneeuwval rond midden van de week

Tot medio volgende week lijkt zich in eerste instantie hierin niet veel te veranderen. Toch zien we ook nu weer wat verschillen optreden in de amplitude en positie van de hoogtetroggen en ruggen die wellicht vanaf medio volgende week een overgang zullen gaan inluiden naar een geheel ander weerbeeld. De zuidwestelijke hoogtestroming schuift door naar het oosten van Europa en heel geleidelijk komen we in wat koudere lucht terecht met wellicht hoop op meer !
Tenslotte nog even terugkijken naar een opvallend verschijnsel gisteren in de zuidwestelijke Franse Alpen. Hier ontstond in de loop van de dag een enorm onweerscomplex (cel) die onder afzwakking tot over de Savoyer Alpen trok en daarbij nog net de omgeving van Genève en Chablais toucheerde. Dit soort verschijnselen verwacht je in de zomer maar niet midden oktober. Toch is dit deel van Frankrijk een gebied waar onweerscellen zich maar wat graag presenteren in deze tijd van het jaar. Vaak gaat dit gepaard met enorme neerslaghoeveelheden in het reliëf van het Franse centraal massief wanneer de zeer vochtige luchtmassa's vanuit de Middellandse Zee op de koelere lucht boven het land botsen !


Geen sneeuw maar heftig onweer in delen van de zuidwestelijke Franse Alpen

Dit wetende sluiten we af voor vandaag, morgen meer Alpenweer met Michael. Vanuit Oberwallis, alwaar het ook mooi is opgeklaard met een  temperatuur van  8.7° in de weerhut, een fijne dag en veel wandel of ski plezier gewenst.


 @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: