donderdag 12 december 2013

Fronten lopen zich stuk op rotsvast hogedrukgebied

Het hogedrukgebied dat voor anker is gegaan boven centraal Europa ligt muurvast op zijn plaats en zorgt ervoor dat Atlantische storingen op gepaste afstand blijven. Hierdoor is en blijft het voorlopig zonnig en vrij zacht in de Alpenlanden. Ook op de wat langere termijn lijkt hierin weinig verandering te gaan komen

Blokkade duurt voort

 

Met het naderen van de kerstdagen neemt bij veel wintersportliefhebbers de ongerustheid enigszins toe. Kunnen wij binnenkort een verse lading sneeuw verwachten, en zo ja wanneer? Ging het (in dit geval) maar zo gemakkelijk, maar zo zit de wereld gelukkig niet in elkaar. We zullen ons moeten schikken in wat de natuur voor ons in petto heeft en dat is vooral veel zon de komende dagen. Terwijl in Europa de winter volledig op zijn gat ligt en deze het spoor volledig bijster is, is het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wel goed raak. Hier heeft Koning winter ondertussen al wel meedogenloos toegeslagen met bizar lage temperaturen tot -41 gr C aan toe en kom hier aan het eind van dit weerbericht nog uitgebreid op terug!


Besneeuwde bomen zijn op dit moment helaas even niet aan de orde (archieffoto)
 
Blokkade die niet wijken wil
Een blik op de weerkaarten stemt mij om het maar eens voorzichtig uit te drukken nou niet bepaald vrolijk. Het inmiddels vervelend wordende hogedrukgebied ligt met zijn kern juist ten oosten van de Alpen gepositioneerd, en is heer en meester in grote delen van Europa. Sneeuw en kou vinden we vooral aan de oostflank van dit systeem terug, waarbij de vrieslucht tot diep in het uiterste zuidoosten van Europa is doorgedrongen. In de omgeving van Istanbul zijn bakken met sneeuw uit de lucht gevallen, en moest de Champions League wedstrijd van het Turkse Galatasaray zelfs worden onderbroken en is 24 uur later alsnog uitgespeeld. Tegelijkertijd is het aan de westflank van het hogedrukgebied een komen en gaan van oceaanstoringen, maar deze worden door het hoog allemaal op afstand gehouden en lopen zich letterlijk stuk op het anti-cyclonale hogedrukgeweld. In de meteorologie hebben wij hier een speciale naam voor: een zogenaamd frontenkerkhof!


Sneeuw en kou voor het westen van Turkije deze keer!
 
Sneeuw in zicht op de langere termijn?
Gelukkig zijn er langzamerhand wat signalen dat er op termijn het een en ander gaat veranderen. Rond het weekend van 20 december lijkt een randstoring zich te kunnen gaan afsplitsen van een van Schotland naar Scandinaviƫ koersend moederlaag, en laat deze storing nu juist richting de Alpen gaan trekken. Met het instromen van een portie gestoorde en ijskoude polaire lucht neemt ook de sneeuwkans tegen die tijd aanzienlijk toe! Enige voorzichtigheid is natuurlijk nog wel op zijn plaats, want we spreken hier over een termijn van ruim een week verder in de prognose, maar zowel GFS als het Europese ECMWF kiezen op dit moment voor dit hoopvolle scenario zo vlak voor de kerstdagen. Nu maar hopen dat dit mooie plaatje ook in de volgende prognose-runs overeind zal blijven staan!


Gaat deze storing rond 20 dec voor de broodnodige sneeuw zorgen in de Alpen?
 
Winterweer Verenigde Staten en Canada
Terwijl de winter ons in Europa volledig in de steek laat, ziet het plaatje er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan totaal anders uit. Hier heeft Koning winter al meedogenloos toegeslagen met onvervalst winterweer. In de provincie Montana in the "Midwest" van de VS zakte het kwik 2 dagen geleden tot ruim onder de -40 graden C Ja jullie lezen het goed: -42 gr C om precies te zijn! Dit zijn toch wel bizar lage temperaturen en geven tegelijkertijd aan, dat de klimatologische omstandigheden hier toch wel een flink stuk extremer zijn. De winterkou is ondertussen tot diep in de zuidelijke staten doorgedrongen, waarbij de vorstgrens via Alabama en Georgia vlak ten noordwesten van Florida naar het noordoosten loopt. Boeren in het subtropische Florida zijn op dit moment zeer ongerust over omstandigheden, want de kou bedreigd hun citrusoogst!


Sneeuw en strenge vorst in Hartford Connecticut via @JimMillerDiepwinterse weerkaart Canada en de VS!

Tot zover het weerbericht voor vandaag. Morgen meldt Johann zich graag weer bij jullie met meer Alpenweer!

Met vriendelijke groet,

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk @Alpenweer Twitter


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: