zondag 17 november 2013

Winterweer in aantocht

We staan aan de vooravond van een ijskoude novemberweek in het Alpengebied. Vandaag is het eerst nog vrij zonnig op de hoger gelegen pistes,maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking steeds verder toe. Het weerbeeld slaat de komende dagen volledig om waarin sneeuw en kou een hoofdrol gaan opeisen

Winterse vooruitzichten


De komende novemberweek zou wel eens behoorlijk koud en sneeuwrijk kunnen gaan verlopen! De sneeuw en kou liefhebbers gaan de komende week volledig aan hun trekken komen, waarbij onvervalst winterweer op het Alpenmenu staat. Maar goed, we bewaren het mooiste voor het laatst en gaan eerst nog even over tot de orde van de dag. Het was gisteren puur genieten in de Alpen waarbij een hoofdrol voor de zon was weggelegd. Vandaag een herhaling van zonnige zetten, met alleen in de dalen onder gemiddeld 1500 meter de aanwezigheid van hardnekkige wolkenvelden. Het is wederom een milde dag, waarbij het nulgradenniveau in de westelijke Alpen schommelt rond de 2500 meter. Meer naar het oosten ligt deze met 3000 meter zelfs nog wat hoger en ook hier maakt de zon overuren vandaag.


Een waanzinnig mooie zonsopkomst gisteren in Steamboat Springs Colorado VS

Weersverslechtering op komst
Op maandag gaat het weerbeeld vanuit het zuidwesten aanzienlijk verslechteren. Een hoogtestoring boven het westen van de Middellandse Zee koerst langzaam oostwaarts richting de omgeving van Corsica, en is verantwoordelijk voor de aanvoer van een portie vochtige Mediterrane zeelucht. Deze luchtmassa's gaan in een cyclonaal stromingspatroon vooral tegen de zuidelijke Alpen voor wat stuwing zorgen waarbij er op uitgebreide schaal regen en sneeuw op het programma staat. Aan de noordzijde van de Alpenhoofkam kan het aanvankelijk nog wat föhnig zijn met af en toe wat zonnige momenten, maar later raakt het ook hier steeds verder bewolkt.


Storing in beeld die het Alpenweer drastisch gaat beïnvloeden

Flink kouder
Dinsdag later op de dag wordt dan uiteindelijk operatie afkoeling in de steigers gezet. Vanaf noordelijke breedtegraad afkomstige koude polaire lucht stroomt vanuit het noordwesten het Alpengebied binnen, waardoor de temperatuur gevoelig onderuit gaat. Het nulgradenniveau gaat dalen richting de 900 meter hoogte, en op 3000 meter komen de thermometers niet meer boven de -20 graden C uit! Met het instromen van de koude vrieslucht gaat uiteraard ook de sneeuwvalgrens zakken en kan de sneeuw later zelfs tot in het dal gaan vallen. Dit noem ik nog eens een vervroegde sinterklaas surprise, en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de kou weer snel zal gaan verdwijnen. Sterker nog, er zijn signalen dat deze zich op langere termijn zelfs nog wat kan gaan verscherpen!


Het beloofd een mooie dag te gaan worden op de Fischeralp in Wallis

Rond het midden van de week ligt de gehele Alpenregio onder invloed van de ijskoude hoogtestoring. Flinke perioden met sneeuw, afgewisseld door wat drogere momenten wisselen elkaar af. Vooral de Franse en delen van Italiaanse Alpen lijken in eerste instantie op de meeste sneeuw te mogen gaan rekenen. In de omgeving van het Italiaanse Sestrière in de Piëmonte verwacht ons sneeuwverwachtingsmodel bijvoorbeeld hoeveelheden tot bijna 1 meter. We zullen even afwachten waar het precies op zal gaan uitdraaien, want de kern van het rondtollende hoogtelaag tolt in eerste instantie wat doelloos rond. Een kleine verandering in koers kan wat sneeuwval betreft voor lokaal grote verschillen gaan zorgen.


Sneeuwstoring ligt precies boven de Alpen in het midden van de week!


Totale hoeveelheden tot 1,5 meter sneeuw komende week?

Sauerland en Duitse Middelgebergtes
Ook de populaire ski gebieden wat dichterbij huis ondergaan de komende week een totale winterse metamorfose. In de omgeving van WInterberg en Willingen gaan vanaf dinsdag op uitgebreide schaal sneeuwbuien vallen. De nu nog groene pistes zullen dus een winterse verandering ondergaan, en zullen we voor U scherp in de gaten gaan houden of dit gaat leiden tot wat wintersport mogelijkheden vlak over de grens.

Heel voorzichtig kijkend naar de vooruitzichten voor de langere termijn lijkt de kou zich ook in ons eigen land tegen het einde van de maand  nog wat te kunnen gaan verscherpen. Of dit de aanzet is tot een "Sinterklaas" winter in eigen land is nog even de vraag!

Schitterende condities op de Piz Chavalatz in het Italiaase Monte Cavallaccio

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael  @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)Geen opmerkingen: