Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 18 november 2013

Sneeuwrijke en gevoelig koudere vooruitzichten


De condities verslechteren vanuit het zuidwesten met op uitgebreide schaal opkomende regen en sneeuw. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur ook nog eens gevoelig omlaag en maken het winterse plaatje dan compleet. Koning winter heerst deze week in de Alpenlanden, en er valt lokaal zeer veel sneeuw


IJskoude vooruitzichten

 

De vooruitzichten voor komende week zijn om je (Alpen) vingers bij af te likken. Vandaag zien we het weerbeeld vanuit het zuidwesten al slechter en slechter worden, maar het echte sneeuwrijke vuurwerk staat voor het midden van de week op het Alpenprogramma! Een lagedrukgebied net ten noordoosten van de Balearen trekt op dit moment langzaam noordoostwaarts. Aan de noordflank van dit systeem wordt vochtige Mediterrane lucht richting de zuidelijke Alpen getransporteerd. De neerslag breidt zich dan ook vanuit les Alpes Maritimes en het westelijke deel van de Italiaanse Alpen langzaam verder noordoostwaarts uit, waardoor ook delen van Wallis en Tessin hiermee te maken gaan krijgen.


Super mooie omstandigheden op de Breiteckalm in Zell am See, via@ZellKaprunNL

Het nulgradenniveau schommelt vandaag rond de 2300 meter en op 3000 meter vriest het een graad of 4. De sneeuwvalgrens schommelt aanvankelijk nog tussen de 1700 en 2000 meter, maar zal later in de week spectaculair gaan dalen. De meeste sneeuw zal vandaag waarschijnlijk gaan vallen aan de Italiaanse zijde van les Alpes Maritimes ten noordwesten van Turijn.  De krachtige oostelijke wind kan daar door stuwing lokaal al flink wat sneeuw gaan achterlaten, en deze situatie zagen we de laatste dagen al terug in ons sneeuwverwachtingsmodel. Toch is het weerbeeld niet overal slecht vandaag, want in de oostelijke Alpen zijn aan de noordzijde door wat f√∂hnachtige omstandigheden ook wat zonnige momenten mogelijk.


Het lagedrukgebied in beeld dat voor de weersverslechtering verantwoordelijk is
 
Gevoelig kouder!
Dinsdag wordt dan later op de dag operatie afkoeling in de steigers gezet! Ten westen van Ierland bevindt zich een rugas, waarbij aan de oostflank de glijbaan van koudere lucht richting de Alpen volledig open gaat. Op dinsdagavond stroomt vanuit het noordwesten langzaam de ijskoude bovenlucht het Alpengebied binnen, waardoor de temperatuur aan een vrije val naar beneden begint. Hierdoor kan de sneeuwvalgrens op woensdag aan de noordzijde al gaan dalen richting de 1000 meter, en misschien lokaal nog wel wat lager.


Dinsdagavond vanuit het noordwesten dalende temperaturen! (afb op 1500m niveau)
 
Bakken met sneeuw op woensdag?
Vanaf woensdag wordt de exacte sneeuwvoorspelling uiterst onzeker. Boven delen van de zuidelijke en centrale Alpen bevindt zich nog de vrij vochtige Mediterrane luchtsoort en vanuit het noordwesten stroomt de ijskoude polaire lucht het Alpen luchtruim binnen. De botsing van deze totaal verschillende luchtsoorten kan de sneeuwval lokaal een enorme boost gaan geven! Hierdoor is het op dit tijdstip onmogelijk om aan te geven hoe het er precies uit zal gaan zien, maar een ding is zeker: de winter slaat meedogenloos toe rond het midden van de week met sneeuw tot in de dalen! Ons sneeuwverwachtingsmodel berekent in de laatste run een megadump in het Zwitserse Wallis, met 1,60 meter sneeuw voor de omgeving van Saas Almagell, en doet Saas Fee met ruim 1,40 meter ook lekker mee in het sneeuwgeweld. Dit zijn echter prognoses en deze worden continue dynamisch herberekent, maar de voortekenen wijzen al dagen richting een serieuze sneeuwdump!


Wat een droomkaart, met hoeveelheden van tussen de 1,5 en 2 meter sneeuw!

Ook op de langere termijn blijven de vooruitzichten ronduit winters, waarbij centraal Europa onder invloed blijft van een met ijskoude lucht gevuld complex lagedrukgebied. Hierdoor valt er van tijd tot tijd flink wat sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens volgens de laatste temperatuur prognoses tot in het dal ligt. Niet slecht voor november toch?
 
Sauerland en Duitse middelgebergtes
In dit populaire gebied wat dichter bij huis gaan de temperaturen vanaf dinsdag ook in rap tempo omlaag, Ook hier wordt enige sneeuwval verwacht, waarbij tot het einde van de week gemiddeld tussen de 10 en 30 cm opgemeten kan gaan worden en lokaal misschien zelfs nog wat meer. Dit geldt trouwens ook voor de Belgische Ardennen, en zijn de vooruitzichten voor een uitstapje wat dichter bij huis dus bijzonder gunstig. We gaan het scherp in de gaten houden de komende dagen!

Ook in Nederland gaat het de komende dagen flink afkoelen, met een toenemende kans op wat natte sneeuw en lichte vorst. Of dit zal gaan leiden tot een ouderwetse Sinterklaaswinter is nog maar de vraag. Gisteren zag het er op de lange termijn nog serieus koud uit, maar vandaag zien we een iets ongunstigere positie van de hoogterug, waardoor de arctische lucht boven Scandinavi√ę toch weer niet goed kan gaan instromen. Ook iets om in de gaten te gaan houden, en Johann vertelt U er de komende dagen graag meer over.

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
Geen opmerkingen: