zaterdag 14 december 2013

Tijdelijk wat meer bewolking

Een zwakke storing schampt vandaag met meer bewolking vooral de noordelijke Alpen. Zondag neemt de hogedruk invloed en de inversie weer toe voordat op donderdag een koutfront met neerslag over de Alpen trekt.

Hogedruk geeft tegengas


Vrijwel geheel Europa heeft nog steeds te maken met de invloeden van warmte hoog Varnia. We noemen dit een warmtehoog omdat dit hoog "gevoed" wordt door warme lucht en mede ook doordat door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog de luchtmassa's steeds weer opgewarmd worden. Vergelijk met de warme valwind in de Alpen (Föhn) waar we datzelfde effect van opwarming zien.


De zonneaanbidders hebben deze dagen absoluut niets te klagen. Genieten
(en oefenen) op de nog rustige pistes van de Ski Amadé gistermiddag

Nu is het zo dat die warmere lucht zich meestal niet helemaal tot in de onderste luchtlagen kan doorzetten omdat daar juist weer een koude en vochtigere luchtlaag aanwezig is die dat verhindert. Deze luchtlaag is meestal maar een paar honderd meter dik en kenmerkt zich vaak door lage bewolking, mist of Hochnebel. Zoals de trouwe volgers en lezers inmiddels wel weten wordt deze situatie aangeduid met de naam "inversie". Het sperekwoordelijke  "unten grau  (en kou), oben blau (en warm).

"inversie sneeuw " Winterberg Sauerland
Vaak zien we bij dit soort inversies de meest warme lucht tussen de 800 en 1200 meter, terwijl het hier  zonder al te veel problemen 7 tot 11 graden kan worden vriest het aan de grond licht tot matig.
In het Sauerland hadden ze dit feilloos in de smiezen en omdat de hoogste toppen meest nog onder (in) de inversie lagen konden ze optimaal profiteren van de koude lucht. Het was er zelfs koud genoeg voor de productie van kunstsneeuw en hoe lager je kwam hoe beter dit ging. Zo werd er met het weekend voor de deur gisteren nog even gretig en dankbaar gebruik gemaakt van deze situatie en konden de sneeuwkanonnen op de Quik Jet, de Poppenberg, de Remmeswiese en de Kleinen Büre hun sneeuwwerk doen. Vandaag draaien de liften op de Quik Jet, de  Poppenberg en de Rauher Busch. Mogelijk dat ook  nog andere liften in bedrijf worden genomen.


Door de inversie was het gisteren koud  genoeg voor de produktie van kunstsneeuw
in de lagere delen van het Sauernland (Jet Talstation)

Overigens zal het weer vandaag in het Sauerland zich niet van zijn beste kant laten zien. Onder invloed van een overtrekkend zwak koufront is er tamelijk veel bewolking waaruit wat (mot)regen kan vallen. Door de koude onderste plaklaag met temperaturen rond het vriespunt is ook ijzel niet uitgesloten. Mogelijk dat de hogere delen ook nog wat (natte) sneeuw zullen meepakken. Zondag wordt weer meer zon verwacht, verder ook enkele wolkenvelden maar waarschijnlijk blijft het droog, de temperaturen gaan weer iets omhoog.

Bewolking behorende bij diezelfde storing trok afgelopen nacht ook al de Alpen binnen en vandaag zal het daardoor niet zo mooi blauw zijn als de afgelopen dagen. Door de hoge luchtdruk verpietert het front met het verder oostwaarts verplaatsen steeds verder en neerslag wordt er niet verwacht. Op dit moment ligt het front met wat lichte neerslag (gladheidgevaar door ijzel !), die deels al verpietert voordat ze de grond grond raakt, over de noordwestelijke (Zwitserse) Alpen, de Vogezen en Jura. Elders vandaag opnieuw met veel afgewisseld met vooral naar het noordwesten toe overtrekkende wolken(velden).


Op passage van zwak front vandaag vooral in de Zwitserse Alpen wat overttekkende
bewolking. Webcam Hasliberg-Alpentower 2250m met mooie "lens"wolken

Het is vanmorgen overal wat kouder dan tot dusver gewend waren en de dag start met op uitgebreide lichte tot matige vorst en in de wat hoger gelegen dalen ook strenge vorst tussen de -10 en -15 graden. Koudste plekje op dit moment de Funtensee in Beieren (1600m) alwaar het bijna 25 graden vriest ! Overdag met dus wat minder uitgesproken blauw ook iets minder zacht in de bergen, op 2000m  -2 tot  +1, op  3000m -7 tot -5 en op de hoogste toppen temperaturen rond de -10 tot -12 graden

Zondag zal in de Alpen het weerbeeld toenemend weer door de hogedruk worden bepaald. In de bergen weer veel zon, in de dalen en het Alpenvoorland weer kans op Hochnebel en mist. Ook de eerste helft van de nieuwe week nog maar weinig verandering en weer het oude bekende liedje van de inversie met veel zon in en relatief zacht in de bergen en de kou met mist en Hochenebel in het Flachland en de Alpendalen.


Vanaf morgen kunnen we overal weer een aantal dagen genieten van het Kaiserwetter
in de Alpen, foto Hochkönig gistermiddag met de nieuw  W-Lan gondel

Donderdag koufront passage
Donderdag en vrijdag is het dan in ieder geval tijdelijk weer even gedaan met de blauwe luchten en zon. Een wat actiever koufront zal dan van west naar oost over de Alpen trekken: Reeds in de nacht van woensdag op donderdag nadert bewolking gevolgd door sneeuwval (lagere gebieden onder de 1200 tot 800 meter aanvankelijk ook regen) de westelijke Alpen en trekt overdag verder naar het oosten. In het gehele Alpengebied met uitzondering van het zuidoosten kan er dan wat sneeuw gaan vallen. Door tegenwerking van het hoog wordt de meeste neerslag naar het westen toe berekend en zien we vooral ten oosten van Salzburg en de Steiermark de neerslagsignalen duidelijk afnemen (front loopt zich stuk op de hogedruk).

Nog niet geheel duidelijk is in hoeverre er op een lagedrukgebiedje dat zich donderdag boven de Golf van Lion en Baleraren zal ontwikkelen nog neerslag in het zuiden kan gaan vallen. Het lijkt erop dat dit systeem naar het zeegebied van Corsica-Sardinië gaat koersen en de wat actievere neerslag net ten zuiden van de Alpen zal blijven. Mocht het laag wat noordelijker gaan koersen dan kan de neerslag die nu vooral boven de Italiaanse Rivièra en Povlakte wordt berekend ook voor meer sneeuw in de zuidelijke Alpen gaan zorgen. Vooralsnog gaan we hier maar niet van uit. Een dump hoeven we het hoog in de buurt  zeker niet te verwachten maar algemeen mogen we toch rekenen op een verse laag sneeuw variërend van 5 tot 15cm en hogerop in de bergen tussen de 15 en 30cm.


Neerslagverdeling cumulatief tot zaterdagochtend volgens het ECMWF model
(bron MeteoMedia)

Vrijdag is het front voorbij en laatste neerslag (sneeuwvalgrens 800m) trekt naar het oosten weg. Zaterdag zou een mooie dag met zon moeten gaan opleveren en vooral in de bergen aan de Alpennoordkant gaan de temperaturen flink in de lift. Zondag nadert in de loop van de dag een volgende storing(koufront)  met neerslag (sneeuw boven de 1000 meter) vanuit het noordwesten de Alpen. Zoals het er nu naar uitziet gaat deze storing vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen weer sneeuw opleveren. Het zou ook best eens kunnen dat er aanzienlijk meer gaat vallen dan het front wat donderdag overtrekt (ECMWF), zeker geldt dit wanneer we de periode tot het midden van de week erbij pakken en volgende fronten hun pijlen op de Alpen gaan richten. Gezien de nog lange tijdspanne is het voor details en zekerheid daaromtrent echter nog te vroeg.


Kansen op verse sneeuw voor of tijdens de kerstdagen vandaag weer iets verder gestegen

Tenslotte nog de prognose voor de kerstdagen. Met het toenemend aftakelen van het hogedrukbolwerk boven west en zuid Europa en het steeds verder opdringen van de Atlantische storingen met frontale neerslag zijn de kansen op verse sneeuw in aanloop naar de feestdagen helemaal niet zo slecht en worden eigenlijk alleen maar beter. Het zou zelfs maar zo kunnen dat we tijdens de kerst te maken gaan krijgen met wat actievere sneeuwval met gaandeweg ook sneeuw in de lagere delen dan wel dalen. Maar goed, het is allemaal nog ver weg en we moeten dus toch nog even die bekende (flinke) slag om de arm houden. Morgen meer en eventueel vanavond nog een extra update aan de hand van de avond model uitdraai. Fijne dag en ciao voor nu.

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balkJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: